CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Açıklaması
"Part time demokrasi olmaz, tam demokrasi olur. Gelin bir tarih yazalım, 12 Eylül döneminde bize dayatılmış, anti demokratik Anayasa'yı hemen ortadan kaldıralım" "(Hakan Fidan ile ilgili iddial...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Part time demokrasi olmaz, tam demokrasi olur. Gelin bir tarih yazalım, 12 Eylül döneminde bize dayatılmış, anti demokratik Anayasa'yı hemen ortadan kaldıralım" dedi.
Gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen Tekin, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı'nın istifasının hatırlatılması üzerine Tekin, Halıcı'nın istifasının tamamen duygusal bir davranış olduğunu savundu.
"Vazgeçiririz şeklinde bir açıklamanız oldu" denmesi üzerine Tekin, "Evet geçiririz, ne olacak? Niye dönmesin, Sayın Bülent Arınç dönmedi mi? Emrehan da döner. Sayın Genel Başkanımız herhalde konuşur, benim bir görüşmem olmadı. Kendisi özellikle teknoloji konusunda yetişmiş değerli bir arkadaşımızdır. Zaman zaman olur bunlar, aile içi sorunlardır telafi edilir" diye konuştu.
Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile dün gece yemekte bir araya gelmesinin sorulması üzerine, ikili görüşmelerin içeriği hakkında bilgilerinin olamayacağını belirtti.
Özel bir görüşme olduğunu dile getiren Tekin, "Öyle talep geldi, bence çok verimli bir görüşme olmuştur. Bazen olup biten, özellikle kamuoyunda, basına, medyaya yansıyan cümlelerden rahatsız olduklarını ifade ettiklerini biliyorum. Yemekte neyin konuşulduğunu bilmiyorum ama ondan önce bize gelen bilgi, bu konulardan rahatsız oldukları şeklinde" dedi.
Tekin, bir soru üzerine bu rahatsızlığın, CHP'nin ABD gezisiyle ilgili "muhatap bulamadık" açıklamaları olduğunu bildirdi.
"ABD'ye ziyaret olacak mı" sorusunu Tekin, "CHP'nin ihtiyaç duyması halinde elbette olabilir" diye yanıtladı.
"Mutabakata varılan 60 maddelik anayasa değişikliği için partiler arası görüşmeler ve CHP'nin tavrının sorulması üzerine de Tekin, bütün siyasi partilerin "part time" değil "tam demokrasi" olsun diye meydanlarda verdiği sözler olduğunu hatırlattı.
Tekin, şöyle devam etti:
"Ama ne yazık ki bütün siyasi partilerin birinci önceliği rey olduğu için demokrasi hep ötelenmiştir. Sadece bu dönemde değil. 83'ten itibaren yaşanan bir süreç. Rahmetli Özal, 'Biz 12 Eylül Anayasası'nı değiştireceğiz' demişti, biz neredeyse yaşlandık ama bu Anayasa maalesef değişmiyor. Gerekçesi ise siyasi partilerin birinci önceliğinin rey olması. Birinci öncelik demkrasi olsa bu anayasa paketi 60, 40, 30 değil bir bütün olarak geçer. Gelin bu rey kaygılarını bir yere bırakın, gerçekten Türkiye'nin geleceğine bir tarihini yazacaksak, bunu hep beraber yazalım. Part time demokrasi olmaz, tam demokrasi olur. Gelin bir tarih yazalım, 12 Eylül döneminde bize dayatılmış, anti demokratik Anayasa'yı hemen ortadan kaldıralım."
Tekin, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili CHP MYK'da alınmış bir karar olmadığını ancak, "bu ayıptan Türkiye'nin kurtulması" gerektiğini ifade etti.
-MYK revizyonu
Gülseren Onanç'ın ardından Halıcı'nın da istifa ettiğinin hatırlatılarak, "Dar veya geniş bir revizyon olabilir mi" diye sorulması üzerine Tekin, bunun Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun tasarrufunda olduğunu söyledi.
Tekin, "CHP'de koltuklar boşaltığı zaman işler aksamaz, sonuç itibarıyla işler yürüyecektir. Önümüzdeki süreçte nasıl bir gelişme olur hep beraber göreceğiz. Gayet doğaldır, yerel seçim süreci var. Yerel seçim süreciyle elbette bazı değişiklikler olabilir" diye konuştu.
Tekin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkındaki iddialarla ilgili bir soruyu yanıtlarken de "Başbakan MİT'i tarif ederken, sanki kendi il teşkilatını tarif eder gibi konuşuyor" diyen Tekin, konularla ilgili fazla bilgileri olmadığını dile getirdi.
Ne olup bittiği konusunda muhalefetin bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Tekin, "Biz ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Bütün bunlara rağmen dışarda bir saldırı varsa biz de bundan rahatsız oluruz, karşısında dururuz" değerlendirmesini yaptı.
-Yasa dışı dinlemeler-
"Başbakanın dinlenmesi ile ilgili ilk siz değerlendirmelerde bulunmuştunuz. Soru önergesine verilen cevapta, Meclisteki odasının ahşaplarının söküldüğü, yeniden böcek araması yapıldığı söyleniyor" denmesi üzerine Tekin, soru önergelerinin arıtk "midesini bulandırdığını" söyledi.
Bundan sonra önerge verip vermeme konusunda kararsız olduğunu vurgulayan Tekin, şöyle devam etti:
"Bir kendimiz gözden geçirmek istiyorum. Bu kadar gayri ciddi bir davranış, anlayış, başka ülkede olmaz. Milletin vekillerinin sorularına cevap verilmeyecek duruma gelinmişse orada her şeyin yeniden tartışılması gerekiyor. Dinlemeler, klasik hepimizin bildiği... Hatta ben bu konuda üç kez soru önergesi verdim, ne gariptir kimse bir şey söylemedi. Sonra Sayın Başbakan bir televizyon kanalında kendisinin de dinlendiğini, hatta daha ileri giderek, 'yanımızdaki, yöremizdeki arkadaşlarımız bizi dinlemiş' dedi. Ben çok merak ediyorum, bir ülkenin Başbakan'ı, en strajik yerde. Başbakan'ın dinlenmesi büyük bir zaafiyettir, sıkıntıdır, kabul edilecek bir durum değildir. Hadi CHP'nin sorularına cevap vermediniz, Başbakan'ın soruları da cevaplanmadı. Sayın Başbakan'ın bu beyanı sonrası, ertesi gün bütün savcıların harekete geçmesi gerekir. Sayın Başbakan'ın işaret ettiği yanındaki yöresindeki bu arkadaşlar şimdi nerede? Neden, hangi gerekçeyle bu soruşturma açılmadı. Açıldıysa sonuç ne oldu. 76 milyonun güvencisi olan Başbakan kendi güvencesini alamamışsa vay halimize."
-"Milletle ittifak yapacağız"
Yerel seçimlerde İstanbul'da bir ittifak yapıp yapmayacaklarının sorulması üzerine ise Tekin, "CHP, 2009'da milletle yaptığı ittifakın aynısını 2014 milletle yapacaktır. İstanbul seçimini alacağız" dedi.
"Ön seçime bakışınız nedir" sorusunu da yanıtlayan Tekin, ön seçimin olacaksa her yerde olması gerektiğini söyledi.
Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi gerektiğini belirten Tekin, halkın tıpkı muhtarını seçer gibi belediye başkanını da seçmesi gerektiğini bildirdi.
"Başörtülü milletvekili" ile ilgili bir soru üzerine de Tekin, AK Parti döneminde kadınların mağduriyetlerinin çok daha fazla arttığını iddia etti. Tekin, şunları söyledi:
"Sadece geçen ay, malesef intihar eden kadın kardeşlerimizin çoğunluğu türbanlı ve kapalı. O parlamentoda herhangi bir milletvekili, acaba bu 36 kadınımız, şiddete maruz kalmış, intihar etmiş, hangi gerekçeyle intihar etmiş, gidip soran oldu mu? Sayın Cemil Çiçek hiç aklınıza geldi mi? Kadınların birinci önceliği ekonomik özgürlüğü. Ekonomik sorununu çözersek, siyasi sorunun kadın kendisi çözebilir. Sayın Çiçek, Samsun'daki ablamız gibi, çocuğuna süt alamadı diye intihar eden bir kadın gibi benzer bir şey oluşursa bunun sorumlusu Sayın Cemil Çiçek olur, o parlamentodaki 550 milletvekili olur. Kadının ekonomik özgürlüğü olsun, siyasal özgürlüğüne bakarız. Yakında 'Öteki Türkiye Raporu'nu çıkaracağım, bunlardan birini Başbakan'a, diğerini Cemil Çiçek'e göndereceğim."
Tekin, bir soru üzerine yurt dışında CHP'ye çok ciddi bir ilgi olduğunu ve gezilerinin sürececeğini ifade etti.
ODTÜ'deki yol tartışmalarının hatırlatılması üzerine ise Tekin, "Bütün bu park, orman, bunların hepsini anlarım ama 15-20 yıl halkın dini duygularını istismar edip, camileri ortadan kaldıran bir iktidar hiç aklıma gelmezdi" ifadesini kullandı.
"Türk siyaseti kirlenmiştir, öncelikle arınması gerekiyor. Bu kadar kirlilik içinde demokrasi getirilemez" diyen Tekin, Erzurum'da yol yapımı nedeniyle 2 caminin yıkılarak, aynı yere rezidans yapıldığını, camilerin ise başka yerlere nakledildiğini ileri sürdü.
Tekin, "Camiyi yıkıp yerine rezidans yapıyorsanız, hepinizi Allah'a havale ediyorum, dadaş kardeşlerimi de Allah'a havale ediyorum. Geldiğimiz nokta tuzun koktuğu yerdir. Ben bu konuda Diyanet İşleri Başkanı'nın ne diyeceğini merak ediyorum" açıklamasını yaptı.
-Gülen'e geçmiş olsun telefonu
Bir soru üzerine Fetullah Gülen'i telefonla arayarak "geçmiş olsun" dediğini bildiren Tekin, "Aradım kendisine geçmiş olsun dileğinde bulundum. Aynı hassasiyeti hocam da göstermişti" dedi.
Tekin, Mustafa Sarıgül'ün CHP'den adaylığı ile ilgili soruyu yanıtlarken de aday fazlalığının partiler için bir zenginlik olacağını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak CHP'nin İstanbul'da iktidar olması için elinden gelen çabayı göstereceğini dile getiren Tekin, kim aday olursa olsun el ele, kol kola halkın karşısına çıkarak İstanbul'da seçimleri kazanmak için çalışacaklarını söyledi.
İstanbul'un en önemli iki sorunu olduğunu savunan Tekin, bunların ise "Beton lobisi ve imar çetesi" olduğunu iddia etti.
Van Depremi'nin 2. yıl dönümü oluduğunu da hatırlatan Tekin, "Türkiye seferber oldu. Bu paralar verildiyse nerede? Şu anda Van'da insanlar uzun süredir, açlık grevindeler, ulusal ve uluslararası desteğe rağmen sorununun çözülmemesini anlamış değilim" diye konuştu. - Ankara