Haberler

Erdoğan: ''Bizi delikli paralara muhtaç ettiler''

Abone Ol

Erdoğan: ''Bizi delikli paralara muhtaç ettiler'' ADANA

Erdoğan: ''Bizi delikli paralara muhtaç ettiler'' - ADANA

Başbakan Erdoğan, Adana'da

-Erdoğan, toplu açılış töreninde konuştu: (2) -"Faizleri düşürdüğümüz için Türkiye 642 katrilyon tasarruf etti. Reel olarak baktığınızda bu rakam bugünün parasıyla yaklaşık 900 milyar lira, yani 900 katrilyon liraya karşılık geliyor. Milletimin 900 katrilyon lirasını biz tasarruf ettik. Millete, Adana'ya, ülkeye, 81 vilayete kazandırdık" -"Biz, 2002'nin sonunda görevi devraldığımızda kamu net borç stokunun milli gelire oranı neydi biliyor musunuz? Yüzde 61,5'ti. Yani bu ne demek? Türkiye'nin her 100 lirasının 61,5 lirası borçtu. Şimdi ne oldu? Biz, bu oranı yüzde 17'ye kadar düşürdük. Şimdi 100 liranın 17 lirası borç. 61,5 liradan 17 liraya"

ADANA (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Faizleri düşürdüğümüz için Türkiye 642 katrilyon tasarruf etti. Reel olarak baktığınızda bu rakam bugünün parasıyla yaklaşık 900 milyar lira yani 900 katrilyon liraya karşılık geliyor. Milletimin 900 katrilyon lirasını biz tasarruf ettik. Millete, Adana'ya, ülkeye, 81 vilayete kazandırdık" dedi.

Başbakan Erdoğan, Adana İstasyon Meydanı'nda düzenlenen Adana Entegre Sağlık Kampüsü temel atma töreni, TOKİ anahtar teslimi ve yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

"Adana'nın güzel insanları, gadasını aldıklarım sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, 14 Eylül'de Adıyaman'da 810 trilyon liralık, 21 Eylül'de Malatya'da 776 trilyon liralık ve geçen hafta da Denizli'de 876 trilyon liralık yatırımların açılışını yaptıklarını anımsatarak, Adana ve ilçelerinde de 2 gün boyunca toplam 102 eserin, yatırımın, hizmetin toplu açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.

Adana ve ilçelerindeki açılış törenleriyle 860 trilyon liralık yatırımı, eseri, hizmeti Adana'ya kazandıracaklarını, Kozan'da 13, Ceyhan'da da 9 ayrı eserin açılışını yapacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, son bir ay içinde Adıyaman, Malatya, Denizli ve Adana'ya kazandırdıkları yatırımların toplam tutarının da 3 katrilyon 326 trilyon lira olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, "Adeta bir hizmet hasadı gerçekleştiriyoruz. Toprağa attığmız tohumlar filiz oldu, fidan oldu, ağaç oldu, meyve vermeye başladı. Şimdi hamdolsun o meyveleri topluyoruz, hep beraber topluyoruz, Adana'da, Denizli'de, Malatya'da, Adıyaman'da topladık ve ülkemizin 81 vilayetinde topluyoruz. 'Şurada var, burada yok', hayır bizim kitabımızda bunların hiçbiri yok, 81 vilayetin tamamında var" diye konuştu.

Adana ve ilçelerinde anaokul, ilkokul, ortaokul, imam hatip lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, meslek lisesi, pansiyonlar ve spor salonları olmak üzere 38 farklı eğitim yatırımının tamamlandığına işaret eden Başbakan Erdoğan, bu yatırımların yapımında emeği geçen Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlere teşekkür etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının Adana'da yapımı tamamlanan yatırımlarını hizmete aldıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin Sarıçam ve Yüreğir'de tamamlanan projeleriyle de 2 bin 304 konutu resmi olarak hak sahiplerine teslim ettiklerini söyledi.

Özel sektörün de Adana ve ilçelerindeki 596 trilyon liralık yatırımının açılışının yapılacağını belirten Başbakan Erdoğan, iş adamı Mehmet Başpınar'a özellikle teşekkür ettiğini belirterek, "Mehmet Başpınar kardeşimiz, 525 trilyonluk yatırımla Adana'ya 350 iş yeri kapasiteli sanayi sitesi kazandırdı, bu orta ölçekli sanayi sitesinin de Adanamıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Kısacıkzade Konağı olarak bilinen tarihi binanın da Adana Ticaret Odası tarafından restore edildiğini, bugün kültür merkezi olarak açılışının yapılacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Adana Ticaret Odasına, başkan ve yönetim kuruluna özellikle teşekkür ediyorum. Bu konağın Adana ve Türkiye tarihinde çok önemli bir anlamı var, yeri var. Bu konak Kurtuluş Savaşımıza kadar Adana'da Düyun-u Umumiye binası olarak kullanıyordu. Düyun-u Umumiye neydi? Osmanlı Devleti'nin dış borçlarıydı. 1854'te Osmanlı Devleti hem dışarıdan hem de içerden, başta Galata bankerleri olmak üzere hani benim hep söyledim bir söz var ya faiz lobisi diyorum ya o günde vardı, sermaye sahiplerinden borç almaya başladı. Osmanlı'nın borçları arttı, faizleri arttı, devlet bu borçları ödeyemez hale geldi. Bu borç verenler, borçlarını tahsil üzere Düyun-u Umumiye kurumu oluşturdular. Osmanlı'nın içişlerine, bütçesine, tüm gelirlerine müdahale ederek, borçları tahsil etmeye başladılar. İşte Adana, İstanbul gibi dönemin büyük şehirlerine böyle merkezler oluşturuldu. Çoğu yabancı olan temsilciler bizim halkımıza malesef çok zulmettiler, halktan vergi topladılar, vergisini vermeyenin malına el koydular, tarlalarını yaktılar, adeta milletin alın terini yağmaladılar."

-"Osmanlı'nın dış borçlarının son taksidini Menderes ödedi"

Başbakan Erdoğan, 1923'te Cumhuriyet kurulduğunda Osmanlı'nın borçlarının Cumhuriyet'e devredildiğini, 1954'e kadar devletin bu borçları ödemek zorunda kaldığını belirterek, merhum Başbakan Adnan Menderes'in 1954'te bu dış borçların son taksidini ödediğini anımsattı.

Osmanlı Devleti'nden kalan dış borçların ardından bu sefer de Cumhuriyet döneminin dış borçlarının başladığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, "Cumhuriyet döneminde dış borçlanma başladı. Türkiye başı sıkıştıkça Uluslararası Para Fonundan, diğer kaynaklardan borçlanmaya başladı. Yani bugünün Düyun-u Umumiyesi nedir? IMF. Biz göreve geldiğimizde oraya olan borç neydi? 23 milyar dolar. Kim borçlanmıştı? Bizden önceki, yani MHP, DSP, ANAP üçlüsü borçlanmıştı" diye konuştu.

MHP, DSP ve ANAP'ın çok büyük miktarda borçlandığını ve borçları ödeyemez hale geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizi delikli paralara muhtaç ettiler. Türkiye'nin dış borçlarıyla ilgili olarak çok yanıltıcısı bilgiler veriliyor. Buraya, Adana'ya da geliyor yalan, yanlış rakamlarla, göstergelerle Türkiye'nin dış borçlarını çarpıtmaya çalışıyorlar. Manzarayı çok net şekilde anlatmak istiyorum. Halep oradaysa arşın Adana'da. Biz, 2002'nin sonunda görevi devraldığımızda kamu net borç stokunun milli gelire oranı neydi biliyor musunuz? Yüzde 61,5'ti. Yani bu ne demek? Türkiye'nin her 100 lirasının 61,5 lirası borçtu. Şimdi ne oldu? Biz, bu oranı yüzde 17'ye kadar düşürdük. Şimdi 100 liranın, 17 lirası borç. 61,5 liradan 17 liraya.

Eğer bunu Avrupa Birliği tanımlı olarak ele alırsan, o zaman ne oluyor? 2002 yılı sonu itibarıyla milli gelire oran yüzde 74'tü, yani 100 liranın 74 lirası borçtu. Biz bunu nereye çektik? 36 liraya çektik. 2002'de Türkiye dünya piyasasından, iç piyasadan borçlanırken, yüzde 63 faizle borçlanıyordu. Bizden önceki iktidar MHP, DSP, ANAP iktidarında 100 lira borçlanırken bunun 63 lirası faizdi. Şimdi nereye düştü? Yüzde 7'ye düştü. Yani aradaki fark 56 puan. Şimdi bu 56 kimin cebinde kalıyor, benim Adanalı çiftçimin, memurumun, işçimin, vatandaşımın cebinde kalıyor. İşte farkımız bu. Bu çarpıcı rakamı çok iyi tahlil etmemiz lazım, yalan yanlış konuşanların yüzüne bunu çarpmamız lazım."

-"Rabia'yı unutmuyoruz, unutturmuyoruz"

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında kendisine Rabia selamı verenlere de seslenerek, "Rabia'yı unutmuyoruz, unutturmuyoruz" dedi.

Erdoğan, 2003'te bütçenin yüzde 43'ünün faiz ödemelerine gittiğini, şu anda bu rakamın yüzde 13'e düştüğünü belirterek, "Türkiye'nin bu düşüşten elde ettiği rakam ne biliyor musun? 642 milyar lira. Eski parayla 642 katrilyon lira. Yani faizleri düşürdüğümüz için Türkiye 642 katrilyon tasarruf etti. Reel olarak baktığınızda bu rakam bugünün parasıyla yaklaşık 900 milyar lira, yani 900 katrilyon liraya karşılık geliyor. Milletimin 900 katrilyon lirasını biz tasarruf ettik. Millete, Adana'ya, ülkeye, 81 villayete kazandırdık" diye konuştu.

Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, AK Parti'nin bölge milletvekilleri katıldı.

(Sürecek)

-ak parti mitingi

-toplu açılış

Kaynak: AA / Politika

Adnan Menderes Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title