Haberler

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Raporu Alt Komisyona Sevkedildi

Abone Ol

Kamu Denetçisi Elkatmış: "İncelemelerimizde temel hak ve özgürlükleri ön plana çıkarıyoruz.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 2013 yıllık raporu alt komisyona sevk edildi.

TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundan kurulu Karma Komisyon, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 2013 Yıllık Raporu'nu görüşmek üzere toplandı.

Görüşmede rapor hakkında bilgi veren Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, kurum olarak  29 Mart 2013 tarihinden itibaren resmen şikayetleri almaya başladıklarını belirterek, kararları sadece ulusal mevzuat değil, uluslararası kuruluşların kararları ve evrensel hukuk kurallarını dikkate alarak verdiklerini ifade etti.

Gezi olaylarına ilişkin kararları da bulunduğunu anımsatan Elkatmış, "Şikayetleri sadece ulusal mevzuat yönünden değil, uluslararası hukuk ve mevzuat yönünden AİHM kararları ışığında da değerlendiriyoruz. İncelemelerimizde temel hak ve özgürlükleri ön plana çıkarıyoruz. O nedenle AİHM kararları bizim en büyük dayanağımızdır" dedi.

Kuruma başvuru konusunda yasadan kaynaklanan bazı sıkıntıları bulunduğunu belirten Elkatmış, şunları söyledi:

"Nedir bunlar? Kural olarak kurumumuza başvurabilmek için bütün idari yolların tüketilmesi gerekiyor. İdari usul yasasından kaynaklanan bir şey bu. 'Bütün idari yolları tüketmesi gerekir' diyor. Bu bize göre de çok sakat bir ifade. Bu bizim için çok büyük bir eksiklik. Bunun düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Resen inceleme yetkimiz yok. Bu da elimizi kolumuzu bağlıyor. Şikayet gerekiyor. Biz şikayetsiz herhangi bir şeye el süremiyoruz. Halbuki birçok önemli konularda hele hele toplumun tamamını ilgilendiren, kamuoyunun hassas olduğu bazı konularda biz kurum olarak  resen inceleme yapabilmeliyiz. Bunu yapma şansımız yasadan kaynaklı yok. Kurumumuza resen inceleme yetkisi de verilmesi gerekir. Yine zaman aşımı var. Kamuyla ilgili olduğu takdirde, özellikle insan haklarıyla ilgili konularda zaman aşımının olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim kurumumuza müracaat etmesi için 6 aylık zaman aşımı süresi var. Geriye doğru olayın olduğundan itibaren 6 ay."

Raporun, alt komisyonda görüşülmesi kararlaştırıldı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Elkatmış Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title