İhraç Edilen CHP'li Üyeler Ankara'da
Çiğli'de, Olaylı Başkanlık Seçimlerinin Ardından Partiden İhraç Edilen Üç Meclis Üyesi İçin Gerekçeli Karar Açıklandı. Savunma Hazırlayan Üyeler Disiplin Kurulu'na Başvurmak İçin Ankara'ya Gitti.
Çiğli’de, olaylı başkanlık seçimlerinin ardından partiden ihraç edilen üç meclis üyesi için gerekçeli karar açıklandı. Savunma hazırlayan üyeler Disiplin Kurulu’na başvurmak için Ankara’ya gitti.
ÇİĞLİ Belediye Başkanı Ensari Bulut’un ölümünün ardından yapılan başkanlık seçimlerinde, parti adaryı Şeref Bektaş yerine, karara aykırı olarak adaylığını açıklayan Metin Solak’ı destekleyen meclis üyeleri Muhlis Yıldırım, Önder Özdemir, Mesut Akın ve Emine Belge İl Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Geçtiğimiz hafta yapılan karar görüşmesinde Yıldırım, Özdemir ve Akın kesin olarak partiden ihraç edilmiş, üyelik kayıtlarına ulaşılamayan Emine Belge ile ilgili dosya ise askıya alınmıştı.CHP İl Disiplin Kurulu, ihraçlarla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.
Parti zor durumda
Kararda, savunma vermeye gelmeyen meclis üyeleri ile ilgili ihraç kararının, seçimlere katılan diğer partililerin görüşleri ve olayın basında yer alış şekli ile alındığı ifade edildi. Partinin başkan adayı Şeref Bektaş’a karşı son anda adaylığını açıklayan Metin Solak’ın ve ona destek veren CHP’li üyelerin partiyi zor durumda bıraktığı belirtildi.
Tam bir kanaat veriyor
Üyelerin, parti tüzüğünün 7/c bendinde yer alan “seçimlerde parti adaylarına oy vermek ve onların kazanmalarını sağlamak için çalışmak” ilkelerine aykırı hareket ettikleri için ihraç edildikleri açıklandı. Kararda “siyasi partilerin en önemli sınavları seçimlerdir. Adı geçen üyelerin parti adayına oy vermemeleri kabul edilecek bir durum değildir. Üyelerin kurula gelip ifade vermemeleri de, mevcut suçu işledikleri konusunda tam bir kanaat vermektedir” denildi.
AiHM’e kadar gideriz
Disiplin Kurulu kararı ile partiden ihraç edilen üyeler Önder Özdemir, Mesut Akın ve Muhlis Yldırım, gerekçeli karar ellerine geçer geçmez savunmalarını hazırladı. Savunma metinlerinde benzer ifadeler kullanan üyeler, “Gizli oyla yapılan seçimlerde grup kararı alınamayacağı ve verilen kararın aceleye getirildiği” noktaları üzerinde durdu. Savunma metinlerini Yüksek Disiplin Kurulu’na vermek için son gün olan 11 Şubat’ı bekleyen üyeler Ankara’ya gitti. Önder Özdemir, YDK’ndan da olumsuz karar çıkarsa, her üç üye de haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bile arayacaklarını söyledi.
ŞERH KOYDU
Gerekçeli karar metninde, üyelerin, gazetelerde yer alan “bir grupta dört kişi bir adam için bu riskleri göze alıyorsa o doğru adamdır. Solak’a, ilçeyi daha iyi yöneteceğine inandığımız için oy verdik” sözleri de yer alırken, Disiplin Kurulu üyelerinden Nejat Yılmaz karara muhalefet şerhi koydu. Yılmaz, belgelerin yeterli olmadığını, karar aşamasına gelinmediğini ve kararın vicdanen rahatsızlık verici olduğunu belirtti.