CHP'li Engin: "Tasarının İçeriği Olumlu Fakat Yetersiz"
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan AR-GE Kanun Tasarısı’nın içeriğinin olumlu fakat yetersiz olduğunu söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan AR-GE Kanun Tasarısı'nın içeriğinin olumlu fakat yetersiz olduğunu söyledi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan ve Genel Kurul'a gelecek olan AR-GE Kanun Tasarısı'nın içeriğinin olumlu fakat yetersiz olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, "Bize günü kurtaran geçici çözümler değil, ülkemizi AR-GE, teknoloji ve yenilikçilikte küresel rekabette ön plana çıkartacak devrim niteliğinde reformlar gerekiyor" dedi.
Hükümetin AR-GE reform paketi olarak lanse ettiği tasarının hayal kırıklığı yarattığını, tasarının yapısal reformlar içeren vizyoner bir yaklaşım içermediğini söyleyen Engin, ülkenin geleceği için son derece önem arz eden bu konuların detaylıca tartışılabilmesi ve konunun paydaşlarının görüşlerinin alınabilmesi için Meclis komisyonunda yeterli sürenin kendilerine tanınmadığını belirtti. Ülke gündeminin başkanlık sistemi ile meşgul edildiğini kaydeden Engin, "Aylarca ülkemizin enerjisini başkanlık sistemi tartışmalarına harcayacağımıza keşke aylarca AR-GE'yi, teknolojiyi, inovasyonu tartışabilsek ve ülkemizi küresel rekabette daha güçlü bir konuma getirebilmek için ortak akılla yol alabilsek" diye konuştu.
Tasarıdaki düzenlemelerin önemli ama yetersiz olduğunu vurgulayan Engin, bilgi toplumu temelli kalkınma için gündelik sorunları çözmeye yönelik bir yaklaşımdan ziyade radikal bir bakış açısıyla bütüncül ve kapsamlı bir vizyonla yapısal reformları içeren, devrim niteliğinde stratejik adımların atılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.
"TASARININ EĞİTİM AYAĞI EKSİK"
Tasarının eğitim ayağının eksik ve yüzeysel kaldığını söyleyen Didem Engin, "Eğitim konusundaki eksiklerimizi YÖK Kanunu'nda birkaç değişiklik yaparak düzeltemeyiz. Bizim okul öncesi dönemden başlayarak yaratıcı, sorgulayan, araştıran, sınırları zorlayan nesiller yetiştirebilmemiz gerekli. AR-GE ve yenilikçiliğin önündeki en büyük engel yaratıcılığın olmamasıdır. En önemli zenginliğimiz olan genç nüfusumuza ne yazık ki iyi bir eğitim veremiyoruz. Eğitim sistemimizde çok sık değişiklik yapılması sebebiyle süreklilik ve istikrar yok. Gençlerimiz üniversiteden mezun olurken 'acaba iş bulabilecek miyim' kaygıları ve ümitsizliği içinde mezun oluyor. Diğer taraftan işverenler kalifiye personel bulamamaktan şikayet ediyor" şeklinde konuştu.
Ak Parti'nin 2023 hedeflerine de değinen Engin, 60. Hükümet Programı'nda AK Parti'nin AR-GE harcamalarının milli gelir içindeki payının 2013 yılına kadar yüzde 2'ye yükseltilmesini hedeflediğini hatırlatarak, "Bırakın 2013'ü, 2015 yılında bile bu oran yüzde 1.02'de kaldı" dedi.
AK Parti'nin koyduğu hedefleri kararlılıkla uygulamak için gerekli yapısal reformları gerçekleştirmede yetersiz kaldığını söyleyen Engin, hedeflerin neden tutturulamadığı konusunda detaylı analiz yapılmadan AK Parti'nin hedef yükselterek başarısızlığını kapatmaya çalıştığını savundu. Yüzeysel düzenlemelerde AR-GE, teknoloji ve inovasyonda ve dolayısıyla yüksek teknolojili sektörlerde beklenen sıçramanın gerçekleştirilemeyeceği konusunda hükümeti uyaran Didem Engin, bugünden yeterli önlemler alınmazsa 2023 hedeflerinin tutturulamayacağını belirtti.
"TÜRKİYE ORTA TEKNOLOJİ TUZAĞINDAN KURTULMALI"
Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye'nin ihracatında yüksek teknolojili ürünler payının yalnızca yüzde 2 olduğunu söyleyen Didem Engin, ülkenin orta teknoloji tuzağından çıkması için sadece ihracatın arttırılmasının yeterli olmadığını, yüksek teknoloji ürün ve hizmet ihracatında artış yakalanması gerektiğini, ancak AR-GE tasarısının bu artışı sağlamakta yetersiz kalacağını belirtti.
Meclis komisyonunda yaptığı konuşmasında 2015 yılı Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporu'na da değinen Didem Engin, raporda yer alan "2015 Birlik İnovasyon Skorbordu'na göre Türkiye neredeyse tüm göstergelerde AB ortalamasının oldukça altında kalarak 'mütevazı seviyede yenilikçi' olarak sınıflandırılmaya devam etmiştir" vurgusunu Meclis komisyon üyelerine hatırlattı. - ANKARA