Burkay: Türkiye'nin Federal Ülke Olmasını İstiyoruz
Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay,Türkiye'nin demokratik federal bir ülke olmasını istediklerini söyledi.
Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, 48 yıl aradan sonra gittiği Elazığ'n Karakoçan ilçesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin demokratik federal bir ülke olmasını istediklerini söyledi. Burkay, "Yeni anayasa Kürt kimliğini de kapsayacak bir biçimde, herkesi kapsayacak bir vatandaşlık tanımı getirsin" dedi.
Elazığ'ın Karakoçan ilçesine partisinin ilçe başkanlığını açmak için 48 yıl aradan sonra gelen Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, Belediye Konferans salonunda Kürt sorununun çözümü konulu konferans verdi. Karakoçan'a 48 yıl önce bir siyasi parntinin temsilcisi olarak geldiğini söyleyen Kemal Burkay, "Türkiye İşçi Partisini temsilen gelmiştim. Tabii aradan çok zaman geçti şimdi Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı olarak buradayım" dedi. Kürt sorununun çözümünü federasyonda gördüklerini kaydeden Hak-Par Genel başkanı Burkay, şöyle konuştu:
"Biz eşitlikten yana bir çözüm istiyoruz, ne fazla ne de az. Yani Türk halkı için neyse, Kürt halkı için de eşit haklar istiyoruz. Bu Ülkede 20 milyona yakın bir Kürt nüfusu var. Ordadoğu'da 40 milyonu oluşturan bir halkın sorunu. Böylesi bir halkın hakkı tabii ki eşitlik demektir. Yani Kürtlere verilecek haklar dilenciye verilecek paralar gibi değildir. Kürtler ikinci sınıf, üçüncü sınıf bir halk değil. Tarihi olarak burada yaşayan bir ulustur. Bu halk tabii ki eşit haklara sahip olması lazım. Biz bunu federasyonda görüyoruz. Bunu başından beri söylüyoruz."
IRAK ÖRNEĞİ
Irak'ta 1958 yılından beri Kürtçe'nin resmi dil olduğunun Irak Anayasasında yazılı olduğunu belirten Burkay sözlerini şöyle sürdürdü:
"Irak başlıca iki halktan oluşuyor Araplar ve Kürtler, başka halklar da var, Asuriler, Türkmenler var, onlar da haklarına sahipler. Özellikle 2005 yılında yapılan anayasa Federal bir anayasa. Arap halkı, Kürt halkı ve diğer halkların haklarını garanti altına alan bir anayasa var. Biz Türkiye'nin de böylesine demokratik federal bir ülke olmasını istiyoruz. Türkiye yeni bir Anayasa yapsın, en azında yeni anayasa Kürt kimliğini de kapsayacak bir biçimde herkesi kapsayacak bir vatandaşlık tanımı getirsin. Yeni anayasa Kürtçe'nin eğitim dili olmasını getirsin, yerinden yönetimi ilkesini getirsin, Bunlar çok temel ilkeler ve bizim taleplerimizdir. Anadilde eğitim, yerinde yönetim, her kesimi kapsayan vatandaşlık. Eğer yeni anayasa bu üç prensibi kapsamazsa demokratik bir anayasa olmaz. Kürt sorununu çözemez." - Elazığ