Bandırma - CHP'li Havutça: O Patlama TBMM'de de Olabilirdi
CHP'li Havutça: O patlama TBMM'de de olabilirdi CHP Balıkesir Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Namık Havutça, Uzlaşma Komisyonunu toplantıya çağıran TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a tepki gösterdi.
CHP'li Havutça: O patlama TBMM'de de olabilirdi
CHP Balıkesir Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Namık Havutça, Uzlaşma Komisyonunu toplantıya çağıran TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a tepki gösterdi. Ankara'da 28 kişinin şehit olduğu patlamanının, TBMM'nin içersinde de gerçekleşebileceğini belirten Havutça, "TBMM'ye 500 metre mesafede bombalar patlıyorsa burada öncelik anayasa değil iç güvenliği sağlamaktır" dedi.
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Balıkesir Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Namık Havutça, Türkiye'de iç barışın ciddi anlamda zedelendiğini söyledi. Ankara'da yaşanan son patlamanın, TBMM'Ne sadece 500 metre uzaklıkta meydana geldiğini belirten Havuçta, şöyle konuştu: "Toplam 28 vatandaşımızın hayatını kaybettiği o patlama meclisin içinde de olabilirdi. TBMM'ye 500 metre mesafede bombalar patlıyorsa burada öncelik anayasa değil iç güvenliği sağlamaktır. Türkiye'de şu anda kimsenin güvenliği yok. Bir defa Tük Silahlı Kuvvetlerinin kendi güvenliği yok. O bakımdan siyasi partilerin ve ülkenin tek gündemi iç güvenlik olmalıdır. Buradan TBMM başkanına çağrıda bulunuyorum. Katliamları durduracak, şehitleri, cenazeleri durduracak bir iç güvenlik çalışmasını bir öan önce yapın."
Açıklamalarında, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun bu güne kadar 3 toplantı yaptığını anımsatan Havutça, "Yaptığımız 3 toplantıda AKP'li komisyon üyeleri yeni anayasadan, sadece başkanlık sistemini anlatıyorlar. Onların amacı demokratik bir anayasa yapmak değil kişiye özel bir başkanlık rejimini Türkiye'ye dikte ettirmektir. Oysa bu komisonun görevi parlementer sistemi güçlendirici, dermokratik, özgürlükçü, çoğulcu bir anayasa yapmak olmalıdır" diye konuştu
Havutça gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyon toplantılarında CHP olarak parlamenter sistemi güçlendirici, demokratik özgürlükçü çoğulcu bir anayasa konusunda ısrarcı olunca, AK Parti sözcüleri ve TBMM Başkanı'nın bu konuda mutabakat sağlanamadığı için 'komisyonun nihayete erdiğini' söylediğini belirtti. Havutça, şöyle dedi: "Meclis başkanının bu kararı nasıl verdiğini bilmiyoruz. Biz masadan kalmış değiliz. Biz parlamenter sistemi güçlendirici yargı bağımsızlığını sağlayacak hakimlerin ve savcıların gerçek bir teminat altına alındığını özgürlükleri genişletecek demokratik özgürlükçü çoğulcu anayasa yapılması noktasında üzerimize düşeni yaparız. AKP'nin şuna karar vermesi gerekir; Başkanlık mı, parlamenter rejim mi? Konu başkanlık rejimi ise biz o masada olmayız. Meclis Başkanı İsmail Kahraman şimdi bizi bir kez daha toplantıya çağırıyor. Meclis Başkanı'na buradan sesleniyorum. Siz TBMM'nin iradesini temsil eden bir başkan olarak Cumhurbaşkanının başkanlık dayatmasını mı bize dayatacaksınız, yoksa parlamenter rejimi güçlendiren özgürlükçü anayasa çalışması mı yapacağız. TBMM Başkanı İsmail Kahraman bize önce başkanlık rejiminin o masaya gelmeyeceğini açıklayacak. Biz o şartlarda tekrar o masaya otururuz."