Dışişleri Bakanı Davutoğlu Van'da
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 180 kişilik heyetle geldiği Van'da Konya Zihinsel Engelliler İlk ve Ortaokulu ile İş Uygulama Merkezi Okulu'nun temel atma törenine katıldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 180 kişilik heyetle geldiği Van'da Konya Zihinsel Engelliler İlk ve Ortaokulu ile İş Uygulama Merkezi Okulu'nun temel atma törenine katıldı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konyalı hayırseverler tarafından kentte yaptırılacak Konya Zihinsel Engelliler İlk ve Ortaokulu ile İş Uygulama Merkezi Okulu'nun temel atma törenine katılmak için aralarında Konyalı iş adamları, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 180 kişilik heyetle Van'a geldi. Ferit Melen Havalimanı'nda Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekilleri Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk ve partililer tarafından karanfillerle karşılanan Bakan Davutoğlu, Van Gölü sahilindeki bir Van kahvaltısı yaptı. Daha sonra kent merkezindeki 3 bin 275 metrekarelik alana inşa edilecek ve 1 milyon 453 bin liraya mal olacak Konya Zihinsel Engelliler İlk ve Ortaokulu ve İş Uygulama Merkezi Okulu'nun temel atma törenine katılan Davutoğlu, Abdurahman Gazi İşitme Engelliler Okulu halk oyunları ekibinin gösterisini izledi.
Gösterinin ardından beraber fotoğraf çektirdiği öğrencilere işaret dilinde, "Sizleri çok seviyoruz" diyen Bakan Davutoğlu'na, öğrenciler de işaret diliyle, "Biz de sizi çok seviyoruz" karşılığını verdi.
Bakan Davutoğlu ve beraberindekiler, daha sonra temel atma törenine geçti. Burada bir konuşma yapan Bakan Davutoğlu, bu tür törenlerin aynı zamanda kardeşliğin de temelinin atıldığı anlamını taşıdığına değinerek, en güzel başlangıçların, bir okul için ilk taşların atılması ve atılan o temellerle inşa edilecek binalarda gelecek nesillerin yetişmesi olduğunu söyledi. Bir eğitimci olarak katıldığı temel atma törenlerinde gözünün önünden yeni nesiller geçtiğine işaret eden Bakan Davutoğlu, "Bu okulun yapılmasına katkı sunanlara teşekkür ederim. Bütün okullar güzel ama mazlumlar için, kendini sahipsiz ya da en azından diğer yaşıtlarına göre daha dezavantajlı gören kardeşlerimiz için bu daha önemlidir. Zihinsel engelliler için bir okul yapmak kazanabilecek en büyük ecirdir. Az önce işitme engelli çocuklarımızın halk oyunları gösterilerini izledik. O gencecik kardeşlerimiz belki o müziğin sesini duyamadılar ama bizim gönlümüzdeki ahengi duydular" dedi.
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremden sonra 9 Kasım günü Erciş ilçesinden döndükleri sırada depremi yaşadıklarını ve Vanlı kardeşleriyle depremin acısını paylaştıklarını anımsatan Bakan Davutoğlu, yıkılan binalarda çekilen acılarda insanlarla birlikte ağıtlar yaktıklarını ifade ederek, "Hamdolsun ki bu topraklarda kardeşliğe atılan tohumlar var. Hamdolsun ki ülkenin her yerinde Van'a düşen ateşi kendi evine düşen ateş gibi gören millet var" şeklinde konuştu.
Bir Konyalı olarak depremi de Van'da yaşadığını ifade eden Bakan Davutoğlu, "O zaman kardeşlik hukukunu geliştirmek için ahdettik. Ne zaman bir ihtiyaç olsa Konya Van'ın yanında olacak, dedik. Yaraları en çabuk sarılan depremin ardından güzel bir başlangıç için buradayız, bir aradayız. Rabb'ime hamdolsun, kardeşliğimiz ebedi olsun. Yüreklerde bunun yeşermesi için çaba gösterenlerden Allah razı olsun. Biliniz ki sizin acınızı yüreğinde hisseden Konyalı kardeşleriniz var. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlara fırsat vermesin" ifadelerini kullandı.
Daha sonra bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van'da Cumhuriyet tarihi boyunca 89 yıllık süreç zarfında sadece 5 bin 542 derslik inşa edildiğini ifade ederek, "Allah'a şükürler olsun ki 11 yıllık iktidarlık dönenimizde 5 bin 500 yeni derslik inşa edildi. Yine 2002 tarihinde nitelikli liselerimizin sayısı 29 iken bu gün bu sayı 93'e çıkmış durumda. Depremde yıkılan her bir derslik için bu 2 yıllık süreç zarfında en az 2 yeni derslik inşa edildi. 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremi Sayın Bakanımız ile birlikte Erciş'te yaşadık. Sağ olsunlar deprem sonrasında yoğun çaba sarf ettiler. Özellikle çadırların bir an önce ilimize ulaşması için o gece sabaha kadar uyumadan gayret sarf ettiler. ve bugün geriye dönüp baktığımızda depremin izlerinin önemli bir kısmı silinmiş durumda. İnşallah eksik olan dersliklerimiz hızla yapılmakta" dedi.
Son olarak bir konuşma yapan Vali Aydın Nezih Doğan, aslında 2011 Depremi ile başlayan Van-Konya dostluğunun bugün ete ve kemiğe büründüğünü ifade ederek, "Bu nedenle ben Konya'da bu işe ön ayak olan bütün arkadaşlarıma ve dostlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu tesisin inşallah Van eğitimine etkili bir katkı sunmasını temenni ediyorum. Van'la Konya arasındaki ilişkinin bundan sonra sonsuza kadar devam etmesini diliyorum. Aslında hem Konya'da çalışmış hem de Van'da çalışmakta olan bir kardeşiniz olarak insanların birbirine ne kadar benzediğini, geçmişte ne kadar büyük bir yakınlık yaşadıklarını bilen bir olarak söylüyorum. Bu dostluktan Türkiye kazançlı çıkacaktır. Türkiye'de barışına, kardeşliğine bu dostluk hizmet edecektir" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Davutoğlu; okulun yapılmasına katkı sunan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altaylı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve sivil toplum örgütü temsilcilerine plaket verdi.
Plaket töreninin ardından Konya Müftüsü Şükrü Özbu'nun okuduğu duaların ardından temele ilk harcı döken Bakan Davutoğlu ve beraberindekiler, işçilere kolaylık dileyerek inşaat alanından ayrıldı. - VAN