CHP'nin Adalet Kurultayı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hakkı, hukuku ve adaleti, demokrasiyi savunan herkesle, özgürlüğü savunan herkesle, yargı bağımsızlığını savunan herkesle, yaşı, boyu, doğduğu yer, inancı ve kimliği ne olursa olsun 80 milyonla birlikte, hep birlikte gerçekleştireceğiz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hakkı, hukuku ve adaleti, demokrasiyi savunan herkesle, özgürlüğü savunan herkesle, yargı bağımsızlığını savunan herkesle, yaşı, boyu, doğduğu yer, inancı ve kimliği ne olursa olsun 80 milyonla birlikte, hep birlikte gerçekleştireceğiz. Adalete susadık adalete." dedi.
Kılıçdaroğlu, 26 Ağustos'ta başlayan ve 4 gün süren Adalet Kurultayı'nın sonuç bildirgesini açıklamak için Kocadere köyü kamp alanında yaptığı konuşmada, kurultay boyunca 8 panel gerçekleştirdiklerini söyledi.
Toplam 77 çalıştayın yapıldığı panellere 679 konuşmacının katıldığını, 240 saatten fazla ses kaydının gerçekleştirildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Hakkı, hukuku ve adaleti, demokrasiyi savunan herkesle, özgürlüğü savunan herkesle, yargı bağımsızlığını savunan herkesle, yaşı, boyu, doğduğu yer, inancı ve kimliği ne olursa olsun 80 milyonla birlikte, hep birlikte gerçekleştireceğiz. Adalete susadık, adalete." diye konuştu.
"Adalet istiyoruz biz. İnsanız biz. İnsanca yaşamak istiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "İnsanız biz huzur içinde yaşamak istiyoruz. İnsanız biz, benim gibi düşünmeyen insanı dinlemek istiyoruz. Bu fırsatın verilmesi lazım. İnsanız biz, medyanın özgürce bizi eleştirmesi lazım. İnsanız biz, özgürce çocuklarımızı okula göndermek istiyoruz. İnsanız biz, hak, hukuk ve adalet istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Adalet yürüyüşü"
Daha önce de "adalet için" yürüdüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Yürüdük adalet için. Bugün Adalet Kurultayı'nın dördüncü günü. Her görüşten insanımızı dinledik. Hepsine şükran borçluyuz. Panellerin tümünü izledim. Benim bilgi dağarcığımı hepsi zenginleştirdi. Bizim bilgi dağarcığımızı zenginleştiren bütün akademisyenlere, sivil toplum kuruluşlarına, yöneticilere, siyasilere hepsine şükran borçluyum. Farklı düşünebiliriz ama karşılıklı uygarca oturup konuşmasını öğrenmenin zamanı gelmiştir artık. Çünkü adalet gidiyor, demokrasi gidiyor. Demokrasi benim için de adalet benim için de herkes için de geçerlidir. Gün birlikte olma günüdür, ayrışma değil. Gün kucaklaşma günüdür, kavga etme günü değil. Gün, adaleti hakkı ve hukuku savunma günüdür, sırtımızı dönme günü değildir."
Arakan'daki katliam
Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Kurban Bayram arifesinde Arakan'daki katliama tanık olduklarına işaret etti.
Burada Müslümanların katledildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Emin olun içimiz sızlıyor. Bizler çok uzakta bir yerlerde eğer insanlar inançları nedeniyle katlediliyorlarsa hep birlikte o katliamı lanetlememiz gerekiyor. İnsan değerlidir ve insan inançlarıyla, kimliğiyle, yaşam tarzıyla ve değerleriyle insandır. O insana saygı duymak gerekiyor. İnsanları inançları dolayısıyla katletmemek gerekiyor. Bizden binlerce kilometre ötede yapılan bu katliamı da buradan Gelibolu'dan şiddetle lanetliyorum."
"Kurultay yayını hazırlanacak"
Kurultayda yapılan panel ve çalıştayların yayın olarak halka sunulacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha da önemlisi farklı görüşlerdeki insanlar bir araya gelip aynı masanın etrafında oturup konuşmaya başladılar. Bir güzelliği Türkiye Cumhuriyeti tarihine armağan ettiğimiz için son derece memnunum. Zaman zaman tartışıldı elbette, elbette tartışılacak. Ama hiçbir zaman karşıdaki kişi kırılmadı. Kırmamaya özen gösterildi. Birbirimizi dinledik, birbirimizin düşüncelerinden şu veya bu şekilde bilgi almaya çalıştık. Düşünce dünyamızı zenginleştirmeye çalıştık ve bu arada bir adalet heykeli yapacaktık, talepler çok fazla. Karşılayamadık. 11 bin tuğla imzalandı ve bununla güzel bir adalet heykeli yapacağız. Bu adalet heykeli bizim değil, benim değil, bu adalet heykeli 80 milyonun adalet heykelidir. Her görüşten insanımızın gidip bir tuğla koyduğu adalet heykelidir. Değerlidir bizim için. Son derece değerlidir. İnsanların bir araya gelip bir adalet heykeline tuğla koymaları kadar değerli bir şey yoktur. Hele hele, bugün burada yaşadığımız bu dönemde bu topraklarda adaletin ne kadar değerli olduğunu her halde hepimiz çok iyi anlamışızdır."
Kılıçdaroğlu, kurultayda medyada adaletin tartışıldığına da değinerek, şunları dile getirdi:
"Her talebin başında insanlar gelip yaşadıkları haksızlıkları anlattılar. Türkiye bu tür haksızlıkları artık kaldırmıyor. Bir panelist arkadaşımız şöyle demişti; 'Evinizde yangın çıkarsa, bu yangını söndürürseniz bu adalet değildir'. 'Komşunuzda yangın çıkar ve o yangını söndürmeye giderseniz, işte o zaman adaleti gerçekleştirmiş olursunuz.' Evet komşuda yangın çıktığında o yangını söndürmeye gidersek bizim ruhumuzda adalet var demektir. Çünkü bizimle birlikte olmayan komşumuz, aynı evde yaşamıyor ama o bir sorunla karşılaşıyorsa o sorunun çözümüne benim katkı vermem lazım ki ben vicdanımın sesini dinleyerek oraya gideyim. Onun karşılaştığı sıkıntıları atlatmalıyım, ona katkı vermeliyim."
"Anayasa referandumu"
Anayasa referandumunun meşru olmadığını iddia eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Bir kez daha altını çizerek söylüyorum; bu anayasa değişikliği meşru değildir. Türkiye toplumunun kazanımlarına hakarettir. Tek adam rejimi dünyanın hiçbir yerinde uzun süreli olmamıştır. Yoktur böyle bir şey. Bizim kültürümüzde de yoktur. Bizim geleneğimizde de yoktur. Bizim tarihimizde de yoktur. Tek adam rejimi olmamıştır, tek adam rejimini asla ve asla kabul etmeyeceğiz. Demokratik bir devlette olması gereken hukukun üstünlüğüdür. Devleti yönetenler hukuka uymak zorundadırlar. Hukukun kurallarına uymak zorundadırlar. Sokaktaki vatandaştan daha fazla özen göstermek zorundadırlar. Çünkü onlar topluma örnek oluyorlar. Ama siz hukukun üstünlüğüne değil, mafya yöntemleriyle racon kesmeye kalkarsanız devlette hukukun üstünlüğü biter mafyanın hukuku egemen olur. Bunu da şiddetle reddediyoruz."
"Maltepe konuşması"
Kılıçdaroğlu, Maltepe'deki konuşmasında "Maltepe çağrısı" yaptığını hatırlattı.
Bunu toplumun her kesimi için yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir arada yaşayalım. Dostça yaşayalım. Kardeşçe yaşayalım. Farklılıklarımızı zenginlik kabul edelim. Bir arada yaşamanın zenginliğini oturalım, tadalım. Evimizde huzur içinde yaşayalım. Huzur içinde bu ülkenin sokaklarında gezelim. Tanımadığımız insana bile oturup rahat rahat selam vermesini bilelim. Onun derdi varsa, onun derdini çözmek için birlikte mücadele edelim. Maltepe çağrımızın özü buydu." dedi.
(Sürecek)