Haberler

Bakan Yılmaz: Barış Süreci Başarılı Olursa Tersine Göç Yaşanır

Abone Ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da 'GAP Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da 'GAP Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Şanlıurfa'nın ekonomi, tarım, sağlık eğitim ve ulaşım alanında büyük hamleler yaptığını belirten Bakan Yılmaz, "Çözüm sürecinde terör hadisesini ülkemizin gündeminden çıkardığımızda göç tersine dönecektir. Bölgeye kamu yatırımlarından daha fazla özel sektör yatırımları gelecektir" dedi.

GAP'tan da sorumlu olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere Diyarbakır'dan helikopterle Şanlıurfa'ya geldi. Bakan Yılmaz, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Ferhat Şelli, GAP Bölge Kalkındırma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile birlikte çok sayıda bürokrat tarafından karşılandı. Cuma namazını Selhattin Eyübi Camisi'nde kılan Bakan Yılmaz, daha sonra meşhur Urfa ciğerinin de menüde olduğu öğlen yemeğini yedi.

Bakan Yılmaz daha sonra Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) finansmanıyla Mardin yolu üzerinde inşa edilen GAP Vadisi Projesi'nin uygulandığı bölgede incelemede bulunup yetkililerden bilgi aldı. Ardından, yapımı devam eden Şanlıurfaspor tesislerinde incelemede bulunup antrenman yapan futbolcularla bir süre sohbet etti.

Bakan Yılmaz ve beraberindeki heyetle birlikte, GAP Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP için tahsis ettikleri kaynakların ve verilen emeklerin karşılığını görmeye başladıklarını dile getirip, "GAP sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşan bir altyapı projesi değil, Kalkınma Ajanslarının ortak işbirliği platformundan da yararlanarak yerel girişimleri herekte geçiren entegre, insan odaklı, sürdürülebilir bir bölgesel gelişme programıdır" dedi.

BÖLGEYE YATIRIM ÖDENEKLERİ ARTTI

2008 yılında 5 yıllık süreyi kapsaması öngörülen 'GAP Eylem Planı' uygulamaya konulduğunu sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son 5 yılda sadece GAP Eylem Planı kapsamındaki yatırımlarımızda yerel yönetimlerimizin haricinde merkezi idaremizden tahsis ettiğimiz ödenek 18.2 milyar doları bulmuş durumda. Bunun yaklaşık 15 milyar doları da harcanmış. Gerçekten önemli bir performans. Son 5 yılda tahsis ettiğimiz ödeneğin yüzde 90'ına yakını harcanmış. Bir miktarını da harcayamamışız. Bu da önemli bir nokta. Geçmişte hep ödenek yetersizliğinden söz edilirdi. Bu dönem o kadar güçlü ödenekler harcandı ki bunları yer yer uygulama problemlerinden dolayı kullanamadığımız oldu. Ama büyük oranda kullandık ve gerçekten önemli bir performanstır. GAP Eylem Planı öncesi yatırımların toplam kamu yatırımlarındaki payı sadece yüzde 7 civarındaydı. Ama Eylem Planı sonrası bu rakam yüzde 14'lere kadar yükseldi."

Harran Ovası'nda kapalı drenaj projesi ile 55 bin hektar alanda çalışmalar planlanmış ve 25 bin hektar alanda drenaj çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Yılmaz, "Bölgenin kültür ve turizm varlıklarını koruyarak turizmi geliştirmek amacıyla işlev kazandırmaya yönelik birçok proje hayata geçirilmiştir. Bölgemizin asıl zenginliği olan bu alanı korumak, geliştirmek ve dünyaya sunmak önceliğimizdir" dedi.

EĞİTİM VE SAĞLIKTA BÜYÜK YATIRIM YAPILDI

Eylem Planı kapsamındaki eğitim, sağlık, sosyal koruma gibi toplumsal gelişmenin temelini oluşturan alanlarda gerçekleştirilen yatırımlar, sosyal göstergelerde olumlu gelişmeler yaratığının altını çizen Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Eğitim alanında; Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimde toplam 13.313 derslik yapılmış, birçok ilde okullaşma oranları ülke ortalamasına yaklaşmıştır. Okul öncesi eğitimde hedef aşılmıştır. Yine Sağlık sektöründe; GAP illerinde 2008 yılında yüzde 78.8 olan hastanede doğum oranı, 2012 yılında yüzde 95.5'e yükselmiştir. Anne ölüm oranı 2008 yılında yüz binde 38 iken, 2012 yılında yüz binde 18.7'ye yani yarısı düzeyine düşmüştür. Bebek ölüm oranı 2009 yılında binde 20 iken, 2012 yılı sonunda binde 9.9'a düşürülmüştür."

BARIŞ SÜRECİ BAŞARIYLA SONUÇLANIRSA GÖÇ TERSİNE DÖNECEKTİR

'Barış süreci'ne de değinen Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"İnşallah bu huzur ve güven ortamının pekişmesi ve çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını umuyoruz. Çözüm sürecinde terör hadisesini ülkemizin gündeminden çıkardığımızda, Ortadoğu'da yaşanan bu siyasi çalkantılar, orta vadeli istikrarlı bir yapıya kavuştuğunda, ben inanıyorum ki göç hızı tersine dönecektir. Bu bölgeye kamu yatırımlarından daha fazla özel sektör yatırımları gelecektir. Göç hızının tersine döneceğini, buranın başka bölgelerden göç alacağını tahmin ediyorum. Yine imalat sanayinde de önemli gelişmeler var. İmalat sanayindeki istihdam da yüzde 30 artmıştır. İşletme sayısı 2 bin 550'ye ulaşmıştır. Kalkınma, ekonomiden ibaret değildir. Sosyal yönünün de olması gerekir. Bu açıdan okullaşma ve eğitim çok önemli. Okullaşma oranı son 10 yılda yüzde 3'lerden yüzde 50'leri aşmıştır."

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

AL,ÖP,ÖŞ(SS) - Şanlıurfa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Ahmet Eşref Fakıbaba Cevdet Yılmaz Ferhat Şelli Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title