Karadağ'da Yeni Hükümet Kuruldu
Karadağ'da yapılan erken genel seçimden 5 ay sonra yeni hükümet kuruldu. Yeni kabine, 46 oyla kabul edildi ve 5 başbakan yardımcısı görev aldı. Boşnak Partisi ise hükümette yer almadı. Karadağ'da Avrupa Birliği'ne en yakın ülke olarak gösterilen yeni kabinenin kalıcı olması temenni ediliyor.
Karadağ'da 11 Haziran'da yapılan erken genel seçimden yaklaşık 5 ay sonra yeni hükümet kuruldu.
Başbakan Milojko Spajic tarafından 81 sandalyeli Karadağ Meclisi'ne sunulan yeni kabine, 46 oyla kabul edildi.
Milletvekillerinden 19'u yeni kabine aleyhine oy kullanırken, bir milletvekili çekimser kaldı.
Yeni kabinede 5 başbakan yardımcısı görev alırken, hükümetin ağırlıklı olarak Karadağlı Sırplardan oluşması dikkati çekti.
Haziranda yapılan erken genel seçimde tarihi bir zafer yakalayarak, Meclis'e 6 milletvekili sokan Boşnak Partisi (BS) yeni hükümette yer almadı.
Spajic, hükümeti kurmak için kendisine verilen sürenin bitmesine 7 gün kala görevini tamamlamış oldu.
Yemin ederek göreve başlayan Karadağ'daki yeni kabinenin isimleri şu şekilde:
Güvenlik, İç Politika, Avrupa ve Dışişlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksa Becic, Siyaset, Adalet ve Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Momo Koprivica, Çalışma, Eğitim, Sağlık ve Sosyal İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Srdjan Pavicevic, Ekonomik Gelişme Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nik Djeljosaj, Spor ve Gençlik Bakanı ve Nüfus İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Dragoslav Scekic, Dışişleri Bakanı Filip Ivanovic, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Filip Radulovic, Kentsel Planlama, Şehircilik ve Devlet Mülkiyeti Bakanı Janko Odovic, Avrupa İşleri Bakanı Maida Gorcevic, Maliye Bakanı Novica Vukovic, Eğitim, Bilim ve Yenilik Bakanı Andjela Jaksic Stojanovic, Adalet Bakanı Andrej Milovic, Çalışma ve Sosyal İşleri Bakanı Naida Nisic, Sağlık Bakanı Vojislav Simun, Enerji ve Madencilik Bakanı Sasa Mujovic, İçişleri Bakanı Danilo Saranovic, Savunma Bakanı Dragan Krapovic, Turizm, Ekoloji, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vladimir Martinovic, Kültür ve Medya Bakanı Tamara Vujovic, Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanı Vladimir Jokovic, Kamu Yönetimi Bakanı Maras Dukaj ve İnsan ve Azınlık Hakları Bakanı Fatmir Djeka.
Bölgede Avrupa Birliğine (AB) en yakın ülke gösterilen ve birçok kez yaşanan siyasi krizler nedeniyle hükümeti düşen Karadağ'da yeni kabinenin kalıcı olması temenni ediliyor.
Bu arada, yeni kabine oylamasından önce Karadağ Meclisi, Karadağlı Sırplardan Andrija Mandic'i, oy çokluğuyla yeni Meclis Başkanı seçti.
Karadağ'ın NATO üyeliği ile Kosova'nın bağımsızlığının tanımasına karşı çıkan tutumlarıyla bilinen Mandic'in yeni görevi meclis binası önünde protesto edildi.
Erken genel seçim 11 Haziran'da yapıldı
Karadağ'da erken genel seçim 11 Haziran'da yapılırken, 10 Ağustos'ta hükümet kurma görevi eski Maliye Bakanı Spajic'e verilmişti.
Erken genel seçimde, mevcut Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic'in parti liderlerinden olduğu Avrupa Şimdi Hareketi (PES), 25,6'lık oy oranıyla 24 milletvekiline sahip olmuştu.
Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS) ve partnerleri Karadağ Liberal Partisi (LP), Arnavut İttifakı ve Sosyal Demokratların (SD) oluşturduğu koalisyon, oyların yüzde 23,2'sini alarak elde ettiği 21 milletvekiliyle Meclis'te ikinci sırada yer almıştı.
Aşırı sağcı Sırplardan oluşan Karadağ'ın Geleceği İçin Koalisyonu yüzde 14,7 ile 13 milletvekilini, Demokrat Parti ve URA Halk Hareketi Koalisyonu yüzde 12,5 ile 11 milletvekilini, BS yüzde 7,1 ile 6 milletvekilini,??????? Sosyalist Halk Partisi ve DEMOS Koalisyonu yüzde 3,1 ile 2 milletvekilini, Arnavut Forumu yüzde 1,9 ile 2 milletvekilini, Arnavutlar Birliği yüzde 1,5 ile 1 milletvekilini, Hırvat Halk İnisiyatifi (HGI) ise yüzde 0,7 ile 1 milletvekilini Meclis'e sokmayı başarmıştı.