Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü'nde Görev Değişimi
Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü görevini devreden Levent Gümrükçü'ye devreden Selçuk Ünal, güvenlik ortamının belirsizliği dikkate alınarak Nijer'deki Türk vatandaşlarının başkent Niamey dışına, özellikle Mali sınırı ile kuzey bölgelerine seyahat...
Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü görevini devreden Levent Gümrükçü'ye devreden Selçuk Ünal, güvenlik ortamının belirsizliği dikkate alınarak Nijer'deki Türk vatandaşlarının başkent Niamey dışına, özellikle Mali sınırı ile kuzey bölgelerine seyahat etmemelerinin, halen orada iseler bölgeden ayrılmalarının uygun olacağını söyledi.
Dışişleri Sözcülüğü görevinden Dışişleri Bakanlığı Özel Müşavirliği görevine getirilen Selçuk Ünal bugün son basın toplantısını yaptı. Ünal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun programları hakkında bilgi vererek, Davutoğlu'nun yarın Sırbistan'a gideceğini, ziyaret sırasında Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı, Başbakan ve sancak kökenli Boşnak hükümeti üyeleri ve az gelişmiş bölgelerin kalkınmasından sorumlu Devlet Bakanı ile görüşeceğini kaydetti. Davutoğlu'nun 2-3 Şubat tarihlerinde Münih Güvenlik Konferansı'na katılacağını söyleyen Ünal, konferans çerçevesinde Davutoğlu'nun Makedonya Cumhurbaşkanı ve Kosova Başbakanı tarafından kabulü ve Rusya, Fransa, Almanya, Yunanistan Dışişleri Bakanları ile görüşmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Ünal, Davutoğlu'nun 4-5 Şubat'ta düzenlenecek Dışişleri Bakanları toplantısı ve ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Devlet Başkanları zirvesi için Mısır'a gideceğini ifade etti.
Ünal, Nijer'de bulunan ve Nijer'e seyahat edecek Türk vatandaşlarına uyarılarda bulundu. Ünal, "Mali'deki askeri operasyonlara bağlı olarak, bu ülkeye komşu olan ve operasyona asker katkısı yapan güvenlik tehditlerinin arttığını gördük. Bu gelişmelerin ışığında güvenlik ortamının belirsizliği dikkate alınarak vatandaşlarımızın başkent Niamey dışına, özellikle Mali sınırı ile kuzey bölgelerine seyahat etmemelerinin, halen orada iseler vatandaşlarımızın bölgeden ayrılmalarının uygun olacağını düşünüyoruz" dedi.
Ünal, İsrail'in Şam'daki askeri tesislere saldırmasıyla ilgili soru üzerine, Suriye'deki durumun bölgesel barışı tehdit eder hale geldiğini belirtti. Ünal, "Suriye konusunun her boyutuyla birlikte çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile ABD arasında patriotlar konusunda anlaşmazlık çıktığı yönündeki soru üzerine Ünal, herhangi bir ülke ile herhangi bir sorunun olmadığını ifade etti. Ünal, "Bu bataryalar ittifakın yerleşik usul ve kurallarına uygun olarak hazırlanan ahdi bir temele dayalı olarak ülkemize getiriliyor. Gerek Almanya'dan gerek Hollanda'dan gelen bataryaların ve Amerika'dan gelecek bataryalar NATO içindeki müttefiklerin birbirine destek amacıyla ve bu çerçevede oluşturulmuş kuvvet intikal kuralları bağlamında görülüyor" diye konuştu.
Suriye muhalefetinin Esad ile müzakere masasına oturabileceği haberleriyle ile ilgili soruya Ünal, "Suriye koalisyonu ülkemize bir temsilci atamak istediğini bildirmiş, biz bu temsilciye mutabakatımızı vermişiz ve bu kişi de Türkiye'de görevine başlamıştır. Suriye halkı adına konuşabilecek insanlar bellidir. Görüşmelerin nerede başlayacağı, nasıl olacağı hipotetik bir durumdur. Suriye yönetiminin tepkisi görülecektir. Görüşmenin ne zaman yapılacağı, nerede olacağını konuşmak için erken" şeklinde konuştu.
İran'ın nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılmasını reddettiği yönündeki soru üzerine Ünal, Türkiye'nin nükleer müzakerelerdeki tutumunun belli olduğunu ifade etti. Ünal, diplomatik yolların açık tutulması gerektiğinin altını çizerek, kendilerine ulaşan net bir bilginin olmadığını kaydetti.
Son günlerde Mısır'da yaşanan gelişmelerle ilgili soruya Ünal, "Bizim temennimiz dost ve kardeş Mısır halkının refahı ve içinde bulunduğu dönemden daha istikrarlı bir döneme doğru geçmesidir. Rejimlerin değişmesi ertesinde bir takım taşların yerine oturması, bir takım gelişmelerin rayına oturması zaman alan konulardır. Bunları yakından izliyoruz. Asıl desteğimiz Mısır halkının selametidir" dedi.
Ünal, Başbakan Erdoğan'ın Şangay beşlisine katılım yönündeki sözlerine istinaden Dışişleri Bakanlığı'nın örgüte katılım yönünde çalışma yapıp yapmadığı sorusu üzerine, Türkiye'nin diyalog ortağı olduğunu belirtti. Ünal, "Türkiye, Şangay beşlisi toplantılarına diyalog ortağı olarak katılıyor" ifadelerini kullandı.
Ünal, AB süreci ile ilgili olumlu sinyallerin alındığını söyledi. Ünal, fasılların açılması konusunda net bir şey söylemezken, AB ülkelerinin bazılarının haksız uygulamalarını kaldırmasını istedi.
Ünal, bir soru üzerine kameraman Cüneyt Ünal ile birlikte Suriye'de kaçırılan gazeteci Başar Kadumi ile ilgili olarak yeni bir bilginin olmadığını kaydetti.
Ünal, Bakanlık Özel Müşavirliği görevine getirildiğini belirterek, Enformasyon Dairesi olarak etkin iletişim içine girdiklerini ifade etti. Ünal, sosyal medyanın kullanımına önem verdiklerini söyleyerek, internet sitesini 2 milyon 103 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Türk dış politikasının yakından izlendiğini söyleyen Ünal, basın mensupları ile zor zamanlarda birlikte olduklarını kaydetti. Ünal, çalışma arkadaşlarına, basın mensuplarına, özellikle eşine, kızına ve ailesine teşekkür etti.
Ünal, basın toplantısının ardından görevini yeni Dışişleri Sözcüsü Levent Gümrükçü'ye devretti. - ANKARA