Silah Kanunu Tasarısı Tamamlandı
AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM İçişleri Alt Komisyonu Başkanı Mustafa Akış, molotofkokteylinin ilk defa bir silah olarak tanımlandığını söyledi.
AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM İçişleri Alt Komisyonu Başkanı Mustafa Akış, molotofkokteylinin ilk defa bir silah olarak tanımlandığını söyledi.
Milletvekili Mustafa Akış, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilk defa molotofkokteyli bir kanunda tanımlandığı için en çok molotofkokteylinin gündeme geldiğini belirterek, "Fakat silah kanunu sadece molotofkokteylini değil, harp silahları dışındaki tüm silahları tek bir çatı altında toplayan bir kanun. Bu kanun tasarısı hükümet tasarısı olarak 2009 yılında hazırlanmıştı. Ama kanunlaşma süreci biraz geç kaldı. Biz alt komisyon olarak çalışmalarımızı bitirdik. Önümüzdeki hafta zannediyorum, üst komisyonda da görüşülme ihtimali var, gündemin durumuna göre. Silah kanunu, molotofkokteyli gibi çok yenilikler getiren bir kanun. Molotofkokteyli ilk defa bir silah olarak tanımlandı. Daha önce yargı uygulamalarında, mahkeme kararlarında bir patlayıcı madde olarak alınıyor ve 3 yıldan 8 yıla kadar ceza veriliyordu bulundurana ve kullanana. Yine ceza muhafaza edildi. 3 yıldan 8 yıla kadar yine ceza verilecek ama molotofkokteyli bizatihi molotofkokteyli olarak tanımlandı. Bunun yanında yasanın getirdiği başla birçok yenilikler var. Havai fişekte de aynı şekilde, güvenlik güçlerine karşı kullanıldığında ve toplantı ve yürüyüş gösterilerinde kullanıldığında, saldırı ve savunma amaçlı kullanıldığında bir kat arttırılarak 1 yıldan 3 yıla kadar cezalandırılarak. Şu an suç işlemek amacıyla bulunduranın da ceza almasını, alt komisyon tasarıda öngördü, değişiklik yaptı. Bunun dışında birçok yenilik daha var. Örneğin alkollüyken silah taşıyan kimseye, birincisinde 600 lira idari para cezası, fakat ikincisinde ruhsatı iptal edilecek, 5 yıl süreyle de bu kimseye silah ruhsatı verilmeyecek. Bu tarz yeniliklerin de olduğu şu an günümüzün durumunu da yakalamaya çalışan bir silah kanunu yapmaya çalıştı alt komisyonumuz. Muhalefetin ciddi katkıları oldu. Hep birlikte istişare ederek, çoğu yüzde 90 ekseriyetinde mutabakatla çıkardığımız bir kanun oldu. Yaş düzenlemesi de bu kanunla yapıldı. O da yeniliklerden birisi. Bundan sonra silah taşıma yaşı 25" dedi.
Silah kanununu, hem gezi parkı olaylarıyla, hem de çözüm süreciyle alakalı ilişkilendirmeye çalışanlar olduğunu ifade eden Akış, "Ne çözüm süreci ile alakalı bir irtibatı var bu işin, ne gezi parkı olaylarıyla. Alt komisyonumuz gezi parkı olaylarından çok çok önce çalışmaya başlamıştı. Daha önce molotofkokteyli bir torba kanunda da Adalet Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu, önce getirilmişti fakat Yargıtay zaten bunu bir ceza olarak uyguladığı için, patlayıcı madde olarak algıladığı için gerek duyulmamıştı. Ama bu bizatihi silah kanunu olduğu için molotofkokteylinin de burada zikredilmesi gerektiğini biz düşündük. İçinde yer alması gerektiğini düşündük. Malumunuz molotofkokteyli ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Örgüt üyeleri molotofkokteyli ile çok canlarımızı yaktılar. En son otobüste Serap kızımız yanarak can verdi. Bunun gibi benzer olayların da yaşanmaması için biz molotofkokteylini silah kanununda tekrar tanımladık" şeklinde konuştu. - KONYA