Haberler

Bozüyük'te Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı

Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, önlemlerin afetler yaşanmadan alınması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, önlemlerin afetler yaşanmadan alınması gerektiğini söyledi.

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Düğün salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, halka rağmen değil halk için anlayışı ile hareket ettiklerini söyledi. Akat, "Bizler de belediyeler öncülüğünde riskli alanlarda yapılacak kentsel dönüşüm hamleleri ile ilimizde yaşayan her vatandaşımızın çağdaş, modern ve insani olan şehirlerde yaşamasını isteriz. Bol bol yeşil alanları ve dinlenme alanları ve spor alanları olsun. Bu da ancak kentsel dönüşüm ile mümkün olabilir. Kentsel dönüşüm komşuluk bağlarını kuvvetlendirici hem geleneksel çevre hem de sağlam binalarla vatandaşlarımızın her yönden huzurlu olacağı şekilde meydana gelecektir. Bu işte mühendislik kadar bu işin sosyoloji ve psikolojisi de çok önemlidir. Bu dönemde Sayın Başbakanımızın yatay kentleşme fikri ile hareket etmekte ve halka rağmen değil halk için anlayışı ile hareket etmekteyiz" diye konuştu.

Ardından kürsüye çıkan Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Bozüyük'ün geleceği için kentsel dönüşüm projesini el birliği ile başaracaklarını kaydetti. Bakıcı, şunları söyledi:

"Afetleri önleyemiyoruz ama alınabilecek tedbirlerle can kayıplarını önlememiz mümkün. Biz diyoruz ki Kentsel Dönüşüm Projesi ile artık insanlarımız sakat, dayanıksız, eski evlerde korku içerisinde oturmasın. Kaçak evlerde yaşamasın. Mühendislik hizmeti almayan konutlarda oturmasın. Tüm vatandaşlarımız modern hayatın gerektirdiği mühendislik hizmeti almış, sağlam ve modern evlerde otursun. Yeni inşaat teknolojilerinden faydalansın, rahat etsin. ve özellikle burada şunu ifade etmek istiyorum. Bizler sizin rızanız olmadan, sizin gönüllülüğünüz olmadan, sizin birlikteliğiniz olmadan bir adım atmak niyetinde değiliz. Eğer siz istemezseniz, siz katkı sağlamazsanız biz bu projeyi uygulayamayız. Bizim burada tek amacımız vatandaşlarımızın memnuniyetini yakalamak. Halkımızı daha sağlam konutlara, daha güzel bir çevreye, daha yaşanılabilir mekanlara kavuşturmak. Sağlam konutlarla, sağlıklı bir çevre ile güçlü bir Bozüyük inşa etmek. Vatandaşlarımızı modern yaşam koşulları içerisinde rahat ve mutlu görmek, onların hayır dualarını almak. Yeni bir döneme girdik. Bozüyük'ün eski köhne görüntüsünden kurtulmaya, kabuğunu kırarak daha modern bir yapıya kavuşmaya, ilerlemeye, atılım yapmaya ihtiyacı var. Bizim vizyonumuzun özü, yaşanabilir kentler sıralamasında üst sıralarda olmak. Biz inanıyoruz ki Bozüyük güçlü ekonomisi, modern şehircilik anlayışı ve cazibe merkezleri ile geleceğin önemli merkezlerinden biri haline gelecek. Bu da güçlü ve sağlam projelerle gerçekleşecek. İşte bu nedenle güzel Bozüyük'ümüzün geleceği için bu projeyi el birliği ile başaracağımıza canı gönülden inanıyorum."

Son olarak kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "Kendimizi, sevdiklerimizi, çocuklarımızı ve gelecek kuşaklarımızı düşünüyorsak bu dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Doğal afetlerin sıkça yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Şu anda nüfusumuzun yüzde 90'ı canlı fay hattının geçtiği bölgelerde yaşıyor. 1999 yılında ve daha sonraki yıllarda sıklıkla yaşadığımız depremler ve son olarak Van depreminden sonra sayın Başbakanımız, 'Siyasi hayatıma mal olsa dahi ben bu kentsel dönüşümü Türkiye'de gerçekleştireceğim. Artık sosyal devlet anlayışının gereği insanlarımızın sağlıklı, güvenli ve huzurlu alanlarda yaşaması için ne gerekiyorsa yapılması gerek' dedi. Bizde bu talimatın ardından kentsel dönüşüm yasasıyla harekete geçtik. Yerel yönetimlerin taşın altına elini koyarak bu işte öncülük yapması lazım. En önemlisi ise halkımız, vatandaşlarımızın bu işi istemesi lazım. Zaten kentsel dönüşüm halkın rızasına dayalı. Halkın rızası olmadan bu işi yapmayacağımızı da söylüyoruz. Önemli olan bir diğer hususta toplumun temel dinamiklerinin taşın altına elini koyarak, işe sahip çıkarak destek vermelidir. Kirletmeden temiz tutmayı öğrenmeliyiz. Türkiye'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında son 11 yılda 600 bin konut yaptık. Şu anda Türkiye'de 20 milyon konutun 6,5 milyonu riskli konutlar arasında yer alıyor. Enerji açığımız var, dışa bağımlıyız diyoruz. Ama bunun yanında da binalarımız enerji savuruyor. 6,5 milyon konutu proje kapsamında yıkarak yeniden yapmak zorundayız. Eğer bu ülke 2023 hedeflerine ulaşacaksa bu binaları yeniden yıkıp yapmak zorundayız. Bu anlamda 'devlet evimizi yıkacak ve bize yeniden ev yaparak teslim edecek' anlayışı yanlış bir anlayıştır. Bu konuda ülkenin ekonomik değerlerine de bakarak herkesin taşın altına elini koyması lazım. Kentsel dönüşüm esasında bir çevre projesidir. Kentsel dönüşüm projeleriyle çok yüksek katlı binalar değil, yatay binalar yaparak yok olan mahalle kültürümüzü yeniden canlandırmak gerekiyor. Kentsel dönüşümün Türkiye'de başarı ile gerçekleştirilebilmesi için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Ama yerel seçimler bizim hızımızı kesti. Ama bundan sonra hızla bu toplantıları arttırıp, 20 yıl gibi kısa bir sure içerisinde gerçekleştirmek lazım. Depremler sonrasında bu konuda bütün birimler hemfikir oluyoruz. Maalesef daha sonra geçen sürede ise çok çabuk unutuyoruz. Bu olaylar her zaman bir deprem olduğunda aklımıza gelmemeli ve gerekli önlemini afetleri yaşamadan almamız lazım. Kendimizi, sevdiklerimizi, çocuklarımızı ve gelecek kuşaklarımızı düşünüyorsak bu dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Kentsel dönüşüm projesi bir rant projesi değildir. Eğer bunun bir rantı varsa o da bizim vatandaşımızın menfaatidir" dedi.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Alt Yapı Uzmanı Görkem Şimşek tarafından "Kentsel Dönüşüm Nedir? Neden Gereklidir?" konulu sunum yapıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Alt Yapı Uzmanı İsa Yıldırım da riskli yapı tespiti ve yıkım süreci konularında bilgiler verdi. Bilgilendirme toplantısının ardından Arıklar Caddesi'nde yer alan riskli bir binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Kaymakam Vekili Eyüp Kaykaç, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can, İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Güner, Bozüyük Belediye Başkan Yardımcıları Ali Avcıoğlu, Hayrettin Eldemir, İsmail Sağıroğlu, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü personeli ve vatandaşlar katıldı. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Muhammet Balta Türkiye Bozüyük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title