İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91. Yıldönümü
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, "Milli marşımız, o günden bu güne, İstiklal Marşı'nı Safahat'a almayan Mehmet Akif'in dediği gibi, millete mal olmuştur" dedi.
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, "Milli marşımız, o günden bu güne, İstiklal Marşı'nı Safahat'a almayan Mehmet Akif'in dediği gibi, millete mal olmuştur" dedi.
İstiklal Marşı'nın 1. Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilişinin 91. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı çerçevesinde TBMM Küçük Grup Salonu'nda panel düzenlendi. Meclis ile Gazi Üniversitesinin birlikte düzenlediği panelin açılış konuşmasını TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam yaptı.
Mehmet Akif'in milli mücadele içindeki yeri ve önemini anlatan Sağlam,
"Milli marşımız, o günden bu güne İstiklal Marşı'nı Safahat'a almayan Mehmet Akif'in dediği gibi, millete mal olmuştur. Adeta 'yüreğinden kalemine kan çekerek' Akif, milli marşımızı kaleme almıştır" diye konuştu.
"Akif şüphesiz milli mücadelemize güç ve heyecan katmıştır. 1921'de de milletvekili olarak Meclis'e gelmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin o zor günlerine tanıklık etmiştir" diyen Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurtuluş Savaşımızın hafızalardan silinmeyen önemli bir kahramanı olmuştur. Şüphesiz Akif büyük bir vatanperverdi. Bir idealist, bir dava adamıydı. Hem Batı'yı, hem Doğu'yu kucaklayabilen, kalbini inançla, aklını bilimle, fenle doldurmaya çalışan bir aydındı, bir entelektüeldi. Akif çok yönlü bir münevverdir. Kalemini milletimizin kurtuluşu için oynatan bir düşünce adamıydı. Kültürümüzün harcını koyan, söz ve mana mimarıydı. Milletimizin yaşadığı trajedilere tanıklık etmiş, et ve tırnak gibi milletimizin birbirine tutunması gerektiğini anlatmış bir millet sevdalısıydı."
Sağlam, Mehmet Akif'in kişiliği ve ortaya koyduğu eserleriyle döneminin önemli isimlerini etkilediğini de sözlerine ekledi.
Panelin oturum başkanlığını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da Mehmet Akif'i anlamak için dönemin şartlarını iyi bilmek gerektiğine dikkati çekerek, "Balkan faciasını gören bir insandı Akif. Ayrıca Türk Milletinin kurtuluş mücadelesine tanıklık yapan, tanıklıktan öte önderlik, liderlik yapan bir kimse" şeklinde konuştu.
Ayhan, Mehmet Akif'in sadece bir şair olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayarak, "Sadece şair değil, aynı zamanda öğretmen, kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin felsefe olarak esaslarını koyan birisi" dedi.
Panelde ayrıca Prof. Dr. Hale Şıvgın, Mehmet Akif'in milli mücadeledeki rolünü anlatırken, Doç. Dr. Ali Yakıcı İstiklal Marşı'nın kabulü ve tahliliyle ilgili sunum yaptı. Doç. Dr. Gıyasettin Aytaş ise Mehmet Akif'in edebi yönünü anlattı.
- TBMM