HEDEP'in İsrail hükümeti ile yapılan askeri anlaşmaların araştırılması önerisi reddedildi
HEDEP'in Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, İsrail ile yapılan askeri ilişkilerin sonuçlarının araştırılması gerektiğini belirtti.
HEDEP'in İsrail hükümeti ile yapılan askeri anlaşmaların araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin TBMM'nin bugünkü birleşiminde görüşülmesi için getirdiği grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, "Somut adımlar atın. 1996'dan bu yana artırılan askeri ilişkiler sebebiyle kaç tane Filistinlinin yaşamına mal olduğunuzu araştırın, inceleyin. Deyin ki: "Bizim bir payımız var mı?" Öyle, kalkıp İstanbul'da büyük mitingler yaparak, insanların tepkilerini bu mitinglerde sönümlendirerek, aktif bir adım atmayarak, somut adımlar atmayarak olmaz" dedi.
HEDEP, İsrail hükümeti ile yapılan askeri anlaşmaların araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü birleşiminde görüşülmesi için grup önerisi getirdi. Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan HEDEP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, şöyle konuştu:
"Türkiye İsrail'i çok ağır bir dille eleştirmesine rağmen askeri ilişkilerini genişletmeye ve artırmaya devam etmektedir. Son üç yıl içinde birçok insan hakları örgütü, İsrail'in işgal altında tuttuğu bölgelerde uyguladığı rejimi apartheid rejimi olarak tanımlamıştı. İsrail bu bahsi geçen rejimi nasıl uyguluyor? Güvenlik yöntemiyle. Oradaki askeri varlığını artırarak Filistinlilerin topraklarından çıkartılarak ve İsraillileri yerleştirerek. Türkiye'nin İsrail ile yapmış olduğu bazı anlaşmalar var. Bu rejime katkı sunmadığınızı gerçekten söyleyebilir misiniz? Sizce oradaki insanları öldüren bu bombalarda Türkiye'nin hiçbir barutu yok mu? Hiç bunu düşünmüyor musunuz? Somut adımlar atın. 1996'dan bu yana artırılan askeri ilişkiler sebebiyle kaç tane Filistinlinin yaşamına mal olduğunuzu araştırın, inceleyin. Deyin ki: "Bizim bir payımız var mı?" Öyle, kalkıp İstanbul'da büyük mitingler yaparak, insanların tepkilerini bu mitinglerde sönümlendirerek, aktif bir adım atmayarak, somut adımlar atmayarak olmaz. Siz dürüst bir şekilde kalkıp bunu söyleyebiliyor musunuz? Bakın, İsrail vatandaşları bu ülkeye vizesiz bir şekilde geliyor, Filistinlinin vize alması bile İsrail'in iznine tabi tutuluyor. Eğer samimiyseniz bugün şimdi deyin, 'Bütün Filistinlilere yönelik vize uygulamasını kaldırıyoruz' deyin. Ama bunu yapmak için şimdi utanma diye bir duyguya sahip olmak gerekiyor. Utanma da şefkat de kullanıldıkça gelişen kaslardır."
"TARİH BOYUNCA ÖĞRETTİĞİ BİR GERÇEK İSE BU, İMPARATORLUKLAR ÇUKURU OLAN BU BÖLGEDE GÜÇLÜ BİR ORDUYA SAHİP OLMADAN YAŞANAMAYACAĞI GERÇEĞDİR"
HEDEP'in önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, şunları söyledi:
"Filistin halkını bugün devletsiz olarak görmemizin sebebi bu iddialarını sürdürecek silahlı kuvvetlerinin olmamasıdır. Bulunduğumuz coğrafyanın tarih boyunca öğrettiği bir gerçek ise bu imparatorluklar çukuru olan bu bölgede güçlü bir orduya sahip olmadan yaşanamayacağı gerçeğidir.
"TÜRKİYE BATIDA OLDUĞU GİBİ BUGÜN BÖLGEDE DE AĞIRLIĞINI YİTİRMİŞTİR"
CHP Grubu adına konuşan Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, şu görüşleri dile getirdi:
"Mağdur konumuna bürünen ve bu şekilde batılı ülkelerin desteğini en üst düzeyde arkasına alan İsrail, çatışmayı olağanüstü boyutlara çekerek uygulamalarıyla bölgede ortaya çıkan insanlık dramını her geçen gün ağırlaştırmaktadır.
Filistinliler halen topraklarını terk etmek yada ölüm arasında tercihe zorlanmaktadır. Öte yandan kriz nedeniyle Amerika başta olmak üzere Doğu Akdeniz'de güç yığılması öznenin Hamas olmadığı, bölgedeki İsrail karşıtı ülke ve aktörlerin sürece aktif olarak dahil olabilme ihtimali, çatışmanın yayılmasına dair endişeleri artırmaktadır. İsterdik ki bu insanlık dramının sonlandırılmasında Türkiye daha etkin bir rol oynayabilsin. Bu mümkün mü? Bugünkü şartlar tabii ki değil. Ülkede kendi yarattığı ekonomik güçlükler sebebiyle yabancı sermaye girişine bel bağlamış bir iktidarın dışarıda hareket kabiliyeti de buna paralel olarak zayıflamış durumdadır. Türkiye batıda olduğu gibi bugün bölgede de ağırlığını yitirmiştir."
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından HEDEP'in grup önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.