Haberler

Melen Barajı Temel Atma Töreni

Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Bu baraj (Melen Barajı) neredeyse İstanbul'un 1 yıllık suyunu karşılayabilecek kapasitede" İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "Bu kent tesadüflere sürüklenerek, maceralara terk edilemez, 'ne olursa olsun denilemez' böyle bir şehir burası"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, temeli atılan Melen Barajı'nın, İstanbul'un neredeyse 1 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Eroğlu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda telekonferans sistemiyle yapılan Melen Barajı'nın temel atma törenindeki konuşmasında, İstanbul'un "dünyanın incisi" bir şehir olduğunu belirterek, İstanbul'a hizmet etmenin adeta bir ibadet olduğunu söyledi.

Melen Barajı'nın 700 milyon metreküp suyu biriktireceğini ve İstanbul'a yılda 1 milyar metreküpten fazla su vereceğini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu baraj neredeyse İstanbul'un 1 yıllık suyunu karşılayabilecek kapasitede. Bu baraj sadece içme suyu barajı değil. Düzce'nin havzasındaki bütün köyler, beldelerin bütün atık sularını toplayacağız, hatta bir kısmını kol havzanın dışına atacağız. Bir de hidroelektrik santrali kesinlikle... Çünkü buradan enerji pompalamak gerekiyor. Büyükşehir veya İSKİ kim isterse oradan kullansın. Bu müjdeyi de veriyoruz."

Eroğlu, 2071 yılını hedeflediklerini belirterek, "26 Ağustos 2071 tarihi, Malazgirt Zaferinin bininci yılına kadar bu sular yetişsin İstanbul'da diye Başbakanımız talimat verdi. Sungurlu ve Osmangazi barajlarını da yapacağız, onun projeleri de yapılıyor" diye konuştu.

"Dünyanın sayılı içme suyu temin barajlarından"

Eroğlu, Melen Barajı'nın dünyanın sayılı içme suyu temin barajlarından olduğunu belirterek, " İstanbul'un neredeyse su ihtiyacını tek başına karşılayacak bu büyük tesisin bütün İstanbullular'a şifa olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum" diye konuştu.

Konuşmasından önce yapılan sunumda, eski İstanbul'u görünce duygulandığını ifade eden Eroğlu, İSKİ'ye genel müdür olduğu dönemde yaşadığı sorunlar hakkında bilgi vererek, o dönem yaşadıkları sorunların saymakla bitmeyeceğini dile getirdi.

Eroğlu, İSKİ'yi 1.5 milyar dolar borçla devraldıklarını belirterek, her şeye rağmen yılmadıklarını, büyük bir planlama ile gece gündüz çalışıp, İstanbul'a hak ettiği hizmeti sunduklarını söyledi.

O dönem İstanbul'da yaklaşık 600 bin binanın bulunduğunu anlatan Eroğlu, bu binaların tamamının depo yaptırdığını ve bu depoların maliyetinin 9 katrilyonu bulduğunu dile getirdi.

Söz konusu depoların maliyetinin üçte birine İstanbul'un altyapısını yenilediklerine dikkati çeken Eroğlu, "O dönemler ' İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı Tayyip'in işi Allah'a kaldı' dediler. 'Tabi ki Allah'a kalacak şeytana mı kalacak' dedik" diye konuştu.

Proje 7 Mart 2016'da bitecek

Bakan Eroğlu, tesisin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'un bütün projelerini gece gündüz takip eden bir başbakan olduğunu kaydetti.

Projenin iş bitiş tarihinin 7 Aralık 2016 olarak belirlendiğini ifade eden Eroğlu, "Bitmezse müteahhit Düzce'ye 22 derslikli bir okul yapacak" diye konuştu.

"Saatini belirleyelim" diyerek salondakilere tekliflerini soran Eroğlu, salondan "13.59" diye teklif gelmesi üzerine açılış saatinin de "13.59" olduğunu sözlerine ekledi.

Açılışın ardından bir gazetecinin, "2016 yılına kadarki kuraklık endişesi ne olacak, Melen'deki su miktarı bu endişeleri giderecek boyutta mı?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Şu anda Melen'den gürül gürül su basıyoruz. Melen'den İstanbul'a su getiren dev bir isale hattı var. Başkanımız da ikinci isale hattını yapıyor o da bitmek üzere onu da tamamlayınca neticede İstanbul'a yeteri kadar su basılacaktır. Bizim orada Hasanlar Barajımız var. Oradan gerektiğinde suyu veriyoruz. Bazı arkadaşlar bilmiyor Alibeyköy'e bakıyor, orada bir resim çekiyor, 'kurumuş' diyor."

Topbaş: "Biz yaparız, azmimiz ve gayretimiz var"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önemli bir proje için bir araya gelindiğini belirterek, dünya insanlığının birçok kentte baş başa kaldığı sorunun sağlıklı suya ulaşım olduğunu dile getirdi.

İstanbul'un dününde neler yaşandığının bilindiğine dikkati çeken Topbaş, "O dönemde yaşayan insanlar bir kader gibi bunu kabullenmişlerdi. Sayın Başbakanımızın 1994'te göreve geldiği zaman başlattığı ciddi bir çalışmayla, Istranca'dan başlayan hamleyle bugünlere geldik" diye konuştu.

Topbaş, İstanbul'un su probleminin yanı sıra o dönemde ciddi anlamda bir çevre kirliliği de bulunduğunu anlatarak, tek taraflı çalışmak değil, geniş bir çalışma gerektiğini ve Haliç'teki temizlikle de İstanbul'un yeniden kendine getirildiğini kaydetti.

Birilerinin İstanbul'u eski günlerine geri götüreceğini söylediğini ve o eski günlerin susuz, çöp yığınlarıyla dolu günler olduğunu belirten Topbaş şöyle devam etti:

"Aşkımız var, sevdamız var, emanet şehir bildiğimiz bu İstanbul'da sadece İstanbullular'ın değil, dünyadaki tüm insanların hakları olduğu bilinciyle, sadece su değil, tüm sorunları çözmeye çalışıyoruz. Türkiye'de 80 yılın en kurak dönemi yaşanıyor ama buna rağmen su sorunu yok diyebiliyoruz. İstanbul şu anda 15 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük. Yaz aylarında yıllık 3 milyon metreküp su tüketimi mevcut. İstanbul'un her bölgesinde hemen hemen su almayan bölge kalmadı."

İstanbul'un bugün değil, 2071 yılında da su sıkıntısı yaşamaması için çalıştıklarını anlatan Topbaş, "Biz yaparız, azmimiz ve gayretimiz var. Bu kent tesadüflere sürüklenerek, maceralara terk edilemez 'ne olursa olsun denilemez' böyle bir şehir burası" diye konuştu.

Daha sonra Bakan Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ve diğer yetkililer sahneye çıkarak, Melen Barajı şantiyesiyle telekonferans sistemiyle yapılan bağlantıya katıldılar.

Oradaki çalışmalar hakkında bilgi alan Eroğlu ve beraberindekiler ardından butona basarak, barajın temelini attılar.

Bu arada Bakan Eroğlu'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş tarafından, İstanbul Boğazı'nın altından çıkartılan bir taştan yapılan tesbih hediye edildi. Bakan Eroğlu da taşın Avrupa ile Asya'nın ortasından çıkması nedeniyle ismine "Avrasya taşı" denebileceğini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Veysel Eroğlu Kadir Topbaş Melen Barajı İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title