Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap Trabzon'da

Güncelleme:
Abone Ol

CHP'li Nihat Matkap, sonuna kadar toplumsal barışı desteklediklerini ancak cumhuriyetin temel değerlerine dokundurtmayacaklarını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, sonuna kadar toplumsal barışı desteklediklerini ancak cumhuriyetin temel değerlerine dokundurtmayacaklarını belirterek, "Atatürk'ün cumhuriyeti kurduğu dönemde ideal birliktelik niteliğinde değil de başka bir temelde kurulsaydı şimdi Türkiye Cumhuriyet Devleti'nden 5-10 devlet daha çıkardı" dedi.

Karadeniz gezisi kapsamında geldiği Trabzon'da bugün partisinin İl Başkanlığı'nı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, beraberindeki Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmet ve İstanbul Milletvekili

Melda Onur ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplumsal barışı en çok CHP'nin arzu ettiğini söyleyen Matkap, "Toplumsal barış için en büyük bedeli CHP ödemiştir. Raporlar hazırlayan, dik duran bir parti. CHP'nin bu konuda duruşu ile kimsenin en ufak bir sorgulama yapmaya hakkı yoktur. CHP bu toplumsal sorunun çözülmesi adına çizgilerini çoktan netleştirmiş bir partidir. Bu konuda her türlü adımı destekliyoruz. Sonuna kadar toplumsal barışı destekliyoruz ama cumhuriyetin temel değerlerine dokundurtmayız. Ulus devlet niteliğimizden asla taviz vermeyiz. Milliyetçilik anlayışımız Türkiye Cumhuriyeti ırk, din, dil ve etnik köken temelinde değil, siyasi bilinç ve ideal birliktelik anlayışında kurulmuştur. Asla ödün vermeyiz. İdari yapımızın değişmesine, eyalet türü veya başka türe kesinlikle izin vermeyiz" dedi.

Uzun dönemdir Türkiye üzerinde oyunlar oynandığını ileri süren Matkap, "Orta Doğu coğrafyasının sınırları üzerinde tanımlamalar yapılıyor diye yazılıp çiziliyor. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına asla dokundurtmayız. Bizim bu konuda duruşumuz çok açık ve nettir. 7-8 aydır çalışmalarını sürdüren Anayasa Komisyonu var. Her parti 2 üye vermiş. Komisyon henüz çalışmalarına başlamadan önce komisyon çalışma biçimi belirlenmişti. Hazırlanan tüzüğe göre Anayasa'nın herhangi bir maddesinde iyileştirmeye dönük bir düzenleme yapılacaksa 4 siyasi partinin mutabakatı şart. Eğer herhangi bir parti uzlaşamıyorsa o madde geçilecek. Bir uzlaşma söz konusu şuana kadar 30'a yakın maddede 4 siyasi partide bir mutabakat var. Bu uzlaşılan maddeler, demokrasinin güçlendirilmesi ve özgürlüklerin genişletilmesi konusunda olmuştur. CHP olarak anayasamızın çağımızın koşullarına uyarlanması, özgülüklerin genişletilmesi, daha çok demokrasi adına her türlü düzenlemenin içinde olacağımızı zaten seçim öncesi söyledik. CHP'nin bu konuda hassas olduğu noktalar ise; anayasamızın 1. maddesi devletin şeklini tanımlar, Türkiye Devleti Cumhuriyeti'dir. İkinci madde cumhuriyetin temel niteliklerini sıralar; Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal hukuk devleti niteliğinde olduğunu tanımlar. Üçüncü madde ise devletin ülkesi, bölünmez bütünlüğünü tanımlar. Dördüncü madde bu ilk 3 maddenin değiştirilmesinin teklif bile edilemeyeceğini tanımlar. CHP'nin anayasa yapımızda bu ilk 4 madde kırmızı çizgisidir. Bu ilk 4 dört maddeye dokunulmayacaktır. Yine kırmızı çizgimiz anayasada Atatürk'ün kurucu ve önder rolü yazılıdır, o tanımlamaya da dokundurtmayız. Türk milleti kavramına da dokundurtmayız. Dolayısıyla bunun dışında anayasanın iyileştirmesi konusunda her adımın sağlanması adına sürekli masada olacağız. Her geçen gün Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetin ne kadar nitelikli ve erdemli olduğunu görmekteyiz. Etrafınıza bir bakın, Orta Doğu coğrafyasına bakın, İslamiyet'le ve demokrasinin kadın ve erkek eşitliğinin bağdaştığı bir başka toplumsal düzen yok" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE YANLIŞ FELSEFE İLE KURULSAYDI İÇİNDEN 5-10 DEVLET DAHA ÇIKARDI"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bozmaya yönelik sabotajların söz konusu olduğunu söyleyen Matkap, "Cumhuriyet ırk, din, dil temelinde kurulsaydı bu cumhuriyet şimdi ayakta durmazdı. Çünkü herhangi bir temelde kurulan cumhuriyetlerin tamamı yıkıldı. Birlik ve beraberlik, bütünlük en önemlisidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik sabotajlar söz konusudur. Şimdi çeşitli öneriler dolaşacak. İnanın bizim için 70 milyon insanın birliği ve bütünlüğü çok önemlidir. Atatürk'ün cumhuriyeti kurduğu dönemde ideal birliktelik niteliğinde değil de, başka bir temelde kurulsaydı şimdi Türkiye Cumhuriyet Devleti'nden 5-10 devlet daha çıkardı. O nedenle biz bunu sonuna kadar savunacağız. Çok farklı diller var, inançlar var. Maharet bunların hepsini bir arada tutmaktadır. Önümüzdeki yerel seçimlerde sosyal demokrasinin iktidar olmasını çok destekliyoruz. İddialı bir şekilde seçime gideceğiz" ifadelerini kullandı.

"DEVLETLERİ NE KADAR PARÇALARSALAR O KADAR EGEMEN OLACAKLAR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin felsefesinin yanlış olması durumunda ekonomide 16. olamayacağını belirten Matkap, "Son dönemde egemen güçlerin Orta Doğu petrollerini ve doğal kaynaklarını kontrol etmek için, petrol ihtiyaçlarını karşılamak için Orta Doğu'daki bütün ülkeleri Irak, Suriye, İran ve Lübnan dahil ırk, din, dil temelinde karıştırdıkları ortadadır. Devletleri ne kadar parçalarsalar o kadar egemen olacaklar. Türkiye 16. büyük ekonomi. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi yanlış olsaydı biz 16. ekonomi olabilir miydik.

Şu anki Cumhurbaşkanı ve Başbakan en çok bu felsefeye sahip çıkması gereken insanlardır. Bu modelin hakkını vermek gerekiyor. Sayın Tayyip Erdoğan geçimini balıkçılıkla kazanan orta halli bir babanın oğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakan'ı, Sayın Abdullah Gül bir sanatkarın çocuğu, şuan Cumhurbaşkanı. Bu modelden daha güzel bir model mi bulacaklar" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Nihat Matkap Orta Doğu Politika Trabzon Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title