Haberler

Eğitim Alanını Düzenleyen Tasarı TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi (3)

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na göre, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Milli Eğitim...

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na göre, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Eğitim alanını düzenleyen yasa ile aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmeler tarafından ücret ödenecek. Bu kişilere, 20 ve daha fazla personel çalıştıran iş yerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde 30'undan, 20'den az personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde 15'inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret verilemeyecek.

Aday çırak ve çıraklar ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında alan eğitimine başlayan veya işletmelerde mesleki eğitim ve tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden, Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanacak.

Çırak olarak mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30'undan az ödeme yapılmayacak. Öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; 20'den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri devlet katkısı olarak ödenecek.

FATİH Projesi, Kamu İhale Kanunu'ndan muaf olacak

FATİH Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Proje çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların internet erişim hizmetleri ve ağ altyapısının sağlanması için Bakanlıkça yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde üst yöneticinin onayıyla 15 yıla kadar, gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda kurulan Okul-Aile Birliği iş yerleri ile vakıf üniversitelerine ait iş yerlerinin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda öngörülen 5 puanlık prim indiriminden faydalanmış olmaları halinde yararlandıkları devlet payı karşılığı tutar geri alınmayacak.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında eğitim ve öğretim faaliyetlerini yapan ancak bu kanuna uygun olarak kurum açma izniyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere, asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler valiliklerce kapatılacak.

İzin aldığı halde iki yıl içinde faaliyete başlamayan, faaliyete başladıktan sonra yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla izinsiz ara veren veya söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek.

Özel öğretim kurumunun; Bakanlıkça onaylı yerleşim planında izinsiz değişiklik yapması, gerçeğe aykırı reklam ve ilan verilmesi, reklam ve ilanlarda öğrenci resim ve bilgilerinin kullanılması, haftalık ders çizelgesi ve programların Bakanlık izni olmadan kurumda uygulanması, yönetmelik ve yönergelerde belirtilen hükümlere aykırı fiillerde bulunulması, mevzuatta belirtilen sayıda personel çalıştırılmaması veya mevzuata aykırı personel çalıştırılması, kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi hallerinde idari para cezası uygulanacak, kurum ve iş yeri açma izniyle çalışma ruhsatı iptal edilecek.

Okulu devretmeyen kurucuya idari para cezası

Devir ve teslimden kaçınan veya bu görevi savsaklayan özel öğretim kurucusuna, asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.

Şartlara uymadan kurumunu kapatanlarla soruşturma sonucu kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen kurucuya 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma izni veya bir kurumu devralma ya da ortak olma izni verilmeyecek.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde verilen mesleki eğitimin kalitesini geliştirmek amacıyla atölye ve laboratuvarlarda üretim yapılabilecek, üretilen malların satışından elde edilen gelir okulun hizmetlerinde kullanılacak. Üretimde görev alan öğrenci ve personele pay ödenecek.

ÖSYM Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılarak, "elektronik ortamda her bir adaya aynı veya farklı zamanlarda adayın verdiği cevaplara ve seviyesine göre soru sayısının ve soruların niteliğinin değişebildiği sorulardan oluşan sınav", "bireyselleştirilmiş sınav" olarak tanımlanıyor.

"Birbirine denk sonuçlar üreten sınavlar yapabilmek için benzer güçlük derecesi ve ayırt edicilik özellikleri olan soruları tespit etmek amacıyla gerçek sınavlarda sorulan fakat değerlendirme aşamasında puanlama dışı bırakılan soru" ise "deneme soru" şeklinde değiştiriliyor.

Toplantılar bilişim sistemleriyle de yapılabilecek

ÖSYM Yönetim Kurulu toplantıları ses, görüntü veya yazı nakleden bilişim sistemleriyle de yapılabilecek.

Mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenlerden, doktora öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenler kadro sayısına bağlı kalmaksızın sözleşmeli yerli uzman olarak da istihdam edilebilinecek.

"Soru ücreti" ve "sınav ücreti" kavramları birbirinden ayrılarak, sınav ücreti ve soru ücreti alabilecek ve alamayacak görevliler belirleniyor. Buna göre, sınav soru havuzunda yer alacak soruların hazırlanmasında görevlendirilenlere ve cevapların değerlendirilmesinde katkısı olanlara soru ücreti; bina sınav sorumluları ve bina yöneticilerine, salon başkanlarına, gözetmenlere, kolluk kuvvetlerine ve diğer personele ise sınav ücreti ödenecek.

Güvenlik ilkelerine aykırılık teşkil edenler başka birimlere gönderilecek

ÖSYM Başkanlığında "başkanlık müşaviri" kadrosu tahsis edilecek ve kurum güvenlik ilkelerine aykırı durumları tespit edilenler, ÖSYM Başkanlığına bağlı başka birimlerde görevlendirilecek.

Sınavlar, adaylara aynı veya farklı sorularla aynı anda veya farklı zamanlarda, basılı veya elektronik ortamda uygulanabilecek; sınavlar bireyselleştirilmiş sınav şeklinde de yapılabilecek. Sınavlarda ek süre verilmek kaydıyla, adaylara aynı veya farklı sorulardan oluşan deneme soruları da sorulabilecek. Adaylar dahil hiç kimseye hangi sorunun deneme sorusu olduğu hakkında bilgi verilmeyecek.

Soru kitapçıkları, cevap kağıtları ve diğer sınav evrakının imajlarının güvenli bir elektronik ortama aynen aktarılması halinde, yasada belirtilen süreler beklenmeksizin bu belgeler imha edilecek. Elektronik ortama aktarılan belgeler sınav evrakının aslı hükmünde kabul edilecek.

ÖSYM Başkanlığının yurt dışında yapacağı tüm sınavlarda da bu hükümler uygulanacak.

ÖSYM Başkanlığınca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerden uygun görülenler, ihtiyaç duyulması halinde sınavlarda görevlendirilecek. Bu görevlerinde ihmalleri tespit edilmesi halinde, bu kişilere bir daha görev verilmeyecek.

Sınav sorularına ve sınav sonuçlarına itirazlar, doğrudan ÖSYM Başkanlığına yapılacak.

Elektronik sınav binası inşa etmek isteyen üniversite, gerçek veya tüzel kişilerce, ÖSYM Başkanlığının uygun göreceği ya da belirleyeceği sınav merkezi projesine bağlı olarak yapabilecek binalarla, yapımı devam eden veya tamamlanmış binaları 15 yıla kadar kiralayabilecek.

Deneme soruları açıklanmayacak

Asıl sınavlarda sorulmak üzere deneme amaçlı sorulan sorular hiçbir şekilde açıklanmayacak, sınavdan sonra bu soruları edinen, saklayan, nakleden veya paylaşanlar hakkında cezai yaptırım uygulanacak.

Sınav sırasında veya sınavdan sonra incelenen tutanaklar, kamera ses ve görüntüleri, telefon kayıtları veya ihbarlar uyarınca sınav kurallarına aykırılığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak, bu sınav veya yerleştirmeyle kendisine sağlanan haklar geri alınacak.

ÖSYM Başkanlığı, adaylar ve sınav görevlilerini kapsayacak şekilde biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapabilecek.

Başkanlık, sınav sırasında veya sonrasında kopya amaçlı kullanıldığı yolunda şüpheler üzerine ses ve kamera görüntü çözümleri ile yazı, imza, ifade ve sınav evrakında her türlü tespit, işleme, karşılaştırma, analiz ve inceleme yapabilecek ve doğruluk analizi yapmak üzere gerekli cihazları kullanabilecek, her türlü cihaz içeriğinin kopyasını alabilecek.

Sınav sorularını aynen veya değiştirerek herhangi bir ortamda paylaşan, ifşa eden, ileten, yayımlayanlara 5 bin TL idari para cezası verilebilecek. Suçun tekrarlanması halinde ceza, her defasında bir kat artırılarak uygulanacak. Bu cezalar, söz konusu suça ilişkin hapis cezalarını ortadan kaldırmayacak.

Tasarıdan çıkarılan maddeler

ÖSYM Başkanlığı, Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı ile Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığında görev yapan devlet memurları arasından başkanlıkça uygun görülenlerden ÖSYM uzmanı ve uzman yardımcısı olanların milli eğitim uzmanı ve uzman yardımcısı kadrolarına atanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına; diğer personel ise kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesine ilişkin madde ise 3 muhalefet partisinin ayrı ayrı verdiği önergelerin kabul edilmesiyle tasarıdan çıkarıldı.

Daha önce öğretim üyesi olarak çalışan veya kendi isteğiyle ayrılan bakan ve milletvekillerinin, kadro şartı aranmaksızın ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına; uygun kadro olması halinde bir başka yükseköğretim kurumuna atamalarının yapılmasına ilişkin tasarının 37. maddesi Hükümetin isteği üzerine yeniden görüşüldü. Madde, 4 partinin verdiği ortak önergeyle tasarıdan çıkarıldı.

Tasarının kabul edilmesinin ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Nihal Atsız, 1944 yılında yargılandı. Diyor ki, 'Cumhuriyet lafta kalmıştır, idari şekli diktatörlüktür.' Dolayısıyla hem 1944'teki yönetime, 1950'deki hem de daha sonra Özal dahi her gelene 'diktatörlük' denilmiştir. Ancak bütün dünya toplumlarının kafasında diktatör şudur; tankın arkasında saklanıp da halkın üzerine tankla gidenlere diktatör denir. Halkıyla beraber tanka karşı durana ise hiçbir literatürde diktatör denmez." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geçmişe kıyasla demokratik alan dahil olmak üzere her bakımdan iyiye gittiğini vurgulayan Yılmaz, "Eksiklerimiz var mı, var. Ancak hep beraber eksiklerimizi düzelteceğiz. Bizim iddiamız şu; her şeyi mükemmel, iyi yapmadık ama geçmişe kıyasla her şeyi daha iyi yapmak için gayretle çalışıyoruz." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title