Eğitim ve Turizmdeki Gelişmeler, Giresun'a Büyük Katkı Sağlayacak'
AK Parti Giresun Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun’un eğitim ve turizm sayesinde büyük katkılar elde edeceğini ve bölgenin en temel geçim kaynağı fındık için bir müze kuracaklarını söyledi.
Giresun Federasyonu tarafından düzenlenen Bilgelik Akademisi’ne katılan AK Parti Giresun Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun ile ilgili projelerini anlattı. AK Parti Giresun Belediye Başkanı Adayı Yılmaz Can, Giresun’un belediye hizmetleri ve şehircilik bakımından eksiklikleri olduğunu söyledi. Şehrin sorunlarını trafik, otopark, yeşil alan eksikliği, çarpık mimari ve onun ıslahı olarak sıralayan Can, “Giresun Üniversitesi’nde yaklaşık 1,5 yıl rektörlük yaptım. Bu sırada şehrimi yakından tanıma fırsatı buldum. Giresun’un kentsel doku ve şehircilik bakımından yetersiz olduğunu, trafik ve otopark sorunları yaşadığını gördüm. Bizim öncelikli projemiz bozuk ve yetersiz kentsel dokuyu ıslah etmek ve şehircilik bağlamında kentin ihtiyacı olan unsurların yerine getirilmesi sağlamak. Şehrin yeniden planlanmaya ihtiyacı var. Caddeleri ve sokakları ne kadar genişletmemiz gerektiğine kadar tüm sorunların çözümlerini planlayacağız” dedi.
ÇÖZÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM
Giresun’un bozuk ve yetersiz altyapısı için uzun vadede öngördüğü çözümün kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Yılmaz Can, “Kentsel dönüşüm uzun bir süreç gerektiriyor. Bu süreç belki 10 yıl bile sürebilir. Belediye olarak acilen şehrin yeni planının hayata geçirilmesi gerekiyor. Giresun’da otopark ihtiyacı hat safhada. Mesela, Bulancak durağından bulvar şeklinde bir yolla şehre girişi planlıyoruz. Bulancak durağının tam karşısındaki endüstri meslek lisesini de başka bir yere taşıyarak bu yerin altını 2 veya 3 katlı otopark ve üstünü ise kent meydanı olacak şekilde tasarlıyoruz” dedi.
"GİRESUN İÇİN ÇIKIŞ KAPISI TURİZM VE EĞİTİM"
Giresun’un şehir olarak uzun vadede iki sektörden katkılar elde edeceğini söyleyen Yılmaz Can, “Giresun için çıkış kapısında biri turizm, diğeri de eğitim. Giresun, şehir ve coğrafi yapı olarak çok güzel bir tabiata sahip. Hatta uzaktan görünüşü kartpostal gibi. Kalemiz, adamız ve şehrin dışından görünen yaylalarımız bizim turizm için potansiyellerimiz. Bütün bunları turizmin hizmetine sunarsak Giresun turizmden çok büyük girdiler sağlar” dedi.
Üniversitenin bir şehir ve ülkenin kalkınmasında önemli olduğunu belirten Can, “Anadolu’da en eski üniversiteler Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Erzurum’da bulunan Atatürk Üniversitesi'dir. Her iki şehri ayağa kaldıran gelişmişliğine katkı sunan her iki şehirde bulunan üniversitelerdir. Giresun’un Üniversitesi iyi yönetilirse ve belli bir seviyeye getirilirse hem üniversite çalışanlarıyla ve öğrencisiyle şehre ekonomik girdi sağlar hem de halkın bilinç düzeyinin yükselmesine, kültürel ve sosyal hayatın gelişip renklenmesine katkı sunar” diye konuştu.
"FINDIK MÜZESİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Belediye başkanının Giresun’da siyaset yapanların, kentin önünde yürüyenlerin, iş adamı, kanaat önderi, sivil toplum lideri, kentten yetişmiş akademisyenler ve sanatçıların kentin dert ve sorunlarıyla ilgilenmesinin gerekliliğini ifade eden Can, tüm bu kişilerin aralarında güç birliği yaparak ortak akıl yürütmesinin önemini vurguladı.
Giresun’un temel ürünü olan fındığı daha iyi değerlendirmek adına ortak çalışmalar yapmanın da önemine dikkat çeken Can, “Fındık deyince dünyada Türkiye, Türkiye’de ise Giresun akla geliyor. Bu amaçla bir fındık müzesi kurmayı düşünüyoruz ve bunu Fındık Araştırma Enstitüsü’nün arazisinde yapmayı planlıyoruz. Giresun’a gelen herkes fındık nasıl bir meyve, hangi ağaçta nasıl oluyor ve toplanıyor, bunu görsün istiyoruz. Eğer temmuz ve ağustos aylarında gelirlerse bunu dalında görsün istiyoruz. Daha sonra yanda bir reyon düşünüyoruz. Fındık tarımı ile ilgili ne kadar alet ve araç varsa burada bunları sergilemeyi düşünüyoruz. Ayrıca fındıktan üretilmiş ne kadar mamul varsa onların sunulup satıldığı bir reyon da planlıyoruz” şeklinde konuştu.
BANU EZBER - KORAY USTABAŞI