Gül: Her Türlü Operasyona Hükümet Destek Verecek
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecinin Ardından İlk Kez Canlı Yayına Çıkarak Gündeme İlişkin Değerlendirmeler Yaptı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ardından ilk kez canlı yayına çıkarak gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bakan Gül, Kuzey Irak'a ilişkin askeri yetkililerden kendilerine resmi bir talep gelmediğini belirterek, "Netice olarak her türlü operasyona TBMM ve hükümet olarak destek verilecektir" dedi. Kuzey Irak ve terörle mücadelede Genelkurmay Başkanlığı ile hükümetin ayrı bir politikası olmadığının altını çizen Gül, terörle mücadele
konusunda Kuzey Irak'a yönelik çok önemli gelişmeler olacağını söyledi. Bu konuda Türkiye'nin stratejik ortağı ABD'ye de mesaj gönderen Bakan Gül, "Türk hükümeti yatıştırılacak kadar saf değildir. Hepimizin bir noktası vardır. Onların terör örgütü kötü de bizimki iyi mi olacak? Ya herkes topraklarına sahip çıksın ya da zarar gören biz önleriz. Sabrımız bugün bile bitti" dedi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, NTV'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları cevapladı. Terörün tüm dünya için sorun olduğunu ve herkesin başında farklı farklı terör tehdidinin bulunduğunu belirten Gül, Türkiye'de ise bölücü terörün en önemlisi olduğunu söyledi. Irak'taki kargaşanın terörle mücadeleyi zorlaştırdığını ifade eden Bakan Gül, bugün gelen patlayıcıların vaktiyle Avrupa'dan Saddam rejimine verilen patlayıcılar olduğunu ve bugün otorite boşluğundan dolayı bu
patlayıcıların Irak'ta herkesin ve PKK terörünün de eline geçtiğini kaydetti. Bunlarla ilgili dosyaların Iraklı ve ABD'li yetkililere verildiğini vurgulayan Gül, terörün Türkiye'nin dışında da bir boyutunu olduğunu söyledi. "Mücadeleyi hem içte hem dışarıda devam ettiriyoruz" diyen Gül, bu konuda diplomasi ve güvenlik güçleri ile el birliği içinde yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade etti. ABD ile Türkiye arasında terörle mücadele için bir mekanizma oluşturulduğunu ve bunun neticesini de almak için
çok büyük çalışmalar içinde olunduğunu belirten Gül, "Bunun neticesinde çok başarılar elde ediliyor. Ulus'ta meydana gelen olay 24 saat geçmeden ortaya çıkarıldı. İngiltere Londra'da meydana gelen canlı bomba olayının failleri ancak bir hafta sonra tespit edildi. Terör Londra, New York, Madrid, Arap ülkelerinde de var maalesef. Bununla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz" diye konuştu.
Gül, "Kuzey Irak'a operasyon da buna dahil mi?" sorusuna, "Evet her şey dahil buna" diye cevap verdi. Operasyon konusunda hükümet ile askerin geldiği noktanın sorulması üzerine Gül, şunları kaydetti:
"Bundan asker ile hükümet arasında bu anlamda temas yok gibi bir anlam çıkarılabilir. Bu böyle değil. Terörle Mücadele Kurulu geçen hafta toplandı. Genelkurmay 2. Başkanı, diğer askeri yetkililer, Emniyet Genel Müdürü, İçişleri Bakanı, MİT buranın üyesi. Devamlı görüşüyoruz. Bunun dışında sayın Başbakan başkanlığında pek çok toplantılar yapıyoruz. Dolayısıyla kopukluk söz konusu değil. Bu konuda ayrılımız kesinlikle söz konusu olamaz."
"DEVLETİMİZİN KARARLILIĞI EN ÜST SEVİYEDE"
Kuzey Irak'a girilmesi konusunda askerden bir yetki talebi gelip gelmediği sorusuna ise Gül, görüşmelerde kendilerine resmi bir talep gelmediğini, resmi taleplere TBMM'nin izin vereceğini, ayrıca tüm bunların kamuoyu önünde konuşulacak konular olmadığını, büyük bir titizlik ve dikkat içinde yapıldığını belirterek, bunlarla ilgili MGK toplantılarının 2 ayda bir yapıldığını, tüm komutanlar ve ilgili bakanların bunları en detaylı şekliyle ele aldıklarını söyledi.
"Operasyon başlatmak için bir talep gelirse desteklemeye hazır mısınız?" şeklindeki soruya Gül, "Netice alacak her türlü faaliyet, her türlü operasyona TBMM, hükümet destek verecektir. Bunda kimsenin tereddüdü yok. Yapılanlar da böyle zaten. Genelkurmay, hükümetin ayrı bir politikası yok" yanıtını verdi. Gül, hükümet olarak şu an tezkere gönderme hazırlıklarının da olmadığını ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Irak'a Türkiye'nin tek taraflı operasyonunun yarar getirmeyeceği yönündeki açıklamaları ve CHP Genel Başkanı Baykal'ın terörle mücadele konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bakan Gül, şöyle konuştu:
"Gerek hükümetin, gerekse devletimizin kararlılığı en üst seviyede. Bunun özellikle altını çiziyoruz. Tüm kurumlarımızın kararlılığı en üst seviyededir. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. İnanıyorum ki Kuzey Irak'a yönelik terörle mücadele konusunda çok önemli gelişmeler olacak. Tüm bunlar kamuoyu önünde konuşulan konular değil. Benim burada verdiğim cevap, yapılacak her şeyi başarısız çıkartır. Burada hükümetin kararlılığı en üst noktada. Bunu bilenler çok iyi biliyor. Genelkurmay Başkanı zaten bunun
içinde. Bunun içinde olmayanlar da biliyor. Bunu ABD de, Irak da, herkes biliyor."
"Hükümet ve askeri kanadın Irak politikasında bir görüş ayrılığı var mı?" sorusu üzerine Gül, "Muhakkak ki yekvücuduz. Ayrı ayrı plan programlarımız asla söz konusu değil. Nasıl o zaman terörle mücadele edebiliriz? Tüm bunlar siyasi talimatlar çerçevesi içerisinde. Meclis yetkisine ihtiyaç varsa başvurulur. Tüm bunlar beraber götürülen konulardır" dedi.
"BİZ KARARIMIZI KENDİMİZ VERİRİZ, BUNDAN HERKES EMİN OLSUN"
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, "Terörle mücadele konusunda ABD ve Irak'tan beklentiniz nedir?" şeklindeki soruya, "Biz kararımızı kendimiz veririz. Bundan herkes emin olsun" diye cevap verdi. Gül, bu konuda güvenlik birimlerinin hükümete tavsiyeleri doğrultusunda karar verdiklerini belirterek, "Dışarıdan telkin almaya ihtiyacımız yok" dedi. Gül, ancak terörle mücadelenin uluslararası bir konu olduğunu hatırlatarak, Irak'ta şu an ABD'nin hakimiyeti söz konusu olduğuna göre ABD'den bu
konuda en üst seviyede beklentileri olduğunu söyledi. "ABD'den beklentileriniz istediğiniz düzeyde gerçekleşti mi?" sorusuna Gül, "İstediğimiz seviyeye ulaşacağını umuyorum, ama şu anda hala istediğimiz düzeyde değil" diye yanıt verdi.
Terörle mücadele konusunda ABD, Türkiye ve Irak arasında kurulan üçlü mekanizmanın kamuoyunda ABD'nin Türkiye'nin öfkesini yatıştırmak için kurulduğu şeklindeki iddiaların hatırlatılarak, üçlü mekanizmanın gerektiği gibi çalışıp çalışmadığı sorusuna Gül, "Türk hükümeti yatıştırılacak kadar saf değildir. Hepimizin bir noktası vardır. Test ettiğimiz bir süre vardır. Şüphesiz ki bu bizim hakkımızdır. ABD'nin Irak'ta terörle mücadelemize yardımcı olmasını istememiz bizim hakkımızdır. Onların terör örgütü kötü
de bizimki iyi mi olacak? O zaman ya herkes kendi topraklarına hakim olur ya da onlar önleyemiyorsa bundan zarar gören biz önleriz. Burada zamanlama önemlidir. Bunların planlanması, yapılması, ayak üstü konuşulacak konular değil. Bunlar uzman kurumların tavsiyeleri doğrultusunda yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Bakan Gül, Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Edip Başer'in görevden ayrılmadan önce sözünü ettiği atılacak adımın ne olduğu sorusuna cevap vermeyerek, "Bunların doğası gereği açık konuşmak doğru değil. Susma hakkım değil, bizim için şakası olmayan işlerdir. Bu konuların titizlikle gitmesi için, netice alınması için konuşacağımız yerler farklıdır" dedi.
Türkiye'nin terörle mücadelede sabrının ne kadar olduğunun sorulması üzerine Gül, "Sabrımız bugün bile bitti. Bir askerimizin şehit olması bile sabrımızı taşıracak olaydır. Ancak yapılacak işin netice vermesi önemlidir. Bunun için muhakkak ki hazırlık, planlama, karar. Bunlar yine içinde olan, sorumlu olan birimlerin, tavsiyeleri doğrultusunda olacaktır" diye konuştu.
"TERÖR OLAYLARINA HAZIR OLMALIYIZ AMA KESİNLİKLE PANİK ÇIKARMAMAMIZ GEREKİYOR"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın Ulus'ta meydana gelen patlamanın ardından büyükşehirlerde canlı bombaların olabileceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılarak, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı olarak bu tür saldırılara karşı ne tür tedbirlerin alındığının sorulması üzerine Gül, şunları kaydetti:
"Tabii Terörle Mücadele Yüksek Kurulu terörle mücadele eden kurum değil, koordinasyonu sağlayan kurumdur. Türk Silahlı Kuvvetleri, polis, istihbarat bu faaliyet ve operasyonları bu mücadeleyi yürütüyor. Bizim görevimiz bu faaliyetleri en iyi şekilde yürütülürken, buna her türlü desteği vermek, ihtiyaçlarını karşılamaktır. Onun için Maliye Bakanlığı bu kurumun üyesidir. Polisin, jandarmanın ihtiyaçları bütçe imkanları doğrultusunda karşılanmıştır. Karşılanmaya da devam edecektir. Burada terör örgütünün
faaliyetlerini şöyle görmemiz gerekmektedir; terör örgütü bir taraftan bu tür saldırıları kendi ismiyle yaparken, bazen de paravan isimlerle organize ediyor. Halkın nefretini üstüne almamak için. Ulus'taki saldırının da böyle olduğunu görüyoruz. Polise göre bunu yapanlar yüzde 99 bölücü terör örgütü. Ancak bunu yapan kişinin kimliği ortaya çıktı. Bir süredir de bağlı olduğu örgütlerle ilişkisi kesik olduğu söyleniyor. Belli ki başka ilişkilere girmiş. Bunlara hazır olmamız gerekiyor, ama bir taraftan bu tüm
dünyanın gerçeği olduğu için kesinlikle bir panik çıkarmamız gerekiyor. Polis teşkilatı gerçekten büyük bir özveriyle çalışmakta, birçok olaylar önlenmekte. Bazıları açıklandı, açıklanmayan olaylar var. Şundan herkes emin olsun, polis, jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri en üst seviyede alarmda büyük fedakarlıkla bu mücadele devam ediyor. Halk olarak hepimizin bu mücadelenin arkasında durmamız gerekir."
"IRAK'IN KENDİSİNE FAYDASI YOK Kİ BİZE OLSUN"
Irak hükümetinin Türkiye'ye terörle mücadele konusunda en üst düzeyde iş birliğine hazır olduğu yönündeki açıklamalarına ise Bakan Gül, "Kendilerine faydaları olmuyor ki bize faydaları olsun" diye karşılık verdi. Gül, Ulus'ta meydana gelen patlama ve verilen şehitlerden sonra ABD nezdinde bir temaslarının olup olmadığı sorusuna ise, "Hayır" diye cevap verdi. Kendisinin böyle bir teması olmadığına dikkat çeken Gül, ancak bu işle sorumlu birilerinin temasının olup olmadığını bilmediğini söyledi. Irak Özel
Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un önümüzdeki günlerde Irak'a gideceğini hatırlatarak, Başbakan Erdoğan'ın Irak Başbakanı Maliki'ye 'Sabrımız tükendi' diye bir mesaj gönderdiğini kaydetti.
KDP lideri Barzani'ye de benzeri mesajlar iletilip iletilmedi sorusuna Gül, Irak'ın içerisinde olan herkese mesajlar gittiğini belirterek, "Irak vatandaşı olan Irak hükümetinin temsilcilerine mesajlar gidiyor. Şüphesiz orada herkes Arap değil, Sünni var, Şii var, Kürt var Türkmen var. Herkesle konuşuluyor" cevabını verdi.
Röportaj sırasında Tunceli'de emniyet konvoyuna terör örgütü tarafından yapılan saldırı haberinin gelmesi üzerine Gül, "Operasyonlar olmazsa zaten hiçbir olmaz. Asker kışlasında oturur, polis merkezinde oturur. Sonra ne olur? Bu mücadelede kararlılığımız devam edecek" değerlendirmesini yaptı.
(SC-CC-CC-Y)