Haberler

Meclis'teki Ziyaretçi Yoğunluğu

Abone Ol

Meclis'i son bir hafta içinde 22 bin kişi ziyaret etti TBMM İdare Amiri Uslu: "Yerinden çözülemeyen meseleler hep Ankara'ya geliyor. Türkiye artık daha fazla bu yükü kadıramıyor. Sorunların...

KUBİLAY ÇELİK - TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Meclis'teki ziyaretçi yoğunlunun temel nedenlerinden birisinin, yerinde çözülemeyen sorunların Ankara'ya taşınıyor olmasından kaynaklandığını belirterek, "Türkiye artık daha fazla bu yükü kaldıramıyor. Sorunların yerinde çüzümü amacıyla Ankara'dan taşraya yetki devrinin gerçekleştirilmesi gerekiyor" dedi.

Uslu, Meclis'teki ziyaretçi yoğunluğuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yoğunluğun sistemden kaynaklanan bir sorun olduğuna dikkati çekti.

Salim Uslu, söz konusu yoğunlukta, bütün sorunların çözümünün Ankara'dan bekleniyor olması, toplumdaki siyaset algısındaki yanlışlık, siyaset kültürünün yanlış yapılanmış olması gibi birçok nedenin etken olduğunu ifade etti.

Vatandaşın genellikle siyasetçi ile yüz yüze temas kurarak sorununu çözme yolunu tercih ettiğini anlatan Uslu, "Bu düşünce  siyaset bakımından iyi bir algı değil. Yerinden çözülemeyen meseleler hep Ankara'ya geliyor. Oysa bizim, yerinden yönetimi teşvik eden, düzenleyen bir çalışmamız, çabamız olması gerekiyor. Türkiye artık daha fazla bu yükü kaldıramıyor" dedi.

Bu nedenle sorunların yerinde çözümüne yönelik bir kısım adımların atılması gerektiğini kaydeden Uslu, şöyle devam etti:

"Toplumdaki siyaset algısı; 'adam bulurum, torpil bulurum, siyasetçi talimat verir işim çözülür' gibi bir beklenti şeklinde. Bu yanlış. İş ve İşçi Bulma Kurumu'na bu kadar kişi gidiyor mu tahmin etmiyorum. Neredeyse İş ve İşçi Bulma Kurumu'ndan bile fazla bir iş talebiyle karşı karşıyayız. Tayin, nakil talepleri... Bunların bize gelmemesi lazım. Bunların, daha objektif kriterlere bağlı olması gerekiyor. Yani referans yerine kişinin performansına dayalı sistemi geliştirmek lazım. Bunları yapmadan alacağınız önlemlerin hepsi tali kalır."

-"Muhtar adayı olmak isteyenler bile bugünlerde buraya geliyor"

Son günlerdeki ziyaretçilerde siyasetçi ağırlığının söz konusu olduğunu, bunu, yaklaşan yerel seçim öncesinde yaşanabilecek normal bir yo olarak değerlendirdiğini belirten Uslu, "Belediye başkanı olmak isteyen, il genel meclisi olmak isteyen, belediye meclis üyesi olmak isteyen hatta muhtar adayı olmak isteyenler bile bugünlerde buraya geliyor. Buradan destek almaya çalışıyor. Bu günleri biraz tolere etmek gerektiğini düşünüyorum. Bu yoğunluk ortadan çok kolay kalkar" dedi.

Grup toplantılarının yapıldığı salı günü haricinde de gelen ziyaretçi sayısının bazen daha fazla olduğunu anlatan Uslu, şöyle devam etti:

"Özellikle bazı partiler, gruplar halinde ziyaretçi getiriyor. Burayı eylem alanına çeviriyorlar. Gösteri alanı haline getiriyorlar. Bu konularda duyarlılık göstermeyenlerin, tutup da salı günkü grup toplantılarını bahane ediyor olmasını anlamakta zorlanıyorum.

Daha önce grup başkanvekilleriyle karar almamıza rağmen, bakıyorsunuz, milletvekillerine mahsus kürsünün sağında, solunda milletvekili olmayan kişiler var. Daha önce grup başkanvekillerinin katılımıyla karar aldık. Buna rağmen bu kurala uymayan kişi benden hangi kuralı bekleyebilir ki?

Meclis'i ziyaretçiye kapatamayacağımıza göre, özellikle milletvekilleri ziyaretçi konusunda özenli davranmalı. Bu çok önemli. Çünkü herhangi bir milletvekiline gelen vatandaş hepsini sırayla geziyor. Meclis'e sabah giren akşama kadar çıkmıyor. Oysa burada, randevulu sistem haricinde milletvekillerinin ziyaretçi kabul etmemesi lazım. Herkesi kabul edelim, ama randevulu olsun.

Vatandaşın, kimi ziyaret ettiğinin belli olması gerekiyor. Belli olmayınca, ziyaretçi bir şekilde giriyor buraya. Giren kişi ne kadar kanunlara uygun davranışlar içinde ne kadar kanunsuzlukların temsilcisidir, bunları takip etme şansımız yok. Bir güvenlik problemi oluşuyor.

Bunun için mutlaka, 'randevusuz kimseyle görüşülemez' kanaatinin herkeste oluşması lazım. Randevulu gelsin, herkese kapımız sonuna kadar açık. Ancak maalesef Meclis'e gelen ziyaretçilerin yüzde 60'ı randevusuz gelen ziyaretçiler.

Bence yeni dönemde bir elektronik kart sistemi uygulanmalı. Bu kartla ziyaretçinin Meclis'te nereye gideceği bilinmeli. Ziyaretler bu şekilde kontrol altında tutulabilir. Elektronik kartla, vatandaşın Meclis'te gideceği alanlar kontrol altında tutulabilir. Ziyaretçinin, Meclis'in gideceği bölümüne göre bu kartlar işlev görmeli. Böylece ziyaretçi yoğunluğu da kontrol altında tutulur."

Ancak bu gibi tedbirlerin de kesin çözüm oluşturmayacağını belirten Uslu, kesin çözüm için, sorunların yerinde çüzümü amacıyla Ankara'dan taşraya yetki devrinin gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Toplumdaki siyaset algısının da değişmesi gerektiğini kaydeden Uslu, bu konuda ciddi bir kampanyaya ihtiyaç olduğunu; siyasetçinin ne yaptığını, neleri yapması ve yapmaması gerektiğini ve siyasetçiden nelerin beklenebileceği konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin yararlı olacağını söyledi.

Bu arada Meclis'i ziyaret eden kişi sayısının son bir hafta içinde 22 bine ulaştığı, aynı süre içinde bin 400 aracın Meclis yerleşkesine giriş yaptığı bildirildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Salim Uslu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title