Haberler

Milletvekili Güven'den Açıklama

Abone Ol

AK Parti Kütahya Milletvekili Alaettin Güven, Türkçe'nin Korunması İçin Kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun Yaptığı Çalışmaları Açıkladı.

AK Parti Kütahya Milletvekili Alaettin Güven, Türkçe'nin korunması için kurulan meclis araştırma komisyonunun yaptığı çalışmaları açıkladı.

Güven, "Komisyon bugüne kadar çok değerli ilim adamlarımız, alanında söz sahibi olan değerli uzmanlarımız ve sorunları bire bir yaşayan değerli 23 konukla 18 toplantı yaptı. Bütün bu toplantılarda öncelikle dilimizdeki bozulmanın sebepleri ve çözüm teklifleriyle ilgili bilgiler alındı. Bugüne kadar edinilen bilgiler doğrultusunda rapor hazırlamaya başlandı. Çalışma Nisan ayı sonunda tamamlanacaktır" dedi.

Güven, Türkçe'deki bozulma ve yabancılaşmanın sebeplerini ana başlıklar altında şöyle sıraladı:

"Eğitim, dil bilincinin yetersizliği, yabancı dille eğitim yapılması, ilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, basın ve yayın kuruluşları, kısaltmaların yanlış okunması, ticari hayattaki yabancılaşma, bilgisayar kullanımı, internet kullanımı, cep telefonu mesajları, cümle bozuklukları, kısır söz varlığı, kaba dil kullanımı, imla hataları, kısa ünlülerin uzun okunması, vurgu bozuklukları, kelimelerin yanlış anlamda ve yanlış biçimde kullanılması, noktalama sorunları, İngilizce cümle kalıplarının kullanılması, yabancı kelime kullanma, ticari hayattaki yabancılaşma gibi unsurlar dilimize zarar veriyor."

Türkçe'nin bozulmasının önemli problemler arasında yer aldığını ifade eden Güven, "Buna çare bulmak için eğitim kurumlarına, resmi kurumlara, ticari hayata ve Türk Dil Kurumu'na büyük görevler düşmektedir. Türkçe'nin bilim dili olarak geliştirilmesinin yanı sıra yazılı basın ve radyo televizyonların da duyarlı olası gerekmektedir. Türkiye'deki önemli bir sorunun çözümü için kurulan Türkçe'deki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçe'nin korunması ve doğru konuşulup yazılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi gayesiyle kurulan meclis araştırma komisyonunun hazırlayacağı raporun bir başlangıç olacağını temenni ediyorum" diye konuştu.

(EFE-MŞ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title