Haberler

Bakan Fidan, İstanbul'da Hamas üyeleriyle görüştü

Güncelleme:
Abone Ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş İsmail ve Hamas Siyasi Büro üyeleriyle görüştü. Görüşmede Gazze'deki insani durum, rehine/esir değişimini sağlayacak ateşkes anlaşması ve Filistinlilerarası uzlaşı süreci ele alındı. Bakan Fidan, Gazze'deki insani felakete karşı uluslararası toplumu harekete geçirmek için diplomasinin tüm imkanlarını kullanacaklarını belirtti. Ayrıca, Hamas yetkililerine, Yahya Sinvar'ın şehadetine ilişkin taziyelerini de iletti.

İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliama en yüksek sesle tepki gösteren Türkiye ile Hamas üyeleri arasında kritik bir görüşme gerçekleşti. Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin ardından yerine seçilen Yahya Sinvar'ın da İsrail tarafından şehit edilmesinin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş İsmail ve Hamas Siyasi Büro üyeleriyle İstanbul'da bir araya geldi.

GÖRÜŞMEDE ELE ALINAN KONULAR

Dışişleri Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'nin kuzeyi başta olmak üzere bölgedeki insani durum ele alınmıştır. Sayın Bakanımız, Gazze'de yaşanan insani felakete karşı uluslararası toplumu harekete geçirmek için diplomasinin tüm imkanlarını kullanacağımızı ifade etmiştir. Görüşmede ayrıca, rehine/esir değişimini mümkün kılacak olan ateşkes anlaşmasını sağlamaya yönelik müzakerelerdeki son durum ele alınmıştır. Toplantıda, Filistinlilerarası uzlaşı süreci de değerlendirilmiştir. Sayın Bakanımız, ahiren Mısır'ın ev sahipliğinde Kahire'de gerçekleştirilen toplantıyı takdirle karşıladığını belirtmiştir. Sayın Bakanımız görüşme vesilesiyle, Hamas yetkililerine, Yahya Sinvar'ın şehadetine ilişkin taziyelerini de iletmiştir" denildi.

İstanbul'da kritik görüşme: Bakan Fidan, Hamas üyeleriyle görüştü

SİNVAR UZUN SÜREDİR İSRAİL'İN HEDEFİNDEYDİ

Hamas, ağustos ayında İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu hayatını kaybeden Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin yerine Yahya Sinvar'ın getirildiğini açıklamıştı. Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Hayye, Yahya Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı. Hayye, Sinvar'ın yılmadan öne çıktığını, ön saflarda çarpıştığını ve savaş pozisyonları arasında hareket ettiğini belirtti. İsrail gazetesi Haaretz geçtiğimiz günlerde, İsrail'in son aylarda Sinvar'ın saklandığından şüphelenilen bölgelerdeki tünelleri bombaladığını bildirmişti. İsrail'in geçtiğimiz ay tüm rehinelerin bir an önce serbest bırakılması karşılığında Sinvar'a Gazze'den "güvenli şekilde çıkış" sözü verdiği ileri sürülmüştü. Sinvar, 7 Ekim 2023'teki İsrail saldırısının baş mimarı olarak biliniyordu.

İstanbul'da kritik görüşme: Bakan Fidan, Hamas üyeleriyle görüştü

HAMAS'TAN DUYURU

Hamas tarafından İsrail saldırısında şehit düşen Sinvar için tüm dünyada camilerde gıyabi cenaze namazı kılınması ve Aksa Tufanı için öfke yürüyüşleri yapılmasına ilişkin bir duyuru yapıldı.

HİZBULLAH: KOMUTANIN ŞEHADETİ DİRENİŞİN KARARLILIĞINI GÜÇLENDİRECEK

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail güçlerinin saldırısında hayatını kaybeden Hamas lideri Yahya Sinvar'a ilişkin açıklama yaptı. Sinvar'ın İsrail'e karşı verdiği mücadelede tüm "onur ve haysiyet madalyalarını" kazandığı belirtilen açıklamada, "O, mücadele meydanlarında, son nefesine kadar işgal askerleriyle yüz yüze çarpışarak sevdiği ve istediği gibi şehitlik nişanını kazandı" denildi. Direnişin devam edeceği mesajı verilen açıklamada, "Komutanın ve direniş ekseninde ondan önce gelenlerin şehadeti, Filistin'i özgürleştirme ve kanserli Siyonist tümörü yok etme yolunda ilerlemek için tüm savaş alanlarında direnişin azim ve kararlılığını güçlendirecektir" ifadeleri kullanıldı.

FİLİSTİN KURTULUŞ ÖRGÜTÜNDEN TÜM GRUPLARA BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ise Sinvar'ın ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Açıklamada, İsrail'in Filistinlilere karşı katliam ve soykırım yaptığı belirtilerek, "Geri dönüş hakkı da dahil olmak üzere haklarımızın tam olarak geri alınması, işgalin sona erdirilmesi ve 1967 sınırlarına dayalı olarak işgal altındaki tüm topraklarımızda, ebedi başkenti Kudüs olan Filistin devletimizin kurulması" için İsrail'e karşı tüm Filistinli gruplara birleşik bir mücadele çağrısında bulunuldu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı El Fetih grubu tarafından yapılan açıklamada da, "İsrail'in öldürme ve terörizm politikası halkımızın meşru, ulusal özgürlük ve bağımsızlık haklarını elde etme iradesini kırmayı başaramayacaktır" denildi.

Kaynak: Haberler.com / Politika

Yahya Sinvar Hakan Fidan Filistin İstanbul Politika Dünya Gazze Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (20)

Köfteci Jardel:

Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni düşürdükleri konuma bakın. Geçen sene 2000 civarında turisti ve sivil yahudiyi öldüren ve canlı bomba eylem hazırlıkları yapan terör örgütü ile konuşup görüşüyoruz. Binlerce masum Filistinlinin de ölümüne neden olan terör eylemlerini tertipleyen bu terör örgütü ile Türkiye Cumhuriyeti'nin işi nedir? Ne menfaatimiz var bizim? Arap ülkeleri bile bizden çok daha rasyonel hareket ediyorlar.

Yanıtla6960
yüksel kircicek:

Bana ne.ilgilenmiyorum.

Yanıtla5724
Hakkı Murat:

sananeyse niye yorum yaptin

415
Huseyin TAŞER:

cahillik almış gidiyor başını..

Yanıtla1830
Sokakların Yargıcı:

sinvarin yerine kudüs valisi veya yetkilisi olarak Hakan Fidan atansa çok iyi olur ..

Yanıtla1234
Zafer Ayyıldız:

Bu nedir ya delirmemek elde değil kendi iç meselelerimizi çözdük elin haması kaldı sanki

Yanıtla2421
Izzettin Sonmez:

Her kim olursa olsun zulüm zulümdür insan olan herkein ilgilenmesi gerekiyor

Yanıtla1323
Vatandaşın biri:

Hamas terör örgütü değil miydi ?

Yanıtla1613
Vahit Tutal:

Allah akıl fikir versin

Yanıtla616
Ahmet null:

köfteci jardel ağa babalarını da. birgün seni her gün. ........ !! o zaman anlarsın Türkiye Cumhuriyeti devleti nin neden hamasla istişare ettiğini.

Yanıtla713
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title