Haberler

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak,Dap Projesi

Güncelleme:
Abone Ol

A k Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Doğu Anadolu Projesi(DAP) kapsamındaki 16 ilde 35 sulama projesi uygulanacağını bildirdi.

A k Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Doğu Anadolu Projesi(DAP) kapsamındaki 16 ilde 35 sulama projesi uygulanacağını bildirdi.

Milletvekili Ölmeztoprak,Doğu Anadolu Projesi(DAP) kapsamındaki 16 ilde 35 projeyle 424 bin hektar arazi sulamaya alınacak.Kurulum gücü 945 MW olan 5 adet HES il 3 milyar kWh enerji üretilecektir.Bu 35 proje arasında 5 proje sulama alanında Malatya'ya ayrılmıştır.

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında ise 22 Baraj,19 HES projesi yer almakta olup sulama projelerinin yüzde 28'i tamamlanmıştır.GAP tamamlandığında milli ekonomiye sulama faydası bakımındanyıllık 2 milyar dolar olacaktır şeklinde uzmanlarca hesaplanmaktadır. Proje kapsamındaki 1 milyon hektar alan 2013 yılına kadar sulama suyuna kavuşturulacaktır dedi.

Ölmeztoprak,Malatya'nın Doğanşehir ilçesindeki Söğüt Göletinin 3 yıl önce başlatılan depolama,gövde sıyırma ve dolgu çalışmaları büyük oranda tamamlanmıştır.

Göletin 133 hektarlık alanı kapsayacak şekilde etüt-proje çalışmalarının ardından,kanal yapımına başlanılacak olup 2011 yılında bitirilmesi planlanmaktadır.Yoncalı Barajı ile Arguvan ovasındaki yaklaşık 15 bin hektar alan sulu tarıma açılacaktır.Baraj inşaatına 1996 yılında başlanılmış olup geçirimsiz malzeme sahasında gövde içi yeterli kil olmadığından, baraj projesi "ön yüzü beton kaplamalı baraj" olarak revize edilmiş ve bu çalışma tamamlanmıştır.

Yapılan mukayeseli keşif sonucu kil çekirdekli kaya dolgu baraj yerine yapılacak, ön yüzü beton kaplamalı baraj tipinin daha ekonomik olduğu görülmüştür.2011 yılında bu alanda çalışmalar başlanılacaktır.Amaç DAP Bölgesindeki illerde yaşayan vatandaşların gelir seviyesini daha da yükseltmek,tarımsal ürünlerde artış ve kaliteyi yakalamaktır dedi.

Kaynak: Bültenler / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title