Haberler

"Seyhan Belediyesi'nde Ayrımcılık" İddiası Meclis'te

Abone Ol

fazlası ile ilgili kişilerin listesini belirlerken,13 kişi için "özürlü", 9 kişi için "eşi çalışıyor", 2 kişi için de "eski hükümlü" notunu düşerek skandala imza attığını öne sürdü.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, merkez ilçe Seyhan Belediyesi'nin "norm kadro"

fazlası ile ilgili kişilerin listesini belirlerken,13 kişi için "özürlü", 9 kişi için "eşi çalışıyor", 2 kişi için de "eski hükümlü" notunu düşerek skandala imza attığını öne sürdü. Demirçalı, Seyhan Belediyesi'nde yaşananları soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Demirçalı, TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, dünyada evrensel düzeyde kabul edilmiş bazı hak ve özgürlükler bulunduğunu, demokratik bir toplumun işleyişinde bu hak ve özgürlüklerin de uluslararası sözleşmelerle, anayasalarla ve yasalarla güvence altına alındığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Engelliler, toplum içindeki yaşamları bakımından gizli ya da açık biçimde ayrımcılığı en fazla yaşayan kesimdir. Bu bağlamda; Türkiye genelinde tüm kamu kuruluşları, belediyeler, ilgili makamlar, engellilerin toplumsal ve iş yaşamlarında karşılaştıkları her türlü ayrımcılığa karşı çaba göstermeleri gerekirken, Seyhan Belediyesi, çalışanların özel durumlarına göre ayrımcılık yaparak, norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle, engelli çalışanlarını başka kamu kurumlarına göndererek mağdur olmalarını sağlamıştır. Seyhan Belediyesi, norm kadro fazlası ile ilgili kişilerin listesini belirlerken,13 kişi için "özürlü", 9 kişi için eşi çalışıyor, 2 kişi için de eski hükümlü notunu düşmektedir. Bu durum, Seyhan Belediyesi'nin çalışanların özel durumlarına göre ayrımcılık yaparak, çalışanların engellilik, eşinin çalışıp çalışmadığı, hükümlü olup olmadığı gibi özel durumlarına göre ayrıştırdığı ve engelliye dayalı ayrımcılığı teşvik ettiği görülmektedir. Diğer bir husus ise Seyhan Belediyesinin engelli çalışanlarına "özürlü" ifadesini kullanmasıdır. Engelli olmak, kişinin kendisi adına istenmeyen durum olsa da, evrensel değerler açısından bir olumsuzluk değildir. Engel, kendi eksikliklerinden değil, çevresel ve diğer gerekçelerle haklara eşit ulaşamamaktan kaynaklanmaktadır. Bu durumda engeli olan çalışanlar değil Seyhan Belediyesi'dir."

Demirçalı, Seyhan Belediyesinde yaşanan bu ayrımcılık nedeniyle İçişleri Bakanı Muammer Güler'den yazılı olarak yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

"- Uluslararası sözleşmeler ve Anayasa bakımından konulan temel hükümler gereği

"ayrımcılık" bir suç olarak tanımlanarak, ayrımcılık yapılması halinde uygulanacak ceza Türk Ceza Yasasında belirlenmiştir. Çalışanları arasında özel durumlarına göre özürlü, hükümlü, eşi çalışıyor gibi ayrımlar yapan Seyhan Belediye Başkanı hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Engelleri kendi tercihleri olmayan ve her insan gibi toplum içinde kendine yetmeye, üretmeye çalışan insanlara, Seyhan Belediyesi tarafından "özürlü" denilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Seyhan Belediyesi ile bağları koparılan personelin yeni görev yerleri ve iş tanımları nasıl belirlenmiştir?

Seyhan Belediyesi'nin norm kadro fazlasını belirlerken çalışanların engellilik, eşinin çalışıp çalışmadığı, hükümlü olup olmadığı gibi özel durumları dönük bir raporlama yapılması mevzuata uygun mudur?

Seyhan Belediyesi'nin engelli bireylere bakış açısını ortaya koyduğu bu uygulamayı durdurmayı düşünüyor musunuz?" - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ali Demirçalı Seyhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title