Hak-Par Genel Başkanı Burkay Ergani'de Seçim Bürosu Açılışına Katıldı
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde partisinin seçim bürosu açılışına katılan Hak ve Özgürlük Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde partisinin seçim bürosu açılışına katılan Hak ve Özgürlük Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kemal Burkay'ı Ergani'de HAK-PAR İlçe Başkanı Mehmet Süreyya Yılmaz ve partililer karşıladı. Partisinin seçim bürosu açılışını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sevgi Çelik Moray ve İlçe Başkanı Mehmet Süreyya Yılmaz ile birlikte gerçekleştiren Burkay, kısıtlı imkanlarla seçime girdiklerini söyledi. 30 Mart tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlere 55 ilde gireceklerini ifade eden Burkay, "Bu dönem HAK-PAR olarak, yerel seçimlere oldukça geniş bir alanda gireceğiz. 55 ilde 27 büyükşehir belediyesinde seçime giriyoruz. Büyükşehir belediye başkan adaylarımızdan 6'sı kadın adaylardır. Bunun yanı sıra yüzde 20 dolayında genel alamda kadın adayımız var. Bu oran Türkiye'de büyük bir orandır. Birçok ilçede belediye başkan adayı gösterdik. Ergani gibi bazı ilçelerde de belediye meclis üyesi adayı gösterdik. Çok kısıtlı bir bütçe ile ülke genelinde seçim çalışması yürütüyoruz. Bu kapsamda gücümüz oranında bir çalışma yürütüyoruz. Bu imkanlarla büyük partilerle yarışmamız zor. Diyarbakır büyükşehir belediye başkan adayımız başta olmak üzere birçok bayan arkadaşımız başörtülü adaylardır. Bu da bizim partimizin vizyonunu en iyi şekilde yansıtıyor. Çünkü biz başörtüsü yasağına karşı bir partiyiz. Diyarbakır gibi büyük bir kentte başörtülü aday göstererek bunu kanıtladık. Partimizin diğer partilerden farkları var. Diyebilirim ki programı en demokratik olan partiyiz bu ülkede. En başta Kürt sorununun çözümü için eşitlik temelinde çözümler öneriyoruz. Bunu da başından beri federasyon olarak tanımladık" dedi.
"KÜRT SORUNUNU FEDERASYON YÖNTEMİ ÇÖZER"
Kürt sorununun ancak federasyonla çözülebileceğini belirten Burkay, çözüm sürecinde hükümetin ortaya koyduğu değişimin sınırlı olduğunu söyledi. Burkay, "Silahların susması, akan kanın durdurulması kısa vadede olumlu gelişmeler olsa da sorunun çözümüne katkı sunacak kapsamlı ve cesur projeler gereklidir. Uzun vadede kan dökülmemesi, sorunların barışçıl yöntemlerle çözülebilmesi için sorunu eşitlik temelinde ele almak gerekmektedir. Bu da federasyon modelinin hayata geçmesiyle mümkündür. Federasyon demek hak ve özgürlükleri kabul etmek demektir" diye konuştu.
"TÜRKİYE DEMOKRASİ SINAVI VERİYOR"
17 Aralık'tan bu yana yaşanan siyasi gelişmelere de değinen Kemal Burkay, Türkiye'nin bu süreçte büyük bir demokrasi sınavından geçtiğini söyledi. Burkay, "17 Aralık operasyonu ile başlayıp, ardından ortaya atılan iddialar çok ciddi iddialardır. Bu iddiaların üzerinde ciddi bir biçimde durulmalı, yargı gereğini yapmalıdır. Gerçekten yansıtıldığı gibi büyük yolsuzluklar yapıldıysa bunların üzerine gidilmeli, karanlık noktalar aydınlatılarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Öte yandan hükümet cephesinin ise paralel devlet nitelemesi de önemli iddialardır. Gerçekten devlet içerisinde bu yapıda örgütlenmeler varsa ortaya çıkartılıp bertaraf edilmelidir. Dolaysıyla bizim istediğimiz, adaletin ve hukukun sağlıklı işleyebilmesidir. Denebilir ki; bu ülkenin yargısı geçmişten beri iyi bir imtihan vermedi. Biz Kürtler olarak bu konuda geçmişte çok çektik. Keyfi şekilde suçlandık, keyfi şekilde yargılandık, işkenceler gördük. Ancak yinede diyoruz ki, her şeye rağmen bu ülkede hukuku tesis etmek için, demokrasi için ve şeffaflık için çalışmalıyız. Türkiye'de demokrasi yeterli olmadığı sürece böyle şeyler her dönem yaşanır. Dolaysıyla demokrasiyi tesis etmek elzemdir. Türkiye geçmişte birçok darbeler yaşadı, zor dönemlerden geçti. Şimdi gelinen noktada Türkiye'nin demokratikleşmesi için çalışıyoruz. Bunun için de Türkiye'nin temel sorunlarından biri olan Kürt sorununu çözmeli, Avrupa standartlarında bir demokrasi modeli hayata geçirebilmeliyiz. Bunu yaptığınız zaman; Türkiye'de askeri ve sivil darbelere, paralel yapılara barınacak yer kalmaz. Dolaysıyla yaşanan sorunların temelinde demokrasi sorunu ve şeffaf olamama vardır" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR