Başbakan Erdoğan: Cumhurbaşkanı Olursam Yetkilerimi Kullanırım
Başbakan Erdoğan, ''Anayasanın verdiği yetkiyi bugüne kadar kullanmayan cumhurbaşkanları olmuş. Ben diyorum ki 'ben bunları kullanırım.' Ülkem için kullanırım." dedi.
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasanın verdiği yetkiyi bu güne kadar kullanmayan cumhurbaşkanları olmuş. Ben diyorum ki 'ben bunları kullanırım.' Ülkem için kullanırım. Bundan kimsenin de rahatsız olmaması lazım. Çankaya'da sürekli oturan bir cumhurbaşkanı olmak istemiyorum. Dolaşan, ulusal, uluslararası planda koşturan, bağlantıları kuran, iş adamlarımızla beraber fellik fellik dolaşan, bakanlarımızla beraber koşturan… Koşacağız, bu bağlantıları kuracağız. Yoksa 2023'te, dünyanın ilk 10 ülkesi arasına giremezsiniz" dedi.
Erdoğan, A Haber ve ATV'nin ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan, kendisinden sonra başbakan olacak kişiye ilişkin soru üzerine, partinin genel başkanı ile başbakanın farklı kişiler olmasını kabul edemeyeceğini söyledi. Erdoğan, "Tabii bu, bir yerde iktidar partisinin kararıyla da alakalıdır. Ama partinin kurucusu konumunda olan veya kurucularından biri olan bir insan olarak ve ilk genel başkanı olarak (partimin) yara almasını istemem. Onun için de güçlü bir genel başkan, başbakanlığı elinde bulunduran bir genel başkandır. Güçlü bir başbakan, genel başkanlığı elinde bulunduran bir başbakandır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Çünkü yani haftalık grup toplantılarını kalkıp da televizyondan veyahut orada sıralardan seyreden biriyle bu iş yürümez. Parlamentoyu dışarıdan izleyecek, seyredecek birisiyle parti güçlü bir şekilde yürümez. Mesela şimdi hemen önümüzde bütçe müzakereleri var. Bu, bütçe müzakerelerini hem genel başkan sıfatıyla hem başbakan sıfatıyla kalkıp da parlamentoda konuşması başkadır. Ama hiç buralarda gündeme girmeyen bir genel başkan başkadır. Yani bunu bir kenara koyamayız. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Ben inanıyorum ki olağanüstü kongrede partimin kongre delegeleri bu hassasiyeti göz ardı etmeyecektir. Bunları gayet iyi değerlendireceklerdir. ve böylece de inşallah yapılacak olağanüstü kongreyle partimiz kendi genel başkanını seçerken bu hassasiyet içinde seçecektir, adımını da ona göre atacaktır. Biz de tabii ki 28 Şubat malumunuz mazbata ve yemin merasiminin olduğu gündür. O andan itibaren zaten genel başkanlık da malum bitiyor, başbakanlık da bitiyor."
-"Yetkilerimi kullanırım"
"Orada bir tartışma var. Dün Tarhan Erdem de söyledi" değerlendirmesi üzerine Başbakan Erdoğan, Erdem'in sipariş üzerine açıklamalar yaptığı, bu işleri hiç bilmediğini söyledi. Erdem'in bir tezgahın içinde dönüp dolaşıp durduğunu aktaran Erdoğan, "Bunun uygulamaları, her şeyi ortada. Bizim 28 Ağustos'ta burada mazbata alınır. Mazbatadan sonra yemin, yeminle beraber iş biter, Orada milletvekilliği de düşer, genel başkanlığı da düşer" ifadesini kullandı. "Zaten arada 13 gün gibi bir süre var" denilmesine karşılık Erdoğan, "Zaten o ara dönem 13 gündür. Ara dönemin bir defa boşluk kabul etmesi mümkün mü?" diye konuştu. "Vekaleten oluşmuş" sözleri üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
"Geçin Allah'ınızı severseniz. Ne vekaleti. Böyle bir şey mi olur? Bir defa bunların hepsi ülkenin kendisine yönelik sıkıntılı bir sürecin başlatılması demektir. Bu konuda birçok anayasacının değişik yaklaşımları olabilir, vardır. Ama şu anda bizim elimizde de bizim hukukçularımızın da büyük bir kısmının, hocaların da olduğu gibi… Onlar da diyorlar ki yani mazbata alındığı gün yemin yapılır. Aynı gün ki 28'i, ondan sonra devir teslim. Tüm bu görevler o an düşer."
-"Ülkeyi düşünmüyorlar"
"Cumhurbaşkanının yetkilerini biliyoruz. Çok tartışılan bir şey var. Cumhurbaşkanlığı yetkilerini zorlayacaksınız deniliyor. Buna nasıl yaklaşıyorsunuz. Tüm yetkileri kullanmak üzerinden mi meseleye bakıyorsunuz? Yoksa şöyle bir hava yaratılıyor. Oraya geldiğinizde her şeye müdahale eden bir cumhurbaşkanı gibi bir yaklaşımdan söz ediliyor. Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, kendisiyle alakalı bu açıklamaları yapanların ne ülkeyi ne de partiyi düşünmediğini, bunların partiyi veya ülkeyi düşünmek gibi bir dertleri bulunmadığını söyledi.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her zaman ben ne söylüyorum. Anayasanın vermiş olduğu yetkileri kullanan bir cumhurbaşkanı olurum. Anayasanın vermediği yetkiyi kullanabilir misiniz? Böyle bir şey olabilir mi? Anayasa, kanunlar size hangi yetkiyi vermişse o yetkiyi kullanacaksınız. Benim söylediğim bu. Efendim bugün kadar Bakanlar Kuruluna cumhurbaşkanları başkanlık etmedi. Başkaları etmemiş olabilir ama ben ederim. Bunu hiçbir zaman gizlemedim. Burada bu var mı? Var. Varsa bundan neden rahatsız oluyorsunuz? Olmayan bir şey değil. Burada halk sizi seçiyor, iş başına getiriyor ve diyor ki anayasanın size verdiği yetkileri de 'sayın cumhurbaşkanım' kullan diyor. 6-7 tane, 8 tane anayasanın verdiği yetkiyi bu güne kadar kullanmayan cumhurbaşkanları olmuş. Ben diyorum ki 'ben bunları kullanırım.' Ülkem için kullanırım. Bundan kimsenin de rahatsız olmaması lazım. Sadece Çankaya'da sürekli oturan bir cumhurbaşkanı olmak istemiyorum. Dolaşan, ulusal, uluslararası planda koşturan, bağlantıları kuran, iş adamlarımızla beraber fellik fellik dolaşan, bakanlarımızla beraber koşturan… Koşacağız, bu bağlantıları kuracağız. Yoksa 2023'e, dünyanın ilk 10 ülkesi arasına giremezsiniz. Yani siz başbakanınızın üzerinden belli yükleri aldığınız gibi, başbakan da sizin üzerinizden belli yükleri alacak. Biz uyumlu olduktan sonra seçilmiş bir hükümet, seçilmiş bir cumhurbaşkanı aramızda uyumlu oldukça kardeşçe bu işi götürdüğümüz zaman bizim önümüzü kimse kesemez ki. Ülkeyi biz böyle uçuracağız"
-"İşaret fişeği bu pazar yanacak"
"2023'e giderken sizinle ilgili tartışılan, söylenen bir şey var, kutuplaştırma. Bu tartışmalı tabii. Muhalefet mi başlatıyor, siz mi? Ama size yönelik belli toplumsal kesimden yükselen böyle bir şey var. Başbakan çok sert. Buna nasıl bakıyorsunuz? Muhalefetle iktidar arasında çok oy farkı var. Bu muhalefete ilişkin, hem muhalefetin bu durumuna hem hem de kutuplaşma konusundaki yaklaşımınızı merak ediyorum" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye'de bir muhalefet krizi bulunduğunu vurguladı. Erdoğan, "Demokrasilerde muhalefet aslında en az iktidar kadar önemlidir. Ama talihsizliğimiz odur ki Türkiye ne yazık ki demokrasiyi güçlendirecek bir muhalefet yok. Neden?"diye sordu.
Erdoğan, şunları kaydetti:
"Düşünün ki bir başbakan bir muhalefet partisini ki 50 milletvekili var, ziyaret etmek istiyorsunuz, 3 kez siz bu ziyaretinize olumsuz cevap alıyorsunuz? Sertlik yanlısı kim? Kutuplaşmadan yana olan kim. Ben miyim? Aynı şekilde CHP. Anayasa Uzlaşma Komisyonuyla ilgili çalışma başlatıyoruz. Milletvekili sayısı ortada. Bizim de sayımız ortada. Hepsi 220 milletvekiline sahip. Biz 326 milletvekiline sahibiz. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruluyor. Bizim derdimiz, diyoruz ki biz, buradan bir yeni anayasayı çıkaralım. 'Tamam, fark etmez' diyoruz. Bizden 3 diğer partilerden de 3 olsun. Yani 30 milletvekili olan da 3 taneyle katılıyor, öbürü de 3 taneyle katılıyor. Topu 9 tane. Bizim 3 tane. Çalışmalar başlıyor. 47 madde. Dördünün altında imzası var, dört partinin de. Uyum sağlanıyor. Diyoruz ki gelin şunları geçirelim meclisten. Yaklaşmıyorlar. Kılıçdaroğlu diyor ki böyle böyle. 'Tamam, biz gelin bu 47 maddeyi geçirelim.' Arkadaşlarımı gönderiyorum. 'Tamam' diyorum. Aldığımız cevap ne biliyor musunuz? 2 partiyle olmaz, 4 parti beraber bunu geçirmeliyiz. Arkadaş, diğer partiler girmiyor bu işin içine. veya MHP girmiyor, BDP o zaman o katılıyor. 'Gel, beraber bu işi yapalım.' Oylarımız, sayımız buna yetiyor. Ne yazık ki yapamadık. 4 imza altında olmasına rağmen. Daha sonra 60 maddeye çıkıyor bu. Arkadaşlarımı gönderiyorum. Maalesef gene olmuyor. Şimdi burada ipe un seren kim? Bunlar. Kutuplaşmadan yana olan kim? Bunlar. Şurada biz 26 maddeyi geçirdik. Neyle? Referandum yaparak. Millete gittik, yüzde 58 ile milletimiz 'bize çıkarın' dedi. 26 maddeyi çıkardık. Keşke 26 değil de o sayıyı şöyle 40, 50'ye çıkarmış olsaydık. Şimdi benim tek umudum var. Diyorum ki partim, şu pazar inanın umut ışığıdır ve işaret fişeği bu pazar günü yanacaktır. Niçin? 2015 seçimleri için. Eğer 2015 seçimlerinde AK Parti 330'un üzerinde, hele hele 367 böyle bir milletvekili sayısına çıkarsa partim bir defe yeni anayasa noktasında kararlılığından en ufak bir taviz vermez, yeni anayasayı çıkartır."
- Ankara