Haberler

CHP'li üyeler, Akyel'in konuşması öncesi komisyonu terk etti (2)

Abone Ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Sayıştay raporları gelmediği gerekçesiyle Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in konuşması öncesi, komisyonu terk etti.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Sayıştay raporları gelmediği gerekçesiyle Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in konuşması öncesi, komisyonu terk etti.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda, CHP, MHP ve BDP'nin, Sayıştay raporları olmadığı gerekçesiyle kamu idarelerinin kesin hesaplarının görüşülmemesini içeren önergeleri okundu.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, olmayan raporlar üzerinden bütçe değerlendirmelerinin sakıncalı olduğunu ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, 2012 kesin hesap kanun tasarısının, daha sonra görüşülmek üzere 2014 bütçesinden ayrılmasını talep ettiklerini belirterek, 3 yıldan beri Meclis ve Sayıştay olarak denetim yapmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in, "Raporların arkasındayım" dediğini belirterek, "İşte bunu söylemeyecektiniz" dedi. Kalaycı, anayasa ve ilgili kanunlara uygun işlemler yapılmadığı için bu tasarının sakat olduğunu savundu.

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, komisyona ve Meclis Başkanlığı'na kesin hesaplar ile bütçe tasarıları ve Sayıştay tarafından denetimi yapılan tüm kurumların mali raporlarının geldiğini, belediyelerin raporlarının ise yasa gereği İçişleri Bakanlığı'na gönderildiğini kaydetti.

Kesin hesap kanun tasarılarının, bütçe kanun tasarısı ile görüşülmeyeceğine yönelik önergelerin, anayasanın 164. maddesine aykırı olduğunu belirten Elvan, kesin hesap kanun tasarılarının, yeni yıl bütçe kanunu tasarısı ile komisyonun gündemine alındığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, elindeki raporu yırtarak, "Sayıştay Başkanı'nı dinlemek istemiyoruz" diye tepki gösterdi. Aslanoğlu, Elvan'a "Bu raporlara, kıymetli raporlar dediğiniz için de sizi kınıyorum" şeklinde seslendi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu ise "Sen burada görevlisin, nereye gidiyorsun, otur oraya. Yapmayın, soru sorun" dedi.

Aslanoğlu ise ortada raporun olmadığını savunarak, "Ayıp, ayıp" diye konuştu.

Elvan, CHP'lilerin konuştuğunu ancak Sayıştay Başkanı'nın konuşmasına tahammül edemediğini belirterek, "Dinleyeceksiniz, öneriniz varsa sunacaksınız" görüşünü dile getirdi.

Karşılıklı konuşmaların ardından CHP'li komisyon üyeleri, salonu terk etti.

-Başdenetçinin oturduğu yere itiraz

Görüşmelerde bir itiraz da Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun oturduğu yere geldi. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Ömeroğlu'nun, hükümet sıralarında değil de Kalkınma Bakanlığı'nın uzmanlarının yer aldığı sırada oturmasını eleştirerek, "Başkanı orada oturtmak, o kuruma gerekli hassasiyet ve önemin verilmediğini gösterir. TBMM Genel Sekreteri'nin bir arka sıraya geçmesi gerekir. Bugüne kadar hiçbir bütçe görüşmesinde, bütçesini sunan kurumun başkanı, Kalkınma Bakanlığı uzmanlarının oturduğu yere oturmadı" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Elvan da kamu başdenetçisinin 38. sırada yer aldığına işaret ederek, Ömeroğlu'nun arka sıraya oturmaması için Kalkınma Bakanlığı uzmanlarına ayrılan yere, Meclis Genel Sekreteri'nin yanına, ön sıraya oturtulmasını rica ettiğini söyledi.

Ayaydın ise devlet protokolünün komisyonda uygulandığına ilk kez şahit olduğunu ifade etti.

Elvan'ın, "Bizim için saygındır" sözlerine, Ayaydın, "Saygın olsa orada oturmaz" karşılığını verdi.

Konuşmalardan sonra Ömeroğlu, Sayıştay Başkanı'nın yanında yer aldı.

2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

- Sayıştay Başkanı Akyel:

- "Sizlere arz etmiş olduğumuz genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme , genel faaliyet, mali istatikleri değerlendirme raporlarının ve 146 kurum raporunun sonuna kadar arkasındayız"

- "Bu raporların hepsinin kanunlara ve uluslararası muhasebe standartlarına uygun olduğunu ifade ediyorum. Mevcut mevzuat çerçevesinde bundan farklı rapor düzenlenemez"

TBMM Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Meclis'e sundukları genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme, genel faaliyet, mali istatikleri değerlendirme raporları ile 146 kurum raporlarının sonuna kadar arkasında olduklarını bildirdi.

Akyel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Meclis'in 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplandırdı.

Akyel, raporlarının Meclis'e arz edildiğini anımsatarak, Anayasa, 5018 ve 6085 sayılı kanun açısından herhangi bir eksiklik bulunmadığını söyledi.

Sayıştay raporları ve raporların nitelikleri ile hazırlanma süreçlerine de değinen Akyel, raporların amaçları ve niteliklerinin farklı olduğunu, hazırlanmasında uyulması gereken kalite kontrol süreçleri bulunduğunu ifade etti.

Akyel, şunları söyledi:

"Sizlere arz etmiş olduğumuz, genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu, genel faaliyet raporu, mali istatikleri değerlendirme raporu ve 146 kurum raporunun sonuna kadar arkasındayız. Bu raporların hepsininin kanunlara ve uluslararası muhasebe standartlarına uygun olduğunu ifade ediyorum. Mevcut mevzuat çerçevesinde bundan farklı rapor düzenlenemez."

Raporların hukuki ve teknik nitelikte olduğunu belirten Akyel, "Tekrar arz ediyorum, Meclis'e sunmuş olduğumuz tüm raporlar, gerek Sayıştay Kanunu gerek Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gerek denetim rehberleri ve gerekse uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlanmış raporlardır" dedi.

-"Bunun aksi bir rapor oluşturmamız mümkün değildir"

Meclis'e sunulan raporların mali raporlar olduğunu ifade eden Akyel, şunları söyledi:

"Mali raporlarda görüş bildirilir. Görüş verilmez, 'yeteri kadar belge yoktur' denir. Görüş verilir, uygundur. Şartlı görüş verilir, 'eksik vardır' diye ve olumsuz görüş verilir. Mali raporlar kısa olur. Bizim Meclis'e sunmuş olduğumuz şu andaki raporlar mali raporlardır. İfade edilen kamu zararı, yolsuzluk, usulsüzlük, şahsi sorumluluk gerektiren bulgular yargılamaya esas raporda yer alır. Yargılamaya esas rapor, Sayıştay bir hesap mahkemesidir ve Sayıştay'da sonuçlandırılır.

Kamu zararı tespiti ve hakkında mahkeme kararı çıkarılması uzun zaman alır. Bir denetçinin raporuyla kamu zararı , usulsüzlük olduğu ispat edilemez. Kamu zararı ve yolsuzluklar sistemimizde şahsi sorumluluk gerektirmektedir. Yani altında kimin imzası varsa onun şahsi sorumluluğu vardır. Meclis'e sunulan raporlar mali raporlardır. Mali raporlarda kamu zararı olmaz. Yolsuzluk, usulsüzlük diye addedilen, şahsi sorumluluk gerektiren bilgiler olmaz.

Kalite kontrol süreci vardır. Sistemde denetçinin de hata yapabileceği kabul edilmiştir sistemde. Sunulan tüm raporlar en son rapor değerlendirme kurulunun görüşü üzerine oluşan raporlardır. Bir tek kelime değişmemiştir ve bu yasanın vermiş olduğu bir yetkidir. Evet denetçi bulgularında eksilme, azalma olabilir. Fakat bu tamamen hukuki olarak belirlenmiş olan kalite kontrol sürecinde mevcut olan dairelerin ve rapor değerlendirme kurulunun görüşü sonucu oluşan görüşlerdir. Bu sistem böyle kurulmuştur. Bunun farklı, aksi bir rapor oluşturmamız mümkün değildir."

-"Bu rapor mudur?"

Bu arada Akyel'in konuşması sırasında CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Sayın Başkan bu rapor mu?" diye sordu.

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan da Aslanoğlu'na, böyle bir usül olmadığını belirterek, kendisi konuşurken kimsenin müdahale etmediğini söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Bundan sonra konuşacak bir şey yok" derken, Aslanoğlu başta olmak üzere bazı CHP'li vekiller dışarı çıktı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da "Ben fiili yemek arası veriyorum. Sayıştay Başkanı'nı da dinlemiyorum o zaman" dedi ve komisyon salonundan çıktı.

-tbmm plan ve bütçe komisyonu

-sayştay başkanı akyel

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Ferit Mevlüt Aslanoğlu Sayıştay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title