Haberler

CHP MYK toplantısı Gürsel Tekin ANKARA

Abone Ol

CHP MYK toplantısı Gürsel Tekin ANKARA

CHP MYK toplantısı - Gürsel Tekin - ANKARA

CHP MYK toplantısı

-Genel Başkan Yardımcısı Tekin:

-"Suriye ile bir dönem kardeş ilişkisi olan sayın Başbakan'ın, kardeşini bırakıp terör örgütleriyle işbirliği yapması kabul edilemez. 53 vatandaşımızın katilinin kim olduğu çok net şekilde ortaya çıkmıştır ama bu saate kadar iktidar yetkililerinin söyleyecekleri tek bir söz olmaması şaşırtıcı bir olay"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Suriye ile bir dönem kardeş ilişkisi olan sayın Başbakan'ın, kardeşini bırakıp terör örgütleriyle işbirliği yapması kabul edilemez. 53 vatandaşımızın katilinin kim olduğu çok net şekilde ortaya çıkmıştır ama bu saate kadar iktidar yetkililerinin söylecekleri tek bir söz olmaması şaşırtıcı bir olay" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, MYK'nın çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki en temel sorunların gözardı edildiğini belirten Tekin, bunların başında Reyhanlı'daki patlama ve sonrasında yaşananlar geldiğini söyledi.

"Reyhanlı'da 53 yurttaşımız hunharca katledildi" ifadesini kullanan Tekin, olaydan bir gün sonra kendisinin Reyhanlı'daki sürecin nasıl işlediğini, hangi terör örgütleriyle bu eylemlerin yapıldığını kamuoyuyla paylaştığını anımsattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın patlamayla ilgili olarak, "Reyhanlı saldırısı ile CHP arasında bağlantı var" dediğini, bazı bakanların da bu yönde açıklamalar yaptığını ifade eden Tekin, "Rakka'daki bu bombalı araçların nasıl, neden dizayn edildiğini, niçin buraya gönderildiğini bile anamuhalefet milletvekili olarak biz biliyoruz da bu ülkenin başbakanı ne yazık ki bundan haberdar değildir" dedi.

Gelinen noktada El Kaide'nin bu eylemi üstlendiğini savunan Tekin, şöyle devam etti:

"Şimdi bu cümleleri kullanan başbakan ne diyecek? Bir şey demeyecek mi? İtiraz etmiyorum, bu tür terör örgütleriyle yakın ilişkileriniz, işbirliğiniz olabilir. Eğer bugün suskun kalıyorsanız, bu terör örgütünün bu demecine bile cevap veremiyorsanız, hani bir deyim var ya 'her türlü ortaklık bozulur, suç ortaklığını bozamazsınız' diye, siz de ne yazık ki 53 insanımızın hayatanı kaybetmesinde suç ortaklarından birisiniz. Ne diyor şimdi, 'sınırları açmazsanız Türkiye'yi de vururuz' diyor. Kim diyor bunu? Türkiye'nin himaye ettiği terör örgütleri söylüyor. Kazaen bu cümleleri sayın genel başkanımız kullansa idi herhalde bugün bizi idam ederlerdi. Türkiye'nin suskunluğu, basının görmezden gelmesi çok vahim bir olay. Suriye ile bir dönem kardeş ilişkisi olan sayın Başbakan'ın, kardeşini bırakıp terör örgütleriyle işbirliği yapması kabul edilemez. 53 vatandaşımızın katilinin kim olduğu çok net şekilde ortaya çıkmıştır ama bu saate kadar iktidar yetkililerinin söylecekleri tek bir söz olmaması şaşırtıcı bir olay."

-Yazarlara CHP'nin kitapçıklarını gönderecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini eleştiren Tekin, kendilerinin aylar önce Türkiye'nin demokratikleşmesine ilişkin hazırladığı çalışmaları hatırlattı.

Toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içerisinde hazırlanan ve demokrasinin önündeki engelleri ortaya koyan bu çalışmaların görmezden gelinmesinin iyi niyetli yaklaşımlar olmadığını belirten Tekin, bazı köşe yazarlarının da "CHP'nin bu konuda çalışması yok" dediğini söyledi.

Tekin, CHP tarafından daha önce kamuoyuyla paylaşılan "Toplumsal Barışı Demokrasi ile Güvence Altına Almak" ve "Özgürlük ve Demokrasi Bildirgesi" adlı kitapçıkları bu yazarlara göndereceğini de dile getirdi.

-"Yüzde 3 de olabilir, kuş da çıkabilir, civciv de çıkabilir"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tekin, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 3 seçim barajı önerisi ve Başbakan'ın bu öneriye verdiği olumsuz cevabın hatırlatılması üzerine, demokrasinin birinci önceliğinin, milletin kendi kaderini kendisinin tayin etmesi olduğunu söyledi.

"Sayın Başbakan'ın demokrasinin içeriğini iyi okuması gerekiyor" ifadesini kullanan Tekin, "Bir demokrasi paketinde siyasi partiler yasası olmaz mı? Hani siz 12 Eylül dönemiyle, Evren'le hesaplaşıyordunuz? 100 yaşındaki Evren'le hesaplaşmayı bırak, 12 Eylül döneminde parti hukukunun önünü kesmiş, anti-demokratik bir siyasi partiler yasasını hadi değiştirelim. Demokrasi önce siyasi partilerin mutfağından işletilir" dedi.

Evrensel hukuk kurallarının ve demokrasinin işlediği ülkelerde, yurttaşların kendi kaderlerini kendilerinin tayin ettiklerini de dile getiren Tekin, seçmenlerin kendi adaylarını kendisinin belirlemesi gerektiğini kaydetti.

CHP'nin yüzde 10 seçim barajıyla ilgili verdiği kanun teklifini hatırlatan Tekin, "En azından makul düzeyde yüzde 5, yüzde 3, bunlar tartışılabilir. Bunun hayata geçirilmesi mücadelesine devam edeceğiz" dedi.

Tekin, "Paket Meclise geldiğinde tavrınız ne olacak?" sorusuna, "Tavrımız açık. Günaydın Başbakan. Biz 2011 yılında yüzde 10 barajıyla ilgili, siyasi partiler yasasıyla ilgili kanun teklifi vermişiz. Tam 3 yıldır CHP'nin vermiş olduğu son derece demokratik bu iki maddenin tartışılmayıp sadece Başbakan atmış ortaya, ne olduğu muamma, yüzde 3 de olabilir, kuş da çıkabilir, civciv de çıkabilir… Geçecekler bunları" diye konuştu.

-Maltepe'deki olaylar-

Tekin, İstanbul Maltepe Gülsuyu'daki olaylarda hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik'in cenazesinin defnedilememesiyle ilgili bir soru üzerine de, "Bir iktidar insanların sağlığına saygı duymayabilir ama bir ülkede insanların ölüsüne de saygı duyulmuyorsa o ülkede demokrasiden, o ülkede özgürlükten bahsetmek büyük bir ayıp olur. Sadece gencecik bir çocuğumuz çeteler tarafından katledildi. Devlet 24 saat içinde bunu çözmesi gerekirken, bununla meşgul değil, çeteler tarafından öldürülmüş bir gencecik, pırıl pırıl bir çocuğumuzun 48 saattir yaşadığı sürece bakın. Sadece bu kardeşimiz değil, Gezi Parkı eylemlerinden dolayı öldürülmüş 6 arkadaşımızın tamamına bu zülüm yapıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Tekin, CHP Milletvekilleri Melda Onur, Aykut Erdoğdu, Müslüm Sarı, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün'den oluşan bir heyetin İstanbul Maltepe Gülsuyu ve Armutlu'da yaşanan olumsuzlukları yerinde incelemek, halkla ve ilgililerle görüşmek için bölgeye gittiğini de bildirdi.

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title