Meclis Polisine Ani Müdahale Eğitimi
Eğitimle, polisin ani gelişen bir olaya en kısa sürede müdahale etmesi, olay olmadan önlemesi ve suçluları etkisiz hale getirmesi amaçlanıyor TBMM Koruma Daire Başkanı Şentürk: "Amacımız v...
Meclis polisine ani müdahale eğitimi veriliyor. Eğitimle polisin ani gelişen bir olaya en kısa sürede müdahale etmesi, olay olmadan önlemesi ve suçluları etkisiz hale getirmesi amaçlanıyor.
TBMM Koruma Daire Başkanı Mustafa Şentürk, milletvekillerinin hassas bir görev yaptığını belirterek, "Burası Türkiye'nin merkezi. Burada değişik düşüncelere sahip, değişik partilerden siyasi faaliyetlerde bulunan siyasi büyüklerimiz, vekillerimiz var. Ayrıca onları ziyarete gelen vatandaşlarımız var. Bizim buradaki görevimiz ziyarete gelen vatandaşları güvenli bir şekilde içeriye almak ve güvenli bir şekilde tekrar dışarıya çıkarmak" dedi.
Meclis'e günde ortalama 5 bin ziyaretçinin geldiğine, bu rakamın grup toplantılarının olduğu gün 10 binin üzerine çıktığına hatta zaman zaman 12 bini bulduğuna dikkati çeken Şentürk, Türkiye'nin değişik yer ve bölgelerinden gelen insanların hem de ziyaret ettikleri kişilerin güvenliğini sağlamanın en öncelikli görevleri olduğunu söyledi.
Şentürk, Meclis kampusünde yaklaşık 650, İstanbul Milli Saraylar'da da 200 polisin görev yaptığını, toplam 850-870 polisle hizmet verdiklerini ifade ederek, Meclis Başkanı ve siyasilerin her türlü faaliyetlerine destek olduğunu kaydetti.
-"Her zaman dinamik.."
Daha önce Meclis'in güvenliğinin hem polis hem de silahlı kuvvetler tarafından sağlandığını anımsatan Şentürk, silahlı kuvvetler çıktıktan sonra tüm çevre emniyetinin, iç ve dış güvenlik ile dış tesislerin güvenliğinin polisin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Şentürk, "Bu nedenle biz TBMM'deki polisimizi her zaman dinamik ve eğitimli tutmak zorundayız" dedi.
Şentürk, zaman zaman bunalıma girmiş, çocuğu hasta veya birtakım sıkıntıları olan ve Meclis'e gelip cinnet geçiren bazı vatandaşlar olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
"Burada vekillerimizle görüşmek istiyor. O gün vekilimiz bir yurt dışı seyahatinde olabiliyor. Görüşemeyince de bu sefer sesini duyurmak için ağaca çıkanlar, kendilerine zarar verenler var. Bu şahıslar, vatandaşlarımız ilk etapta böyle bir eyleme girişebilirler, kendilerine zarar verebilirler. Zaman içinde ziyarete geldiği bir vekilimize veya bir devlet büyüğümüze de zarar verme girişiminde bulunabilirler. İşte bizim görevimiz şu an arkadaşlarımızın aldığı eğitimde o. Ani ve acil müdahale eğitimi. Yani herhangi bir olayda en kısa sürede bir kişi nasıl etkisiz hale getirilebilir. Eğer araçla içeriye bir bomba veya buna benzer zarar verecek madde girecekse bu araç nasıl durdurulur, içerisindeki kişiler nasıl etkisiz hale getirilir. Burada silah kullanmak gerekiyorsa nasıl silah kulllanılır. Onun eğitimini veriyoruz. Polisimizi her zaman her an hazır ve dinamik tutmaya çalışıyoruz."
Şentürk, bu eğitimlerin dışında polisi halkla ilişkiler, iletişim ve öfke kontrolü gibi alanlarda da devamlı eğitime tabi tuttuklarını belirterek, "Amacımız, vatandaşlarımıza güleryüzlü, kibar ama gerektiğinde de müdahale edebilecek yönünü gösteren donanımlı polisimiz olması" diye konuştu.
-142 polis eğitim alıyor
Meclis'in spor tesislerinde 21 Ekim Pazartesi günü başlayan ve 1 Kasım Cuma gününe kadar devam edecek olan "Acil Eylem ve Müdahale Eğitimi"ne bu yıl 142 polis katılıyor.
Bu kapsamda Meclis polisi, "uygulamalı alan eğitimi ile araç gereç tanıtımı ve araç durdurma ve arama faaliyetleri", "iyi bir atıcıda olması gereken özellikler ve silah hakimiyet faktörleri", "emniyet kuralları, şarjör ve silah değiştirme uygulamaları" ile "yürüyerek ileri geri atış teknikleri" konularında eğitim alacak.
Eğitimle, ani gelişen önemli bir olaya polisin her durumda en kısa sürede başarılı bir şekilde müdahale etmesi, olay olmadan gerekirse önlemesini, olay meydana gelmişse de suçluların etkisiz hale getirilmesini sağlaması amaçlanıyor. - TBMM