Şiddete Psikolojik Müdahale Ekipleri
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Okullardaki Şiddetin Önlenmesi İçin "Acil Psiko-Sosyal Müdahale Merkezleri" Kurduklarını Bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okullardaki şiddetin önlenmesi için “Acil Psiko-sosyal Müdahale Merkezleri” kurduklarını bildirdi.
Çubukçu, son beş yıl içerisinde sekiz bin şiddet olayı yaşandığını da söyledi.
MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, son beş yıl içerisinde okullarda sekiz bin şiddet olayı yaşandığını ve 10 binden fazla öğrencinin bu olaylara karıştığını açıkladı. Çubukçu, tokat, tekme, zorbalık, cinsel taciz, hırsızlık, delici silahla yaralama ve ölüm şeklindeki olaylar için, “Acil Psiko-sosyal Müdahale Merkezleri” kurduklarını bildirdi.
Çubukçu, CHP Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün soru önergesine verdiği yanıtta, yaşanan şiddet olaylarının kaynağı ve nedenleri konusunda tüm il ve ilçelerde rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından inceleme yapıldığını bildirdi. Çubukçu, okulların “Vaka Analiz Formu” doldurması gerektiğini belirtti. Şiddet olaylarının nedenleri konusunda çalışma yapıldığını aktaran Çubukçu, şu bilgileri verdi:
Psikolojik destek ekipleri: “Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması Strateji ve Eylem Planı” çerçevesinde, akademisyenlerden danışma kurulu, uzmanlardan da teknik ekipler oluşturulmuştur. Kritik ve zorlu olaylara maruz kalan öğrencilerimizin, ailelerin ve öğretmenlerin yaşadıkları travmayı atlatmalarını sağlamak, bilgilendirmek ve baş etme güçlerini arttırmak amacıyla her ilde psiko-sosyal önleme ve müdahale ekipleri kurulmuştur.
Veli ve öğretmenlere eğitim: Yaşanan olayın kişiler üzerinde yarattığı travmatik etkilere göre bakanlık temsilcileri de psiko-sosyal önleme ve müdahale hizmeti vermek üzere bölgeye gönderilmektedir. Diğer yandan, şiddetin önlenmesi ve çocuk hakları konusunda bilincin oluşturulması amacıyla okul yöneticileri, öğretmenler ve veliler için “çocuk hakları ve çocuk suçluluğu” konulu eğitim programı başlatılmıştır.