Haberler

Şahin: Gençliğimde Light Militandım

Güncelleme:
Abone Ol

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, konuk olduğu bir televizyon programında hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, konuk olduğu bir televizyon programında hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Köyde manda yetiştiren sayılı ailelerden birisi olduklarını belirten Bakan Şahin, manda çobanlığı yaptığını, yumurta sattığını söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, TRT'de yayınlanan "Gündem'e Özel" programına konuk olarak, Mehmet Gündem'in sorularını yanıtladı. Programda hayatına dair detayları aktaran Şahin, köyde manda yetiştiren ailelerden birisi olduklarını belirterek, "Manda çobanlığı yaptım" dedi. Şahin, hukuk fakültesinden kaymakamlığa, daha sonra da bakanlığa uzanan hayatında şehirle mukayese edildiğinde yoksul bir hayatı olduğunu ama köyün iyi halli ailelerinden birisinin çocuğu olduğunu söyledi. "Elektriğin olmadığı, suyun olmadığı bir ev. İşte motorlu taşıtlar için yolun olmadığı, yaya gidilen taşımanın, hayvanların çektiği araçlarla yapılan bir ortamda yetiştim" diyen Şahin, çocukluğunda milletvekilliğinin, valiliğin, hakimliğin önemli bir görev ve bir köylü için ulaşılmaz ama keyif alınan bir unvan olarak görüldüğünü söyledi. Küçüklüğünde "Ben olurum, bakanlıksa ben de olacağım gibi çocuk iddiası diyebileceğim lafları telaffuz ettiğim oldu" diyen Şahin, ilkokulda para kazanıp biriktirme ve şehre gidip okuma hayaliyle yumurta sattığını aktardı.

Tayyip Erdoğan'la orta ikinci sınıfta tanıştıklarını aktaran Şahin, Erdoğan'ın çok aktif bir öğrenci olduğunu söyledi. Şahin, "Çok aktifti. Aynı anda farklı işleri yapabilir konumdaydı, sporla aktif olarak ilgileniyordu, edebiyatla ilgileniyordu, diğer sosyal faaliyetlerle; mesela tiyatral faaliyetler de dahil ilgilenebiliyordu" dedi.

İstanbul'a 10 yaşında geldiğini ifade eden Şahin, Fatih'te İlim Yayma Cemiyeti'nin yurdu olan imam hatip okulunda okuduğunu ve fikirle, ideolojiyle, siyasi düşüncelerle tanışmasının ortaokul dönemine denk geldiğini aktardı. Şahin, siyasi görüşünü ise şöyle tanımladı:

"Tabii ki ben doğal olarak muhafazakar bir düşünceden yanaydım, yerli bir düşünceden yanaydım. Türk milletinin ortak değerlerine inanmak ve onu savunmaktan yana bir tavır içerisindeydik. Fakat sol düşünceye sahip, hatta sosyalist düşünceye sahip kişilerin savundukları ayrıntılarda benim de kabul edeceğim doğruları gördüm, bugün de görüyorum. Özellikle bizim savunduğumuz erdemli insan tipi, sol düşünceye sahip kesimde de çok dikkat çekici şekilde vardır ve ben onları bireysel olarak hiç karşıma almadım, hatta kendim saygı da duyarım, şahsi dostluğum olan insanlar da vardır."

"GENÇLİĞİMDE LIGHT MİLİTANDIM"

Mehmet Gündem'in "Herhangi bir eylemin içinde oldunuz mu?" sorusuna ise Şahin, "Kırma, dökme, yaralama olmamak kaydıyla oldum. Kavga oldu, yazılama işlemlerimiz oldu, broşür dağıtmamız oldu, slogan atmalarımız oldu. Yani light militanlık diyebiliriz" yanıtını verdi. Cana kıymaya, kan dökmeye yönelik bir eylemi frenlemeden yana olduğunu belirten Bakan Şahin, aynı zamanda pısırıklık, ezilmişlik ve kuşatılmışlığa da razı olmadığını dile getirdi. Devletle ilk defa öğretmen olarak tanıştığını anlatan Şahin, üniversiteyi bitirir bitirmez kaymakamlık ve hakimlik sınavlarına girdiğini ifade etti. Eşiyle 1977'de evlendiğini aktaran Bakan Şahin, kaymakamlık yaptığı Cizre'yi tarif ederek, "Benim bulunduğum yıllar 1986-87 ve 88 yıllarıydı. Oradan bakıldığında iki farklı dünya şeklinde gözüküyor, bugün de mamafih benzeri bakış açıları ve farklılık vardır. Coğrafi olarak farklılık var, kültürel bir farklılık var ve o yıllarda terör vardı, yani başlamıştı ve şiddetini de artırarak devam ediyordu. Şimdi Kürt sorununun iki tarafı var; bir orada yaşayan insanların kafasında oluşturduğu bir sorun var ki onun da hatalı yanları vardı. Bir de devlet görevlilerinin, devlet adına yaptığı yanlış uygulamaların oluşturduğu bir yanı var bu sorunun. ve bugün o yanlış uygulamalardan memnuniyetle ifade edebilirim devlet uzaktır. Devlet en doğru uygulamanın, adil uygulamanın, insani uygulamanın adresidir şu anda" şeklinde konuştu.

Gündem'in 'Siz devletçi misiniz?' sorusuna ise Şahin, "Devlet dokunulur, sevilir, devlet sahiplenilir. Yani o şekilde dokunulur, yıkmak için dokunulmaz. Güzelleştirmek için, güçlendirmek için dokunulur ve devlet sevilir. Devlet, bir millet için bağımsızlık çok önemliyse devlet de o kadar önemlidir. Bağımsızlığın ete kemiğe bürünmüş şekli devlettir. Yani kimliksiz vatandaş gibidir devletsiz millet" yanıtını verdi.

"Devlet yanlış yapmıyor mu?" sorusuna ise Şahin, "Devlet adına yanlışlar yapılır, devletin memurları yanlış yapar, devlet bir tarafa, devletin hata yapan memurları başka bir tarafadır. Bu memurlar deyince buna hakim de dahildir, askeri dahildir, kaymakamı dahildir, öğretmeni dahildir, sağlık memuru dahildir, gümrük memuru dahildir" karşılığını verdi.

Çocukları hakkında da konuşan Şahin, 6 çocuğu olduğunu söyleyerek, siyasete resmi olarak 14 Ağustos 2001 tarihinde girdiğini açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın şiir okuduğu için hapse girmesine de değinen Şahin, "Bana göre cezaevi süreci partinin oluşum sürecidir" dedi. Çok tepki çeken vatandaşla olan diyaloğuna da yorum getiren Şahin, "Ya vatandaşla olan bir diyalog. Biz arkadaşça konuşma yapıyoruz ve yaptığımız konuşma oydu. Folklor gösterisi sonrasıydı, hadi şurada bari oynayalım dedim, yani sevincimizi paylaşmanın bir ifadesidir o. Sonuç itibariyle iki kişi arasında olan bir diyalog, iki kişinin şikayeti yok ama dinleyenler kopartıyor gerçekten, manzara vahim gözüküyor" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan İdris Naim Şahin Mehmet Gündem Fatma Şahin Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title