Haberler

Davutoğlu, Brookings Enstitüsü'nde konuştu

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler'in (BM) mevcut yapısının küresel güvenlik sorunlarına yanıt vermediğini belirterek, "Eminim onyıllar sonra diğer bir BM Genel Sekreteri ...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler'in (BM) mevcut yapısının küresel güvenlik sorunlarına yanıt vermediğini belirterek, "Eminim onyıllar sonra diğer bir BM Genel Sekreteri Humus'a veya Şam'a gidip kimyasal silah saldırılarını veya katliamlarını önleyemedikleri için özür dileyecektir" dedi.

Davutoğlu, Washington temasları kapsamında Brookings Enstitüsü'nde konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Soğuk Savaşı'n üzerinden belirli bir süre geçmesine rağmen siyasal, ekonomi ve kültürel dönüşüm noktasında bazı zorluklar olduğunu anlattı. Yeni bir dengenin oluşturulmaya çalışıldığını belirten Davutoğlu, BM'nin mevcut sistemini eleştirdi.

Suriye krizinin BM sistemindeki sıkıntları açıkça ortaya koyduğunu belirten Davutoğlu, "Suriye'de son dönemdeki tecrübe, uluslararası sistemin ve özellikle BM'nin uluslararası sınırlarda barışın hakim olmasına, krizlere ve sorulara hızlı bir cevap veremediğini açıkça gösterdi. Suriye'de son 2,5 yılda 130 bin insan öldürüldü, yaklaşık 7 milyon insan yerlerinden edildi, yaklaşık 700 bini Türkiye'de olan 2 milyon insan sığınmacı konumunda. Kimyasal silahlar kullanıldı ve milyonlarca insan şu anda Suriye'nin şehirlerinde, kırsal bölgelerinde, köylerinde hastalık ve benzeri gibi birçok ciddi problemle karşı karşıya. Buna uluslararası sistemin cevabı neydi? Yaşanan insanlık kriziyle ilgili bugüne kadar tek bir BM Güvenlik Konseyi kararı bulunmuyor" diye konuştu.

Türkiye olarak Suriye'de insani yardım ihtiyacı bulunduğu mesajlarını BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve diğer tüm aktörlere ilettiklerini vurgulayan Davutoğlu, komşu ülkelerin alarm veren birçok zorlukla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin 2 milyar dolar harcama yaptığına işaret eden Davutoğlu, eylülde BM'de, "Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili kararnameye insanlık dramıyla ilgili tek bir paragrafı ısrarlarına rağmen ekletemediklerini" anlattı.

"Uluslararası politik sistemin bugün etrafımızdaki güvenlik sorunlarına nasıl yanıt veremediğinin ne yazık ki sadece bir örneği" diyen Davutoğlu, BM sisteminin küresel güvenlik problemlerine daha duyarlı bir hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

Srebrenitsa'ya geçen yıl giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un özür dilediğini hatırlatan Davutoğlu, "Eminim on yıllar sonra diğer bir BM Genel Sekreteri Humus'a veya Şam'a gidip kimyasal silah saldırılarını veya katliamlarını önleyemedikleri için özür dileyecektir" dedi.

Davutoğlu, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Afrika'daki kimlik, ekonomik, kültürel ve güvenlik problemlerinin de göz önünde bulundurulduğunda bölgeye yönelik yeni bir uluslararası, ileriyi gören yaklaşım benimsenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye olarak da her zaman ileriyi gören bir yaklaşım benimsediklerini dile getiren Davutoğlu, sonrasında zorluklarla mücadele etmeye çalıştıklarını kaydetti.

-"Türkiye AB'ye üye olsaydı, bugün daha dinamik bir Avrupa olurdu"

Önlerinde Avrupa'daki ekonomik krizle Arap Baharı zorluklarının bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin bu problemlerin ortasında bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir değişim geçirdiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin, demokratikleşme, demokratik kurumların güçlendirilmesi ve vatandaşlık konseptinin restore edilmesi noktasında büyük başarılara imza attığını belirtti.

Türk ekonomisin son 10 yılda 4 kat büyüdüğüne işaret eden Davutoğlu, 2002'de göreve gelmeden önce bunun "hayal edilemeyecek bir mucize" olduğunu ifade etti. Göreve geldiklerinde AB ile en kısa sürede birleşme seçenekleri olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin transatlantik ilişkilerini, bölgesel komşularıyla bağlantılarını güçlendirmek ve Türkiye'yi Afrika, Latin Amerika gibi yeni bölgelere açmak gibi bir politika belirlediklerini anlattı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Eğer Türkiye 2006, 2007'de AB'ye üye olmuş olsaydı bugün çok daha dinamik, yaratıcı bir Avrupa olurdu" ifadesini kullandı.

-brokings enstitüsü

Kaynak: AA / Politika

Brookings Enstitüsü Birleşmiş Milletler Ahmet Davutoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title