Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hak-Par'ı Ziyaret Etti
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Çözüm süreci hepimizin konusudur.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Çözüm süreci hepimizin konusudur. Bu konu üzerinde sözü söyleyecek kim varsa, katkı sağlayacak kim varsa onlarda sürece dahil edilmelidir" dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Merkezi'ne gelerek aktif siyaseti bırakan Kemal Burkay'dan ardından kongre'de Genel Başkan seçilen Fehmi Demir ve Onursal Genel Başkan Kemal Burkay'a nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında Arınç, basın mensuplarının gündeme dair sorularına cevap verdi.
"Öcalan'ın sunmuş olduğu taslak üzerinde bir anlaşmazlık görülüyor. HDP heyetine İmralı'ya gidiş izni verilmedi. Siz o taslağı gördünüz mü? Kandil'in, hükümet artık bizi oyalamasın açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Arınç, şöyle cevap verdi:
"Değerlendiremiyorum. Taslağı görmedim. Taslakla ilgili olarak sadece Kandil ve HDP kaynaklı bilgiler veriliyor. Bu bilgileri ilgili kurumlarımız değerlendirir. Bizde her hafta bu konular üzerinde değerlendirmeler yapıyoruz. Eğer ciddi bulursak bazı konuları bizde hükümet olarak bunların üzerinde atılacak adımları veya karşılıklarını tespit ederiz. Sadece gazete haberlerini veya hemen hemen konuşan insanların söylemlerine bakarak çözüm sürecinin rotasını tayin edemeyiz."
Bir gazetecinin 'Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı'nın tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi. Bu kişilerin ve hizmet hareketinin de terör örgütü olduğunu düşünüyor musunuz?' Sorusu üzerine Arınç, TBMM iç tüzüğündeki bir hüküme işaret ederek, "'İstişare amaçlı soru sorulamaz' diyor. Bana maddi kaynaklar ışığında soru sorarsanız cevap veririm. Onun dışındaki cevaplarımız gönlümüzde kalsın" karşılığını verdi.
Arınç, şöyle devam etti:
"Ben bu olayla ilgili olarak sadece bir yargı sürecinin işlediğini söylüyorum. Bu yargı sürecinin iyi işlediğini, kötü işlediğini, doğru, yanlış olduğunu kamuoyu takdir eder ama gözaltından başlayarak pek çok insanın sorgusu yapıldı. Büyük bir kısmı serbest bırakıldı. İsimlerini söylediğiniz kişilerle ilgili olarak da mahkeme bir karar verecektir. Kamuoyunun bu konuda hassas olduğunu düşünüyorum. Beklentilerine uygun bir karar çıkmasını da diliyorum. Kanaatlerimizi, gönlümüze ait düşüncelerimizi bize bırakın lütfen."
"Hak-Par'ın kendilerini çözüm sürecinde muhatap alınmadığını, sadece HDP'nin muhatap alındığına dair bir söylemleri vardı" şeklindeki soru üzerine ise Arınç, şunları dedi:
"Zaten görüşüyoruz. Bugünkü görüşmemiz sizlerin önünde oldu. Biz Türk kimliği ile siyaset yapan, barışçıl amaçlar taşıyan, şiddeti silahı reddeden, can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktan kaçınan, pasif eylemi kabul eden, bütün bunları ilke edinmiş hem siyasetçilerle, hem platformlarla, hem partilerle görüşüyoruz. Söylediğiniz eleştiri yüksek bir eleştiridir. Çözü süreci içerisinde, örgütün, İmralı'nın ve sadece HDP'nin muhatap olarak alınması eksiktir ve yanlıştır diyenler var. Ben bu düşüncelere katılan bir insanım. Dolayısıyla çözüm süreci hepimizin konusudur. Bu konu üzerinde sözü söyleyecek kim varsa, katkı sağlayacak kim varsa onlarda sürece dahil edilmelidir. Onların düşünceleri, görüşleri mutlaka saygı ile karşılanıp gereği yapılmalıdır. Bu ziyaretimizi o kapsamda alın. İsterseniz bir kongre sonrası bir nezaket ziyareti olarak alın. Bunu hep beraber göreceğiz. Kaldı ki ben diğer bu konuda birbiriyle aynı programları benimseyen partileri de mümkünse ziyaret edeceğim. Bunlardan birisi de yarın olacak. "
Hak-Par'dan, izleme kuruluna bir katılım olmayacağı yönündeki soruya Arınç, "Olabilir veya olmayabilir. Bir izleme kurulu olacaksa kimlerden teşekkül edecek, hangi görevi yapacak henüz netleşmiş değil. Ama prensip olarak süreç çerisinde böyle bir kurulun çözüm sürecini sona ulaştırmak üzere gerekli olduğunu düşünürsek böyle bir kurulu kuracağız. Bunlar kimler olacak bunun tespitini yaparken şüphesiz geniş envanterimizden istifade edeceğiz" cevabını verdi. - ANKARA