İKMM'de Gündem Kadın ve Siyaset
İzmir Küçük Millet Meclisi'nin Kasım ayı toplantısında, yerel yönetimler ve kadın adaylar konusu ele alındı.
İzmir Küçük Millet Meclisi (IKMM)'nin Kasım ayı toplantısında, yerel yönetimler ve kadın adaylar konusu ele alındı.
İKMM İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu moderatörlüğünde, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde gerçekleşen toplantıya çeşitli sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz ve AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema da katıldı.
Toplantıda, ' Yerel Seçimler ve Yerinden Yönetim Kadın Dostu Olarak Bilinen İzmir, Kadın Adaylar Konusunda Nasıl Bir Politika İzleyecek?' teması tartışmaya açıldı.
Toplantıyı açan İKM İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu, "Kadın dostu kent İzmir ironi mi? Kadın adayların desteklenmesi önemli. Kimsenin bize dost olduğu falan yok. Kadınların amazonluğu İzmir'de bizi biraz öne çıkarıyor gibi. Yerel seçimlerde nasıl bir politika izleyecek İzmir'de?" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Sakine Öz de, kadınların sorumluluk almada erkeklerden daha iyi durumda olduğunu ve siyasette erkeklerle eşit koşullarda bulunması gerektiğini belirtti.
KADINLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER VAR ANCAK YETERSİZ
Sakine Öz, sorumluluk konusunda kadınların erkeklerden üstün olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınların eşit koşullarda siyasette olmasına inanıyorum. Merkezi yönetimin kadınların rahatça siyaset yapabilme ya da çalışma hayatında olabilmesini sağlayabilmesi için kanunlar düzenlenmesi gerekir. Bazı düzenlemeler var ama yeterli değil. Bunu kadınların siyasette ya da yöneticilik makamlarında yeterince olmamasıyla görüyoruz."
ÖNEMLİ OLAN KADINLARIN GÖRÜNEBİLMESİ DEĞİL YETKİLERİNİN OLMASI
Kadınların siyasette sadece 'vitrin' olarak kullanılmaması yetki verilmesinin kadınların temel mücadele ilkelerinden biri olması gerektiğine dikkat çeken CHP'li Sakine Öz de, sözlerine şöyle devam etti: "Kadınların görünebilmesi değil yetkilerinin olması gerekli. Vitrin olmak için değil söz sahibi olmak için siyasete atılmalı kadınlar. Başörtülü bir mimar arkadaşım vardı, AK Parti'ye hizmet etmeyi benimseyen bir arkadaşımızdı. Belediye meclis üyesi seçimlerinde ağlıyordu. Kendisi yerine başı açık bir kişinin seçildiğini söylemişti. Önemli olan yetkiyi de alabilmek. Kadınların kotaya ihtiyacı olabilir ama eşit haklar ve yetki sahibi olması daha önemli. "
DAHA FAZLA KADIN SİYASETÇİ
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema da, kadınların yerel ve genel siyasette daha fazla yer alması için hükümet olarak birçok düzenleme ve adım atıldığını dile getirdi. Siyasetteki kadın oranının artırılmasının ilk şartının eğitim, diğerinin de kadının ekonomik bağımsızlığının sağlanması olduğunu belirten AK Partili Vekil Nesrin Ulema, eğitim ve kadın istihdam oranının artırılması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
KADINLARA ÜNİVERSİTE MEZUNU OLUP OLMADIĞI NİÇİN SORULUYOR
Milletvekili Ulema, kadınların siyasete atılırken üniversite mezunu olup olmadığının sorulmasına karşın, erkeklere bu sorunun sorulmamasının dahi ayrımcılık olduğunu vurguladı. Kadınların seçilebilir yerlerden aday gösterilmesinin şart olduğunu belirten Ulema, şöyle konuştu: "Ülke olarak bir gerçeğimiz var. Siyasette kadın sayısını artırmak istiyorsak destekleyici politikaları hayata geçirmek zorundayız. Kadınlar siyasette sıkışık alanda kendilerine yer açmak için birtakım artılara sahip olmak zorunda. Kız çocuklarımızın eğitim oranını artırmak durumundayız. İlköğretim çağında okulla buluşan kız çocuğu sayısı yüzde 99 seviyesine geldi. Ortaöğretimde yüzde 43'ten yüzde 70 seviyesine çıkardık. Kadınlarda üniversite mezunu mu değil mi diye bakılıyor. Ama erkeklerde bakılmıyor. Kadını arka planda bırakmak için eğitim seviyesi sorularak geri planda bırakılıyor. Yükseköğretimdeki kız çocukların oranı da yükseliyor. 81 ilde üniversite açıldı, kendi ilinde olmadığı için kız çocuklarının üniversite eğitimi almasının önündeki engeller kalkıyor. Yükseköğretimdeki kız öğrenci oranını yüzde 35'e çıkardık. Bunlar önemli başarılar. Bunlar yeterli mi? Asla değil. İkinci aşamada düşünmemiz gereken kadınların istihdam oranını artırmak olmalı. Siyasette söz sahibi olacaksa ekonomik anlamda da bağımsız olmalılar." - İZMİR