Haberler

Paris İklim Anlaşması, TBMM'de kabul edildi

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olmak için hazırlanan kanun teklifi, tüm partilerin oyları ile TBMM Genel Kurul'da kabul edildi. Anlaşma, sera gazı salınımının küresel seviyede azaltılmasını hedefliyor.

TBMM Genel Kurulunda Paris İklim Anlaşması görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada 353 milletvekili oy kullandı ve 353 oy ile Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğunu Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

AMAÇ SERA GAZI SALINIMINI ENGELLEMEK

Oy birliği ile kabul edilen kanunla birlikte 196 ülkenin imza attığı anlaşmanın Türkiye de tarafı oldu. Anlaşma ile sera gazı salınımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesini hedefliyor. Küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında kalmasını amaçlıyor. Karbon salınımını 2030 yılında yarıya, 2050 yılında ise sıfıra indirmeyi hedefliyor. Anlaşmayla her ülke karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini kendisi belirliyor.

KARAR BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E İLETİLECEK

Anlaşmanın Genel Kurul'da onaylanmasının ardından Birleşmiş Milletler sekreteryasına iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.

ERDOĞAN, BM GENEL KURULU'NDA İŞARETİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Paris anlaşmasının meclisin onayına sunulacağını açıklamıştı.

İLK KEZ ELEKTRONİK SİSTEM KULLANILDI

Öte yandan bu oylamada milletvekilleri yeni elektronik sistem ile ilk defa oy kullandı. Bazı milletvekilleri ise pusula verdi.

BM, KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Tüm ülkelerin anlaşmadaki hedeflerin karşılanmasına yönelik çabaları artırması gerektiğini belirten Dujarric, G20 ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede başı çekmesi gerektiğini söyledi. BM, Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanabilmesi için ülkelerden dünya genelinde sera gazı emisyonunu 2050'ye kadar sıfıra indirmesini istiyor.

Kaynak: Haberler.com / Politika

Meclis Genel Kurulu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title