CHP TBMM Grup Toplantısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa'da ibadet yapılmasını yasaklamasını asla ve asla kabul edemeyiz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa'da ibadet yapılmasını yasaklamasını asla ve asla kabul edemeyiz. Her hükümetin, her inanca saygı göstermesi lazım." dedi.
Kılıçdaroğlu'na, partisinin grup toplantısı öncesinde, Ressam Ertuğrul Ateş tarafından "Adalet" isimli tablo hediye edildi.
En büyük adalet yürüyüşçüsünün Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün bir imparatorluk yok edilirken yürüyüşünü Samsun'dan başlattığını söyledi. Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde yollarına devam edeceklerini bildirdi.
Bodrum açıklarında yaşanan depremi hatırlatan Kılıçdaroğlu, tüm Bodrumlulara geçmiş olsun dileğinde bulundu.
24. Dönem Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan'ın hayatını kaybettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, Kalkavan ailesine başsağlığı diledi.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde geçtiğimiz günlerde etkili sağanak ve dolu nedeniyle 95 bin 400 hektar arazinin zarar gördüğünü olaydan bin 350 çiftçinin etkilendiğini 239 milyon liralık bir kayıp yaşandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, tarlaların sadece yüzde 10'unun sigortalı olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, "Tarlaların yüzde 90'ının sigortasız olmasının nedeni kiralama ve miras yoluyla ekimin yapılmış olması. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekir. Eğer çiftçi kayıt sistemi bu bağlamda yeniden ele alınır, kiralama ve miras yoluyla oluşan engeller ortadan kaldırılırsa sanıyorum tarım sigortası asıl gerçek işlevine kavuşmuş olacaktır." diye konuştu.
Basından sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümü
Basın özgürlüğünün demokrasisi gelişmiş bütün ülkeler için önemine değinen Kılıçdaroğlu, gelişmiş tüm ülkelerde basının 4. güç olarak kabul edildiğini söyledi.
24 Temmuz'un Basın Bayramı ve Basından Sansürün Kaldırılışının 109. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"109 yıl önce basın üzerindeki baskılar kalktığı için bayram ilan edilmişti. Ama 109 yıl sonra Türkiye'de medya özgürlüğü yok ve gazeteciler bayram olarak kutlamadı. Geldiğimiz şu acı tabloya bakın. Basın bayramı kutlanmadı Türkiye'de. Aynı gün İstanbul'da Cumhuriyet gazetesinin davası görüşüldü. Cumhuriyet ile yaşıt bir gazete, bütün ömrü FETÖ gibi suç örgütleriyle mücadele eden bir gazete. Şimdi bu gazetenin yazarlarını alıyorsunuz, FETÖ ile iltisaklı diye yazarlarını hapse atıyorsunuz. Aklın mantığın alacağı şey değil."
Tutuklu yazarların isimlerini okuyan Kılıçdaroğlu, "Umuyorum adalet tecelli eder de bu arkadaşlarımız duruşmadan sonra serbest bırakılırlar." ifadesini kullandı.
Kadri Gürsel'in çocuğunu kucaklamak istemesine izin verilmediğini belirten Kılıçdaroğlu, Ahmet Şık'ın ise soru üzerine "Tek servetim kızım" dediğini anlattı.
Cumhuriyet gazetesi iddianamesini hazırlayan savcının FETÖ'den yargılanan biri olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "109 yıl önce basın üzerindeki baskıyı kaldıran Ali Paşa vasiyetnamesinde şunları yazıyor; 'Basın özgürlüğü ancak hatalarını düzeltmek istemeyen hükümetler için bir tehlikedir. Vatanın iyiliğinden başka bir şey düşünmeyen hükümet için basın özgürlüğü bir nimettir.' Yanlışı size basın gösterir. Eğer siz basın üzerinde baskı kurarsanız bu ülkeye ihanet etmiş olursunuz. Geldiğimiz süreç maalesef budur." ifadelerini kullandı.
Lozan'ın yıl dönümü
24 Temmuz'un ayrıca Lozan Barış Antlaşması'nın 94. yıl dönümü olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, Lozan Antlaşması'nın Türkiye'nin tapu senedi olduğunu bildirdi.
Lozan'dan önce Sevr Anlaşması'nın iyi irdelenmesi gerekliliğine dikkati çeken Kemal Kılıçdaroğlu, 433 maddelik Sevr'in 10 Ağustos 1920'de Rıza Tevfik, Bağdatlı Mehmed Hadi Paşa ve Reşat Halis tarafından imzalandığını hatırlattı.
Rıza Tevfik'in hatıralarında, teklif edilen maddelerin hükümet ve padişah tarafından bilindiğini ve onaylarının ardından kendilerince imzalandığını anlattığını belirten Kılıçdaroğlu, Sevr öncesi Osmanlı'nın toprak büyüklüğünün 5,5 milyon kilometrekareyken, Sevr Anlaşması'na göre bu alanın aşama aşama 470 bin kilometrekareye düştüğünü anlattı.
Sevr'in 36'ncı maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, maddeye göre Osmanlı padişahının İstanbul'da oturabileceğini ancak Osmanlı hükümetinin soy, din ve dil azınlıkların haklarına dürüst bir şekilde saygı göstermekte kusur etmesi halinde müttefik devletlerin padişahı İstanbul'dan çıkarma yetkisi bulunduğunu söyledi.
69. Madde'nin İzmir üzerindeki egemenliği Yunanistan'ı bırakırken, sınırları ve padişahı korumak için toplamda 50 bin kişilik orduya izin verdiğini de aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, şu açıklamaları yaptı:
"Bunları anlatmamın nedeni şudur; hani bunların külahlı bir adamı vardı ya arada bir televizyona çıkıp 'Keşke Yunanistan alsaydı' diyen adam ve o adama dokunmayan yargı, o adama ses çıkarmayan hükümet, onların ikisine de lanet olsun diyorum. Neden Osmanlı bu hale geldi? Neden Osmanlı parçalandı? Neden teslim edildi? Hiç bunun üzerinde düşünen, konuşan yok. Yeri geldiğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e her şeyi söylüyorlar."
"Atatürk'e dil uzatanlarda vicdan var mıdır"
Atatürk'ün Nutuk'taki Sevr'i reddettiği yazısını okuyan Kılıçdaroğlu, milletin azim kararlılığı ile yeni bir cumhuriyetin ilan edildiğini anlattı.
Sevr Anlaşması'ndan 3 yıl sonra Lozan'da bu kez yeni bir masa kurulduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Lozan Anlaşması ile 470 bin kilometrekareye düşen vatan toprağının 736 bin kilometrekareye çıkarıldığını, Hatay'ın ilhakı ile de bu rakamın 738 bin kilometrekareye yükseldiğini bildirdi.
Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Atatürk'e dil uzatanlarda vicdan var mıdır, ahlak, inanç, vatan sevgisi var mıdır acaba? Lozan'ı küçümseyenlerde vicdan var mıdır, ahlak var mıdır? Bunların tamamının bilinmesi lazım. Peki ne oldu? Son 15 yılda, Lozan'dan bu yana Türkiye ilk kez toprak kaybına uğradı. 12 adasını Yunanlılara teslim etti, Süleyman Şah Türbesi'ni kaçırdı. Süleyman Şah Türbesi'nin yeri bize aittir. Terör örgütlerine toprağını bırakıp kaçıyorsun. Bir de kalkmış 'vatan, millet' diyorlar. Sen önce onun hesabını vereceksin. Süleyman Şah Türbesi'ni hangi gerekçeyle kaçırdın, koruyamadın onu?"
"Dış politika ciddi iştir"
Dış politikanın ciddi bir iş olduğunu ve iç politikaya malzeme edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, dış politikanın ayrıca milli olması gerektiğini söyledi.
Bugün Türkiye'nin dünyadan soyutlanmış bir ülke haline geldiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Herkesle kavgalılar. 15 yıl önceye bakın, herkesle barışık olan bir Türkiye... En son AB ve Almanya ile kavgalılar. Buradan AB yetkililerine seslenmek isterim; Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik sosyal hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti çağdaş uygarlıktan yana bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti uygar dünyanın bir parçasıdır ve Türkiye Cumhuriyeti AKP'den ibaret değildir." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine üzerine Türkiye seninle gurur duyuyoru sloganları atıldı.
İsrail'e uyarı
Son günlerde Filistin'in yeniden kaynamaya başladığını belirten Kılıçdaroğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını eleştirdi.
CHP'nin bu konuda duyarlılığının belli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerekliliğine değindi.
Kılıçdaroğlu, "İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa'da ibadet yapılmasını yasaklamasını asla ve asla kabul edemeyiz. Her hükümetin, her inanca saygı göstermesi lazım. Kaldı ki Mescid-i Aksa'nın İslam alemi için ne kadar önemli olduğunu herhalde onlarda çok iyi biliyorlardır. Bakın hicretin ilk 17 ayı boyunca Mescid-i Aksa kıble olarak kabul edilmiştir." diye konuştu.
Hazreti Ömer ve Selahaddin Eyyubi'nin Mescid-i Aksa'da bütün inançlara özgürlük tanıdığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, İsrail hükümetinin Müslümanların duyarlılıklarını kabul etmesi gerektiğini söyledi.
İbadet yerinde şiddetin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "İbadet eden insana tekme atılmaz. Her inanca saygı göstermek insan olmanın varlık nedenidir." dedi.
Kılıçdaroğlu, CHP'li milletvekillerinin destek amacıyla Filistin Büyükelçiliğini ziyaret edip bir tutum belgesi yayınladıklarını hatırlatarak, bu tutum belgesini okudu.
(Sürecek)