Ocakoğlu, TBMM'den 60 Darbesinde Babasına Ödenmeyen 18 Aylık Maaşı Talep Etti
Demokrat Parti (DP) eski GİK üyesi Samet Ocakoğlu, 27 Mayıs 1960 darbesinin yol açtığı mali hak kayıpları arasında olan dönemin Manisa milletvekili babası Orhan Ocakoğlu'na ait 18 aylık milletvekili maaşını TBMM'den talep etti.
Demokrat Parti (DP) eski GİK üyesi Samet Ocakoğlu, 27 Mayıs 1960 darbesinin yol açtığı mali hak kayıpları arasında olan dönemin Manisa milletvekili babası Orhan Ocakoğlu'na ait 18 aylık milletvekili maaşını TBMM'den talep etti.
DP misyonunun ileri gelen isimlerinden Samet Ocakoğlu, babası 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu'na 27 Mayıs 1960 darbesinde ödenmeyen 18 aylık milletvekili maaşının günümüze uyarlanarak ödenmesi içerikli hukuki süreci başlattı. Ocakoğlu, ayrıca babasına ait alacağı TBMM Başkanlığından talep etti.
11. Dönem DP milletvekillerinin Anayasa, TBMM İç tüzüğü ve Bütçe Kanunu hükmü ile 18 aylık milletvekili maaşı alacaklısı olduklarını savunan Samet Ocakoğlu, şöyle konuştu: "Hukuk bilgim ve vicdan duygum ışığında doğruluğuna ve haklılığına karar verdiğim 27 Mayıs 1960 darbesinin yaptırımları arasındaki milletvekilliği mali haklarına dair hak gasplarının oluşturduğu mali alacakları, babam 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu'ndan gelen veraset hakkım ile amme ve kamu vicdanından talep etmeyi uzun bir süre çile ve inanç dostlarımızla ve Avukat Gökhan Karateke ile müzakere ettim. Neticede avukatımla talebimize dair hukuki bir yöntem belirledik. Bu süreçte, Yassıada öykümüzün ve muhatabı olduğumuz Yüksek Adalet Divanı isimli sözde mahkemenin uygulamaları ve yaptırımlarının haksızlıkları ve acıları karşısında bir tazmin ve de tatmin isteği olarak görülebilecek içerikte bir talep ileri sürmekten özenle kaçındım."
Yassıada nedenli kamu ve amme vicdanında duran haklarını saklı tutarak istedikleri taleplerinin büyük ve şerefli bir camiayla vatanperver insanlar topluluğunu ilgilendirecek boyutta olduğuna işaret eden Ocakoğlu, şunları söyledi: "Talebimiz, hukuki vekilim Avukat Gökhan Karateke tarafından vakadaki muhatabımız olan TBMM Başkanlığına dilekçeyle sunulmuştur. Merhume Berrin Menderes hanımefendi ve merhum Aydın Menderes Beyefendi'nin kanuni vekillerinden Avukat Karateke tarafından başlatılan hukuki sürecin, talebimdeki gibi sonuçlanması elbette samimi temennimdir."
"GİRİŞİMİMİZ DEMOKRASİYE HİZMET EDECEK"
Hakkın muhatabı olan hukuki bütün istikametlerde talebinin takipçisi olacağına dikkat çeken Ocakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Girişimimin anlamı ve işin hakiki hüviyetinin elbette farkındayım. 27 Mayıs 1960 darbesinin sonucu olan mali alacaklarımıza dair hukuki talepte bulunma kararımı savunma sorumluluğu da tamamen şahsıma aittir. İnşallah, hukuki süreci başlatılmış bu girişimimiz özü ve neticesi ile demokrasimize, hukuk üstünlüğü ilkesine, milli irade kavramına, hak ve adalet duygusuna hizmet eder. 27 Mayıs 1960 darbesinin gasp ettiği alacaklısı kaldığımız milletvekili özlük haklarından doğan mali hakkımızı vicdan huzuru ve kararlılık duygusuyla hukuken talep ettim. Tarih huzurunda rivayetlerden arınmış bir şükran duygusunu mevzu edilebilmek için mazinin hasarlarının onarılmasının şart olduğuna inanıyorum." - AYDIN