HDP, Leyla Zana ile Ağrı'yı Zorluyor
Yerel seçimlerde AK Parti ve BDP arasında kıran kırana bir mücadelenin yaşandığı Ağrı'da, benzer bir rekabet de 7 Haziran seçimleri için yaşanıyor.
2011 seçimlerinde Ağrı'da dört vekilliğin üçünü AK Parti birini de bağımsız Halil Aksoy kazanmıştı. 2014 Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin elindeki belediyeyi almak için Sırrı Sakık'ı aday gösteren BDP amacına, oylar birkaç kez sayılıp, seçim tekrarlandıktan sonra ulaştı.
LEYLA ZANA KUMARI TUTTU
Aljazeera'nin haberine göre; az bir oy farkıyla belediye başkanlığını kazanan BDP, şimdi Kürt hareketinin simge isimlerinden Leyla Zana ile Ağrı'yı zorluyor. Leyla Zana da hedeflenen rüzgârı yakalamış görünüyor. Leyla Zana listenin ilk sırasında. Zana'ya danışılmadan Ağrı'dan aday gösterildiği konuşulsa da Ağrılılar Leyla Zana'nın Ağrı'dan seçimlere katılmasından memnun. Önce Sakık ardından Zana ile HDP'nin kentlerine önem atfettiğini düşünüyorlar.
AK PARTİ'NİN DEZAVANTAJLARI
Genel seçimlerin en hararetli geçeceği illerden biri de Ağrı. Kentin sorunlarına yeterince çözüm getirmemekle suçlanan hükümet politikaları AK Parti listesinin sıkıntılarının başında geliyor. AK Parti'nin Ağrı'da dezavantajları var.
Bu dezavantajların başında kentte yapılan iki eğilim yoklamasının dikkate alınmadan listelerin hazırlanması. Yerel seçimlerin tekrarlanması ve o süreçte yaşananlar da AK Parti'ye tepki olarak dönmüş. Kent için o dönem yapılan vaatlerin Sakık'ın kazanmasından sonra unutulduğu eleştirileri var. Ağrılıların anlattıklarına göre en son Diyadin'de yaşanan olaylar da AK Parti'nin hanesine eksi olarak geçmiş.
HDP'NİN LİSTE AVANTAJI
HDP listesi AK Parti'ye göre daha şanslı. Bunun en önemli etkeni Leyla Zana. Zana'nın her gün düzenli olarak köylere gerçekleştirdiği gezileri miting havasında geçiyor. İnsanların arasına karışarak dertlerini dinleyen Zana'nın bu yaklaşımı takdir topluyor. Zana HDP adına Ağrı'da iyi bir rüzgar yakalamış görünüyor. AK Parti'nin hanesine eksi olarak yazılan yerel seçimlerde yaşananlar ve Diyadin olayları HDP listesinde artı olarak görünüyor. Bu tepkiler seçimlere kadar etkisini sürdürürse HDP listesi stratejik olarak kazançlı çıkacak.
CHP'NİN BU KENTTE ŞANSI YOK
Ağrı'da iki partili bir mücadele var. CHP Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı ve eski bakanlardan Cemil Erhan ile şans arıyor. HDP'nin barajı aşmaması durumunda bile meclise gidebilmesi zor bir ihtimal olarak görünüyor. AK Parti listesine tepki olarak seçimlere bağımsız olarak giren ve Ağrı'daki en iyi seçim kampanyasını yürüten işadamı Cemal Kaya'ya daha fazla şans veriliyor.
2011'DE AK PARTİ 3 VEKİL ÇIKARDI
2009 Yerel Seçimleri'nde AK Parti yüzde 39,6 ile belediye başkanlığını kazandığında DTP'nin oyu 32,4'tü. Referandumda 'Evet' oyunu işaretleyen Ağrılıların yüzdesi 95,75. 2011 Genel seçimlerinde AK Parti yüzde 47,5 ile üç vekil çıkarırken bağımsız Halil Aksoy'un oyu yüzde 41 olarak gerçekleşti. Tekrarlanan 2014 Yerel Seçimleri'ndeyse HDP yüzde 51 oy alırken gerileyen AK Parti'nin oyu yüzde 45,4 olarak gerçekleşti.
DEMİRTAŞ'A YÜZDE 61 DESTEK
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş yüzde 61,28 oy alırken Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36,44 oy aldı. Tabloya bakıldığında HDP'nin barajı aşması durumunda kentten üç vekil çıkaracağı anlaşılıyor. Bu 2-2 de sonuçlanabilir. Ancak HDP barajı aşamazsa AK Parti, yine üç vekil çıkarabilir. Dördüncü vekillik de bağımsız aday Cemal Kaya ve CHP adayı Cemil Erhan arasında gidip gelebilir. Bir diğer öngörü de AK Parti'nin dört vekili de alacağı yönünde.