Haberler

CHP Eskişehir Milletvekili Usluer Açıklaması

Abone Ol

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, "Maarif müfettişlerinin denetim görevinin ve yetkisinin ellerinden alınması, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eğitimden istediği, kendi ideolojisine uygun gençlik yaratabilme sevdasında önemli bir kontrol mekanizmasını yoklaştırma anlamına geliyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, "Maarif müfettişlerinin denetim görevinin ve yetkisinin ellerinden alınması, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eğitimden istediği, kendi ideolojisine uygun gençlik yaratabilme sevdasında önemli bir kontrol mekanizmasını yoklaştırma anlamına geliyor." dedi.

Usluer, CHP Eğitim Komisyonu üyeleriyle Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Genel Kurul'da, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğünü anımsattı.

Tasarı ile maarif müfettişliğinin yapısına ilişkin değişiklik öngörüldüğünü anımsatan Usluer, maddeye göre maarif müfettişlerinin bir bölümünün denetim yetkisinin alındığını ve sadece rehberlik görevlerinin devam ettiğini belirtti.

Maarif müfettişliğinin iki önemli görevinin bulunduğunu ve bunlardan birinin denetim görevi olduğunu ifade eden Usluer, şunları söyledi:

"Denetim son derece önemli. Laik, bilimsel, çağdaş, demokratik eğitimden uzaklaşmanın ya da uzaklaşmamanın teminatı Milli Eğitim maarif müfettişleridir. Denetim görevinin ve yetkisinin ellerinden alınması, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eğitimden istediği, kendi ideolojisine uygun gençlik yaratabilme sevdasında önemli bir kontrol mekanizmasını yoklaştırma anlamına geliyor. Denetim olmadan rehberlik olmaz. Bunlar birbirini tamamlarlar. Ancak denetimi çıkartarak, maarif müfettişliğini de sıradanlaştırma ve yok etme söz konusu."

Yasa tasarısı ile 41 üniversitede, öğretim üyelerinin yaş haddinin 75'e çıkartıldığını anlatan Usluer, bunun, benzerler arasındaki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak, düzenlemeye ilişkin eleştirilerde bulundu.

Öğretim üyesi bakan ve milletvekillerinin, kadro şartı aranmaksızın ayrıldıkları üniversiteye, uygun kadro olması halinde ise başka bir yükseköğretim kurumuna atamalarını öngören maddeyi de eleştiren Usluer, "Bu haksız bir uygulamadır. Başka üniversitelerde üniversiteler arası geçiş bu kadar zorken ve engeller varken, milletvekilli olan öğretim üyelerine böyle bir ayrıcalığın tanınması kabul edilemez." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ise Adana'daki özel öğrenci yurdunda yönetmeliğe uygun davranılmadığını vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığının, öğrenci yurtları konusunu gündemine alması gerektiğini bildirdi.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın da yurtları kapsayan bir kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirterek, kısa zamanda bu konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendireceklerini aktardı.

Kaynak: AA / Politika

Gaye Usluer Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title