Haberler

CHP'den DSP'ye Seçim Güvenliği Ziyareti

Abone Ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, seçim ittifakına ilişkin yasa teklifinin seçim güvenliğini ihlal eden bir teklif olduğunu belirterek, "Ne olursa olsun, ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar milletin oyunu çaldırmama konusunda kararlılığımızı ifade ediyoruz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, seçim ittifakına ilişkin yasa teklifinin seçim güvenliğini ihlal eden bir teklif olduğunu belirterek, "Ne olursa olsun, ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar milletin oyunu çaldırmama konusunda kararlılığımızı ifade ediyoruz." dedi.

Tezcan'ın başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Demokratik Sol Partisini (DSP) ziyaret etti. CHP heyetini, DSP Genel Merkezinde Genel Sekreter Abbas Deniz, Genel Başkan Yardımcıları Hasan Erçelebi, Onur İste, Uğur Gürel, Hasan Uğurtürk, Müzeyyen Okur ve Erdinç Özdil karşıladı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Tezcan, Türkiye'nin siyaset alanının hızla daraltıldığı bir sürecin içerisine girildiğini ifade ederek, "Tek adam koalisyonu kendi dışındaki siyaset alanını daraltma konusunda hem fiili hem de mevzuat engellerini adım adım Türk siyasetine örmeye devam ediyor." görüşünü savundu.

Tezcan, TBMM'de görüşülen ittifak yasası teklifinin siyaset alanını daraltma teklifi olduğunu belirterek, "Bu teklifin partilerin seçim ittifakıyla ilgili kısmı gündemde konuşulurken esaslı bir biçimde seçim güvenliğini ihlal eden bir teklif olduğunu bilmekte yarar var." dedi.

Demokratik Sol Partinin Türk siyasetinde çok önemli hizmetler gören bir siyasi parti olduğunu dile getiren Tezcan, özellikle 57. Hükümet döneminde önemli reformların altına imza atıldığını vurguladı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) aldığı kararla DSP'nin seçime katılamadığını hatırlatan Tezcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının örgüt kurma şartını yerine getirmesini tespit etmesine rağmen mühürsüz seçimin mimarı olan Yüksek Seçim Kurulu, DSP gibi köklü bir partiyi seçime sokmamak için 'ilçelerde kongrelerini yapmadın, o zaman ben senin örgütlerini kurduğunu kabul etmiyorum' diyerek hukuka aykırı, haksız bir kararla seçim dışı bırakmak istemiştir. Bu çabaların başarılı olamayacağını biliyoruz. Bu çabalar Türk siyasetinin nasıl daraltılmak istendiğinin çarpıcı bir örneğidir. TBMM gündemindeki bu yasada ittifak adı altında bir taraftan barajı koruyarak barajı sıfırlamadan yüzde 10 barajının altındaki siyasi partilere hayat hakkı tanımayan, siyaseti tekelcileştirmeyi planlayan, çoğulculuğu ortadan kaldıran bir düzenleme. Bunlarla ilgili görüşlerimizi paylaştık. OHAL koşulları altında seçim güvenliğinin yok edildiğini, OHAL şartlarında yapılan seçimin sürekli bir meşruiyet tartışmasıyla karşı karşıya kalacağı konusundaki görüşlerimizi paylaştık. Ne olursa olsun, ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar milletin oyunu çaldırmama konusunda kararlılığımızı ifade ediyoruz. İktidar ne yaparsa yapsın, seçimin güvenliği için geniş bir toplumsal mutabakat ve sivil toplum dayanışmasıyla siyasetin geniş iş birliğiyle sandıkların güvenliğini sağlama konusunda kararlılığımızı vurguluyoruz."

Tezcan, Türkiye'de güvenli seçim hareketine ihtiyaç olduğu konusunda ortak bir kanaatin bulunduğunu ifade ederek, DSP'li yöneticilerle de bu konuda bir görüş birliği içerisinde olduklarını anlattı.

"OHAL'in kaldırılmasını istiyoruz"

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi ise önümüzdeki dönemde Türkiye'nin seçim güvenliği konusunun uzun süre tartışılacağını belirterek, görüşmelerinde bu konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

DSP'nin yıllarca Türk siyasetinde, devlet yönetiminde biriktirdiği tecrübeleri de bu görüşmede aktardıklarını dile getiren Erçelebi, "Biz şu anda Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulunun mağduru bir partiyiz. Bu mağduriyetimizi kendilerine anlattık. Bu mağduriyetimiz, hukuka, haklılığa rağmen yapılan bir mağduriyettir. Önümüzdeki seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu istemediği partileri seçime sokmayacaktır. Bu büyük bir tehlikedir." dedi.

Siyasi partilerin seçime girme özgürlüklerinin engellendiğini iddia eden Erçelebi, Türkiye'de seçim güvenliğinin olmadığını söyledi.

Erçelebi, hem hukuki alanda hem de YSK'nın kendilerine söylediği alanlarda hazırlıklarını yaptıklarına seçimlere katılacaklarına vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hukuksuzluk halkımızın sandıklara koşa koşa gitmesini ve DSP'ye oy vermesini sağlayacaktır. Dünyanın hiçbir yerine OHAL ve sıkı yönetimler altında seçim yapılmaz, yapılırsa bu seçimler şaibelidir, meşru değildir. Bugün görüyoruz ki Türkiye'yi yönetenler ne olduğu belli olmayan ittifaklar kanunu çıkarırken öbür taraftan da OHAL'in ne zaman biteceği konusunda herhangi bir şey söylememektedirler. DSP olarak seçimlerin özgür, bağımsız, tarafsız yargı denetimi altında yapılması için OHAL'in kaldırılmasını istiyoruz. OHAL altında bir seçime gitmeyi düşünmüyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Hasan Erçelebi Bülent Tezcan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title