Demirel ve Özal, Aday Olunca Başbakanlığı Bırakmıştı
Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olduktan başbakanlık görevini bırakıp bırakmayacağı tartışılırken, geçmişte Özal ve Demirel aday olduktan sonra görevi bırakmıştı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, "Başbakan’ın kim olacağı, hükümeti kurma görevinin hemen yeni birine verilip verilmeyeceği, Başbakanlık görevlendirmesi için Erdoğan’ın AK Parti Kongresi’ni bekleyip beklemeyeceği" gibi sorulara yanıt aranırken, Meclis bu tartışmalara ışık tutacak önemli bir araştırma yaptı.
Habertürk'ten Salih Çolak'ın haberine göre; Meclis’in araştırmasında öne çıkan tespitler şöyle:
ÖZAL VE DEMİREL DÖNEMİ VEKÂLET ETTİ
Anayasa’da Başbakan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde nasıl bir yol izleneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Eski başbakanlar Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmeleri ile milletvekilliği sıfatları sona erdiği için Başbakanlık görevleri de sona ermiştir. Başbakanlık’a, dönemin Cumhurbaşkanı’nca atanan kişiler vekâlet etmişlerdir.
AKBULUT ÖRNEĞİ
Turgut Özal, 31 Ekim 1989’da Cumhurbaşkanı seçildi. Aynı tarihte Cumhurbaşkanı Kenan Evren yeni Başbakan ve Bakanlar Kurulu atanıncaya kadar Başbakan Yardımcısı Ali Bozer’in Başbakanlık’a vekâlet etmesini istedi. Özal görevi Evren’den devraldıktan sonra, ANAP Kongresi’ne 1 hafta kala Yıldırım Akbulut’u yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi ve Başbakan olarak atadı.
KONGREYE KADAR
Başbakan Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993’te Cumhurbaşkanı seçildi. Yemin ederek göreve başlayan Demirel, aynı gün yeni Başbakan atanıncaya kadar Başbakanlık’a Erdal İnönü’nün vekâlet etmesine, yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut Bakanlar Kurulu’nun görevini sürdürmesine karar verdi. Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından partisi DYP’nin kongresinde genel başkanlığa seçilen Tansu Çiller, Demirel’in görevlendirmesiyle hükümeti kurarak göreve başladı.