Haberler

Irak'tan İranlı Muhaliflere Sınır Dışı Planı

Abone Ol

Irak Hükümeti yıllardır ülkede faaliyet gösteren İranlı muhalifleri, sınır dışı etmeyi planlıyor Ulusal Güvenlik Müsteşarı Feyyaz: "Irak Hükümeti'nin sabrı neredeyse tükendi" "Kesinlikle bu konuyu yakında sonlandıracak"

Irak Hükümeti'nin, yıllardır ülkede faaliyet gösteren İran yönetimi karşıtı, Halkın Mücahitleri Örgütü'nü (HMÖ) sınır dışı etmeyi planladığı belirtildi.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Falih el-Feyyaz, yaptığı açıklamada, diplomatik misyon temsilcileri, BM temsilcisi ile hükümetin, HMÖ konusundaki tutumu ve bu konuda alacağı kararı bildirmek için toplantı yaptıklarını belirterek, "Konunun sonlandırılması için uluslararası hiçbir çaba olmaması nedeniyle Irak hükümetinin sabrı neredeyse tükendi" dedi.

Irak hükümetinin bu konuyu "Yakın zamanda" sonlandıracağını vurgulayarak, "Irak hükümeti daha fazla nasihat dinlemek değil, bu konuya önem veren ülkelerin HMÖ'yü misafir etmesi veya farklı ülkelere yerleştirilmeleri için fon sağlanması gibi somut ve gerçekçi çözümler sunmasını istiyor" diye konuştu.

Irak hükümetinin önünde birçok alternatif olduğunu söyleyen Feyyaz, "Çözüm girişimi olmaması halinde seçeneklerin arasında (HMÖ üyelerinin barındığı) El-Hürriyye kampının kapatılması ve Örgüt'ün buradaki varlığına son verilmesi bulunuyor. Irak Hükümeti kesinlikle bu konuyu yakında sonlandıracak" ifadelerini kullandı.

BM Temsilcisi Gyorgy Posten Irak hükümetini barışçıl bir çözüm üretmeye çağırarak, "Irak hükümeti ve BM arasındaki anlaşma İranlı muhaliflerin korunmasını ön görüyor. BM muhaliflere insani açıdan bakıyor" şeklinde konuştu.

BM'nin olaya insani açıdan yaklaştığını kaydeden Posten, BM'nin HMÖ üyelerinin başka ülkelere yerleşmesine yardımcı olacaklara destek vereceğini kaydetti.

Posten Irak hükümetini, ülkede meşru veya gayri meşru şekilde bulunan bütün yabancıların güvenliğini temin etmeye çağırdı.

Irak hükümeti 17 Şubat 2012'de BM ile koordinasyon halinde 3 bin 400 HMÖ üyesinin yaşadığı Eşref kampını Bağdat'ta yeni açılan el-Hürriyye kampına taşımaya başlamıştı.

İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye karşı 1965 yılında kurulan HMÖ, 1979 yılında gerçekleşen devriminin ardından yeni yönetime de muhalif olmuştu. Birçok üyesi İran-Irak savaşı dönemde Irak'a göç eden ve devrik lider Saddam Hüseyin'in silahlandırdığı HMÖ, 2003 yılından itibaren ülkede "İstenmeyen grup" ilan edilmişti.

Merkezi Fransa'da olan İran Ulusal Direniş Konseyi'nin de silahlı kanadı konumundaki HMÖ, 2001 yılında silahsızlandığını ilan etmişti. - Bağdat

Kaynak: AA / Politika

İsveç Posta İdaresi Bağdat Irak İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title