Haberler

Kuşulular Cumhurbaşkanlığı Seçiminde de Sandığa Gitmeyecek

Abone Ol

Kütahya’nın Simav ilçesinin Yerel Yönetimler Yasası'yla köye dönüştürülen beldesi Kuşu’daki bin 467 seçmenin, 10 Ağustos'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığı protesto edip oy kullanmamaya hazırlandığı öğrenildi.

Kütahya'nın Simav ilçesinin Yerel Yönetimler Yasası'yla köye dönüştürülen beldesi Kuşu'daki bin 467 seçmenin, 10 Ağustos'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığı protesto edip oy kullanmamaya hazırlandığı öğrenildi.

30 Mart'taki yerel seçimlerde de aynı gerekçeyle seçimi boykot ederek sandığa gitmedikleri için Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran'ın süresiz olarak köy muhtarı olarak görevlendirdiği Kuşu Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, köy halkına İlçe Seçim Kurulu tarafından verilen seçmen kağıtlarını almaya gelmeleri yönünde her gün sık aralıklarla yaptığını ancak anonslara itibar edilmediğini söyledi.

Muhtar Aktay, "Bin 467 dolayındaki seçmen oy kağıtlarını almaya gelmediği gibi ben kendilerine vermek için ayaklarına gittiğimde de, 'Nasıl olsa seçimde oy kullanmayacağız' diyerek almak istemiyorlar. Oy kağıtları elimde kaldı" dedi.

Köy halkının haksızlığa uğradıklarına inandıkları için böyle davrandıklarını ifade eden Aktay, "Kendileriyle sürekli görüşüyorum ancak devletin beldelerini 2011'deki TUİK verilerine göre nüfuslarının 2 binin altına düşmesini gerekçe göstererek köye dönüştürmesini bir türlü kabullenemiyorlar. Vatandaşlar 2011'deki nüfuslarının 2 binin altına düşmesini 19 Mayıs 2011'deki 5,9'luk depremin sonuçlarına bağlıyorlar. Yani depremde can güvenliği açısından beldelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ileri sürüyorlar. Daha sonra beldelerine döndüklerini ve 2012-2013 ve 2014 yıllarındaki nüfuslarının 2 binin üzerinde olduğunu ifade ediyorlar. Beldelerinin haksız bir şekilde köye dönüştürülmesini kabullenemiyorlar. Bu haklılıklarını ispatlayabilmek için köy halkından 6 kişi bireysel olarak Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bu davalar halen devam ediyor. Davaların kendi lehlerinde sonuçlanacağına da yürekten inanıyorlar. Davalar sonuçlanıncaya kadar önlerine konulacak hiçbir sandığa gitmeyeceklerini söylüyorlar" dedi.

Aktay, köy halkının isyan etmediklerini söylediğini aktararak, "Köy halkı, 'Devlete baş kaldırmıyoruz, demokratik bir tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bir zamanlar ilçe namzedi olan beldemizin köye dönüştürülmesini hazmedemiyoruz. Hem devlet hem de mahkemelerin bizim haklı olduğumuzu göreceğine inandığımız için 10 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmamaya karar verdik' diyor. Bu yüzden de İlçe Seçim Kurulu tarafından dağıtılmak üzere muhtarlığımıza teslim edilen oy kağıtlarını almak istemiyorlar. Bekleyip göreceğiz" şeklinde konuştu.

Köy halkından Nail Bayram (60), "Kuşu halkı olarak kimsenin tesiri altında kalmadan beldelik hakkımız geri verilinceye kadar hiçbir seçime katılmama yönünde aldığımız kararımıza 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de uyacağız. Cumhurbaşkanlığı seçimine köy halkı olarak katılmayacağız" dedi.

Köy halkından Haşim Vural (70), "62 yıllık belediyeliğimiz elimizden alındı. Bizde Kuşulular olarak belediyelik hakkımız verilinceye kadar hiçbir seçime gitmeme yönünde karar almıştık. Bu karar kapsamında geçtiğimiz iki dönem seçimlere katılmadık. Cumhurbaşkanlığı seçimine de katılmayacağız. Biz demokratik haklarımızı ve tepkimizi kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Köy halkından Yusuf Tunca (62), "Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 62 yıllık beldelik hakkımız elimizden alındı. Köy olduk. Biz bunu hak etmedik. Şimdiki nüfusumuz 2 binin üzerinde. Tepki olarak bizde geçtiğimiz dönem iki seçime katılmadığımız gibi 10 Ağustos 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimine de katılmayacağız" diye konuştu.

Köy halkından Şaziye Eryılmaz (48) ise, "Hakkımız olan belediyeliğimizi Sayın Başbakanımızdan rica ediyoruz. Kendisini de çok seviyoruz. Kendisini cumhurbaşkanlığı makamında görmek istememize rağmen hakkımız olan belediyeliğimiz bize verilmediği için katılmayacağız. Çok üzgünüz" dedi.

Köy halkından Eşe Tuncer (56) de, "Biz köy olmak istemiyoruz. Biz 62 yıllık beldeyiz. Hem de tarihi eskilere dayanan köklü bir Osmanlı beldesiyiz. Belediyelik için yeterli nüfusumuzun olduğuna da inanıyoruz. Kayıtlarda da belli. Başbakanımıza sesleniyoruz. Biz ne yandaşız ne de şuyuz buyuz. Biz köy yapılmamızın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu yüzden de cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayacağız. Bugün beldelik hakkımız verilsin, 10 Ağustos'taki seçimlere katılır, Başbakanımızı cumhurbaşkanı olarak da seçeriz" diye konuştu. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Süha Karaboran Kütahya Simav Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title