Haberler

Çukurca'daki Mayın Patlamasıyla İlgili Dava

Abone Ol

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde el yapımı mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili davada Genelkurmay Askeri Mahkemesi, 2 albay ve 2 yarbayın oluşturduğu heyetten yeni bilirkişi raporu alınmasına karar verdi.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde el yapımı mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili davada Genelkurmay Askeri Mahkemesi, 2 albay ve 2 yarbayın oluşturduğu heyetten yeni bilirkişi raporu alınmasına karar verdi.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Tuğgeneral Zeki Es, bazı şehit askerlerin yakınları ile sanık ve müdahil avukatları katıldı.

Önceki celsenin ara kararı uyarınca, bilirkişi adayı 4 subay, duruşmada hazır bulundu.

Şehit askerlerden Deniz Demirci'nin müdahil annesi Raziye Demirci, duruşmada söz alarak, "Üç yıl oldu. Ergenekon davası bitti. Ameliyat oldum. Ben bu halimle geliyorsam, diğer sanıkların da buraya gelmesini istiyorum. Adalet istiyorum" dedi.

Duruşmada, taraflara, bir kez daha bilirkişi heyeti oluşturularak, rapor alınmasına karşı diyecekleri soruldu.

Şehit askerlerin yakınları, bilirkişilere yönelik diyeceklerinin olmadığını ifade ederek, adalet istediklerini dile getirdi.

Katılanlar Raziye Demirci ve eşi Halil Demirci'nin avukatı İsmail Kılıç, ilk bilirkişi raporunun yeterli olduğunu savunarak, yeni bilirkişi heyeti atanmasının gerekli olmadığını söyledi.

Bazı katılanların avukatı Hayrettin Açıkgöz de yeni bilirkişi raporu alınmasına itiraz etti.

Sanık Tuğgeneral Zeki Es, önceki bilirkişilerin, "yıllardır girilmemiş, neredeyse kamp niteliğindeki bir bölgeye girerken yapılan uygulamalar ile Güneydoğu'daki EYP ve mayınla ilgili uygulamalara" değinmediklerini ifade ederek, "Tugay Komutanına gelinceye kadar arada birçok komutanlık kademesi bulunmasına rağmen, bu hususta sorumlulukların değerlendirilmesi yapılmamıştı.

'Bu hususta değerlendirme yapmak istemiyoruz' beyanları vardı" ifadelerini kullandı.

Es, bilirkişi adaylarından İstihkam Albay Veysel Eroğlu'nun Güneydoğu'da görev yapmamış olması nedeniyle heyette bulunmasının uygun olmadığını savundu.

Katılan avukatlarından Açıkgöz, bir kez daha söz alarak, "Sanık Zeki Es'in sözlerinden, kendisiyle aynı hissiyatta bilirkişi heyetinin var olması istediği algısına ulaştık. Bu yanlış. Özellikle istihkam albaya yönelik itirazları, bizde bu kanaati oluşturdu" diye konuştu ve Es'in itirazının haklı olmadığını ifade etti.

Mahkeme heyeti, bilirkişi adayları Jandarma Albay İsmail Duvan, İstihkam Albay Veysel Eroğlu, Piyade Kurmay Yarbay Ahmet Yıldırım ve Piyade Kurmay Yarbay Murat Koca'nın "bilirkişi olarak tayinlerine" oy birliğiyle karar verdi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, bilirkişilerin, "davaya konu operasyonun planlama aşaması, icrası; döşendiği iddia edilen patlayıcının niteliği ve döşenmesinin mevzuat açısından değerlendirilmesi; operasyonun icrası aşamasındaki personelin sorumlulukları, operasyonun devamı esnasında patlamanın meydana gelmesinden sonra yapılan işlemler ve hareket tarzlarının değerlendirilmesi, sanıkların askeri ve taktik anlamdaki sorumluluklarının belirlenmesi ve kusurlarının tespiti amacıyla" alınacağını bildirdi.

Bilirkişilere daha sonra yeminleri yaptırıldı.

Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, ara kararlarda, dosyanın, raporlarını hazırlaması için bilirkişilere verilmesine, bazı sanık ve avukatlarının olay yerinde keşif yapılması talebinin, bilirkişilerin görüşünün alınması sonrasında değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 13 Haziran 2012'ye erteledi.

- ANKARA

Kaynak: AA / Politika

Genelkurmay Başkanlığı Politika Zeki Es Çukurca Hakkari Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title