Haberler

Demirçalı: "Hasat Döneminde İthalat Yapılıyor"

Abone Ol

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, hasat döneminde gümrüksüz tarım ürünleri ithalatına izin verilmesini eleştirerek, “Kendi kendine yeten Türkiye saman ithal ediyor, buğday ithal ediyor, et ithal ediyor” dedi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, hasat döneminde gümrüksüz tarım ürünleri ithalatına izin verilmesini eleştirerek, "Kendi kendine yeten Türkiye saman ithal ediyor, buğday ithal ediyor, et ithal ediyor" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'ni ziyaret eden CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, ZMO Genel Başkanı Özden Güngör ve Şube Başkanı Semih Karademir ile bir araya geldi. ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, Adana ve çevre illerdeki belediye başkanlarını siyasi parti ayrımı gözetmeden ziyaret ederek, tarımsal projeler sunduklarını söyledi. Kendisinin de Adanalı olduğunu, bir dönem ZMO Adana Şube Başkanlığı yaptığını belirten Güngör, hayvancılık ve kırsal tarımın zor durumda olduğunu, üreticilerin mazot ve gübre başta olmak üzere girdiler karşısında üretim yapamaz hale geldiğini ifade etti. Güngör, "Türkiye'de tarım can çekişiyor. Hayvancılık bitmiş, tarla ziraatı bitmiş. İktidar kırsal kesime değer vermiyor. Çukurova, Türkiye tarımı için çok önemli. Biz ZMO olarak üretimin teşvik edilmesi, üreticinin desteklenmesini istiyoruz. Belediyelerimize de tarımsal üretime destek vermeleri için projeler hazırladık" şeklinde konuştu.

Güngör, Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle başta tarımsal ürünlerde olmak üzere üretim kaybı yaşandığını, yüzde 15'leri aşan oranda verim kaybı olduğunu, 22.5 milyon ton olan buğday üretimin 18.5 milyona düştüğünü kaydetti.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Demirçalı ise, Adana ve Çukurova bölgesinin tahıl, sebze ve meyve ambarı olmasına karşın üretimin desteklenmediğini, üretimi artırıcı önlemlerin alınmadığını savundu. Demirçalı, CHP'nin tarım politikalarında hedefin üretimi artırmak, çiftçiye destek vermek olduğunu, CHP iktidarında tarımsal girdilerde maliyetlerin artmasında önemli etken başta mazot ve gübre olmak üzere indirim uygulanacağını bildirdi. Demirçalı şöyle konuştu:

"AKP iktidarında tarımsal üretimin önemli girdilerinden olan motorin, gübre ve sulama suyu ücretleri tavan yaptı. 2002 yılında 1 TL olan mazot, 5 liraya dayandı. 29 kuruş olan gübre 1,1 liraya, dekara 4.5 lira olan pamuk ve mısır sulaması 27.5 liraya yükseldi. Buna karşılık Adana'da yetiştirilen önemli tarım ürünlerinden mısır 2002'de 40 kuruş iken 2013'de 55 kuruşa, pamuk 75 kuruştan 1 lira 65 kuruşa, buğday 28 kuruştan 58 kuruşa, portakal 28 kuruştan 32 kuruşa yükseldi. Bu tablo AKP iktidarının tarımdaki talanının belgesidir. İktidar mısır, buğday hasat döneminde ithalat yapıyor. Türkiye'de buğday üretiminde açık var. İktidar buğday üreticisini kaderine terk etti. Buğday hasadı bitti, halen TMO alım fiyatını açıklamadı. Üreticilerimiz bin bir emek ile üretmiş oldukları tarım ürünlerini artan girdiler karşısında maliyetler altında satmakta ve üretim yapamaz duruma gelmektedir. Tarımdaki bu sonuçlar ile sanayi sorunları birleşince beyaz altın diyarı Adana'nın ekonomisi Türkiye'de 4. sıradan 26. sıraya gerilemesine neden olmuştur." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ziraat Mühendisleri Odası Ali Demirçalı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title