İngiliz Basınından Erdoğan Eleştirisi: Otoriter Demokrasi
Financial Times, Twitter yasağının kaldırılmamasını eleştiriyor ve Erdoğan'ın otoriter tavrını, Sisi ve Maliki ile özdeşleştiriyor.
Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'a erişim engelinin kaldırılmasına yönelik kararı, Financial Times gazetesinin baskısına yetişememiş olsa da internet sitesinde yer aldı. Gazete, haberi "Türkiye'nin en yüksek mahkemesi Twitter yasağını bozdu" başlığıyla verdi. Gazetenin İstanbul'daki Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'a erişim engelini ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdiğini belirtti.
"ERDOĞAN HÜKÜMETİNE DARBE"
Twitter'a erişim engelini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyanlardan biri de İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yaman Akdeniz'di. Financial Times'a konuşan Akdeniz, mahkemenin 'ifade özgürlüğü için tarihi bir karar' aldığını söylemiş ve eklemiş:
"Türkiye'de daha yüksek bir mahkeme yok. Bu nedenle (yetkililerin) karara uymaları gerek. Yapabilecekleri birşey yok zira kararı temyize götüremezler."
"ERDOĞAN, SİSİ VE MALİKİ'NİN ORTAK YÖNÜ
Financial Times editörlerinden David Gardner'ın gazetedeki yazısının başlığı: 'Otoriter Erdoğan çekici olmayan bir örnek oluşturuyor'
"ERDOĞAN'A GÖRE DEMOKRASİDEKİ EN ÖNEMLİ ŞEY SEÇİMLER"
David Gardner, Erdoğan'a göre demokraside önemli olan tek şeyin seçimler olduğunu söylüyor.
"Sayın Erdoğan yargı bağımsızlığı gibi hukukun üstünlüğü prensibinin temellerinden birini bir tarafa koydu, devletin Twitter ve YouTube gibi ifade özgürlüğü için önemli siteler üzerindeki kontrolünü artırdı, kinci bir tavırla, karşısına geçen eski müttefiki yargıçların, polislerin ve casusların kökünü kurutma sözü verdi" demiş Gardner.
"ERDOĞAN'IN İNATÇI OTORİTERLİĞİ"
Financial Times editörü, Erdoğan'ın inatçı otoriterliğinin Türkiye'yi bölgesi için giderek daha az cazip bir örneğe dönüştüğünü vurguluyor.
Yakında Irak ve Mısır'da da seçimlerin yapılacağını hatırlatan David Gardner, Erdoğan ile Mısır'da darbecilerin lideri-cumhurbaşkanı adayı Abdülfettah Sisi ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında benzerlikler olduğunu iddia ediyor:
"SULTANLAR, FİRAVUNLAR, HİZİP LİDERİ..."
"Tüm bu liderlerin ortak yönü, vatandaşlarına alan bırakma ve kendilerini idare hakkını verme konusunda aciz olmaları. Bunun bir nedeni de şu: vatandaşın bireysel haklarının bulunduğu ancak kurumların güvenliğinden toplumun sorumlu olduğu fikri onlara yabancı. Seçilmiş olabilirler ama demokrasi sultanlar, firavunlar ya da Sayın Maliki örneğinde olduğu gibi komplocu bir hizip lideri ile ilgili birşey değildir."
TIMES: DEMOKRASİYE BENZİYOR, KÖTÜ KOKUYOR
Times gazetesinden David Aaronovitch'in yazısının başlığı "Demokrasiye benzeyen ancak kötü kokan ne?"
"HALKINA OY HAKKI VEREN FAKAT MUHALİFLERE ACIMASIZ DAVRANAN BİR ÜLKE"
David Aaronovitch kendi sorusunu şöyle yanıtlamış: "Halkına oy hakkı veren ancak muhaliflere acımasızca davranan ve sorunlarından yabancıları sorumlu tutan bir ülke."
Times yazarının bu noktada örnek verdiği ülkeler, Rusya ve İran. Hatta Aaronovitch'e göre Rusya dünyada 'sahte demokrasiye' en iyi örnek.
"ACABA ERDOĞAN, RUSYA VE İRAN'A BAKIP 'BRAVO' MU DİYOR? "
Aaronovitch, "Acaba Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bilinçli bir şekilde Rusya ve İran'a bakarak, 'Bravo!' mu diyor?" sorunu yöneltmiş.
Erdoğan'ın seçim öncesi Twitter ve YouTube'u 'yasakladığını' hatırlatan Aaronovitch, yazısını şöyle noktalamış:
"KAHROLSUN SAHTE DEMOKRATLAR"
"Sahte demokratlar, tıpkı Marx'ın yazdığı gibi kendi mezarlarını kazarlar. Kelimenin tam anlamıyla öyledir. Muhazafarlığın ve otoriteye müracaatın kombinasyonunun, modern herhangi bir toplumun başarılı olmasını istediği eğitimli gençler için cezbedici çok az yanı vardır. Gelecekte daha fazla ülkede daha fazla yoğunlaşacak olsa da, gençlerin dış dünya ile bağlantısını kesme çabaları bence başarısız olacaktır. Kahrolsun sahte demokratlar!"