Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ve Toplu Açılış Töreni
Başbakan Erdoğan: (3) "Bizim Suriye politikamız, en başından itibaren çok ama çok nettir. Biz, Suriye'de, meşruiyetini yitirmiş olan, boğazına kadar kana batmış olan, zalim rejimin derhal gitmesini, Suriye'de halkın iradesi ile tecelli etmiş bir yönetimi istiyoruz" "Şu anda dünyanın bu konuya (Mısır'daki askeri darbe) daha duyarlı olmasını istiyoruz. Bütün Batı'nın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Amerika'sıyla Rusya'sıyla Çin'iyle daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Buna seyirci kalmak, insani olarak bizim için bir vebaldir" "(The Times gazetesindeki ilan) Bu mektuba imza atanlar, çok ciddi şekilde aldatılmış, çok ciddi şekilde yanıltılmışlardır. Böyle bir mektup, Türkiye’nin saygınlığına zerre kadar leke getirmez ama böyle hezeyanlarla yanlışlarla iftira ve ithamlarla dolu bir mektup, onu yayınlayan gazetenin, ona imza atan kişilerin saygınlığına gölge düşürür. Acaba kaça bu mektubu yayımladınız Times? İşte senin bedelin o"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim Suriye politikamız, en başından itibaren çok ama çok nettir. Biz, Suriye'de, meşruiyetini yitirmiş olan, boğazına kadar kana batmış olan, zalim rejimin derhal gitmesini, Suriye'de halkın iradesi ile tecelli etmiş bir yönetimi istiyoruz" dedi.
Erdoğan, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ve diğer kamu yatırımlarının toplu açılış törenindeki konuşmasında, çözüm sürecine değindi.
"Biz isterdik ki bütün siyasi partiler bu süreçte yer alsın. Kanı durdurmak için, annelerin gözyaşını dindirmek için bütün siyasi partiler inisiyatif kullansın" diyen Başbakan Erdoğan, bazılarının bundan kaçtığını ancak kendilerinin bu kaçanlara rağmen devam edeceğini belirtti.
Atılan sloganlar üzerine Erdoğan, "Merak etmeyin her zaman dik durduk, bundan sonra da dik duracağız ama dikleşmeyeceğiz. Biz kapılarımızı hiçbir zaman kimseye kapatmadık, bizim kapımız her zaman açık. Biz de sizlerle gurur duyuyoruz, beraber bu yolculuğu devam ettireceğiz" diye konuştu.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şunu çok açık samimi söylemek durumundayım. Şunu herkesin bilmesini özellikle istiyorum: Bu süreç, başarıya ulaşsa da ulaşmasa da biz, çözüm için mücadelemizi sürdüreceğiz. 76 milyonun, bir ve beraber olduğunu görmek, bu dünyada bizim en önemli aşkımızdır, sevdamızdır, inancımızdır, kararlılığımızdır. Özgürlüklerine, yaşam tarzlarına saygılı şekilde yaşaması için reformlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu ülke bizim. Bu ülke hepimizin. Bu ülkeyi birlikte kurduk, birlikte bugünlere getirdik, inşallah birlikte, büyüterek geleceğe taşıyacağız."
-"Suriye politikamız, en başından itibaren çok ama çok nettir"-
Son günlerde, Suriye'nin kuzeyinde, özellikle de Şanlıurfa'ya yakın sınırda, Suriye'deki taraflar arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını ve sınır ilçelerinin de bu çatışmalardan etkilendiğini bildiren Başbakan Erdoğan, "Bizim Suriye politikamız, en başından itibaren çok ama çok nettir. Biz, Suriye'de, meşruiyetini yitirmiş olan, boğazına kadar kana batmış olan, zalim rejimin derhal gitmesini, Suriye'de halkın iradesi ile tecelli etmiş bir yönetimi istiyoruz" ifadesini kullandı.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Suriye halkı, bir bütün olarak bizim kardeşlerimizdir. Suriye'de, hiçbir kesimi diğerinin önünde ya da üzerinde görmedik ve görmüyoruz. Arabıyla Kürdüyle Türkmeniyle Sünnisi, Nusayrisi'yle azınlıklarıyla Suriye'de, herkesin temsil edildiği, anayasal, parlamenter bir sistemin kurulmasını arzu ediyoruz. Eli kanlı zalim rejim şu ana kadar 100 bin vatandaşını öldürdü. Soruyorum: Biz bunlara 'iyi yapıyorsunuz, devam edin, iyi yoldasınız' bunu mu söyleyeceğiz? Bizden birileri bunu mu bekliyor. Bu can bu tende oldukça biz böyle bir şeye eyvallah demeyiz. Eli kanlı zalim rejimin Suriye'de tarafları birbirine kırdırma oyununa hiç kimse gelmemelidir. Suriye'de, böyle zor bir zamanda, bencil, çıkarcı politikalar, oldubitti politikaları, süreci barışa değil, çatışmaya götürür, bunu da özellikle ifade etmek istiyorum."
-Mısır'daki askeri darbe-
Mısır'daki askeri darbeye de değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bakınız Mısır'da bir askeri darbe oldu, 70 yıl otokratik bir rejimle yönetilen Mısır'da, yani bir siyasi partinin tek başına götürdüğü Mısır'da ilk defa bir yıl önce sandık kuruluyor. Bu sandık yüzde 52'yle Mursi'yi cumhurbaşkanı yapıyor. Yüzde 65'le anayasa kabul ediliyor ve bu askeri darbe yönetimi hem anayasayı lağvediyor, yok ediyor bir taraftanda Sayın Mursi'yi şu anda yeri belli olmayan bir mahkumiyetin içine alıyor. Mesele şu; Bakın bugün için çağrı yapıyor, kendi taraftarlarına çağrı yapıyor, 'Tahrir'de toplanın' diyor. Bu çağrıyı niye yapıyor. Askeri darbenin başındaki şahıs bu çağrıyı niye yapıyor? Orada Mısır halkını bir birine vurduracak, ondan sonra da kendine vazife çıkaracak. Diyecek ki 'halk bir birine düştü, ben de asker olarak duruma müdahale ettim' diyecek. Namazdayken 53 kişi öldürenler burada faturası yüksek bir bedel ödeyecekler. Şu anda dünyanın bu konuya daha duyarlı olmasını istiyoruz. Bütün Batı'nın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Amerika'sıyla Rusya'sıyla Çin'iyle daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Buna seyirci kalmak, insani olarak bizim için bir vebaldir. "
-"Böyle bir mektup, Türkiye'nin saygınlığına zerre kadar leke getirmez"-
Önceki gün, bir İngiliz gazetesinde, Türkiye aleyhine, çirkin bir mektup yayımlandığını belirten Başbakan Erdoğan, "Haritada, Türkiye'nin yerini gösteremeyecek olan sözde ünlü şahısların, mektubun içeriğine bakmadan, mektubun içindeki kelimelerin, kavramların hassasiyetine bakmadan, Türkiye'deki olayların iç yüzünü hiç anlamadan, böyle bir mektuba imza atmalarını biz esefle karşıladık" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu kadar ünü olan, uluslararası boyutta bu kadar tanınan isimlerin, altına imza attıkları metinleri iyi okumaları, iyi anlamaları gerekir. Bu mektuba imza atanlar, çok ciddi şekilde aldatılmış, çok ciddi şekilde yanıltılmışlardır. Böyle bir mektup, Türkiye'nin saygınlığına zerre kadar leke getirmez ama böyle hezeyanlarla yanlışlarla iftira ve ithamlarla dolu bir mektup, onu yayınlayan gazetenin, ona imza atan kişilerin saygınlığına gölge düşürür. Acaba kaça bu mektubu yayımladınız Times? İşte senin bedelin o. Bizler tabii yasal mecrada ne gerekiyorsa onu yapacağız. Onun hesabını o şekilde de soracağız. Çünkü, bu ülke başbakanına diktatör diyen bir anlayış, demek ki bu ülkeyi hiç tanımıyorlar. Bu ülkede hergün kendisine küfredilen ve bunu sabırla karşılayan bir Başbakan var ve bu gazeteler basın özgürlüğü adına bunu yapıyorlar. Hakareti bunun adına yapıyorlar. Şu anda bunlar yayınlarına devam ediyor. 10 yıl önce acaba bunlar bunu yapabilirler miydi? Aynı şekilde, Kazlıçeşme'de, Ankara'da yüz binlerce, milyonlarca toplanan insanları, Almanya'daki Nazi karşıtları veyahut da orada yapılan o gösterilerde toplananlarla benzetmek kadar gafil, cahilane bir yaklaşım olur mu? Demek ki bunların istedikleri, demokratik hak kullanıyor, bunların karşısında olanlar demokratik hak kullanmıyor. Ama öğrenecekler. Artık Türkiye'de birileri, kendi halkıyla konuşamadığı için, kendi halkıyla irtibat kuramadığı için, işte böyle, dışardan, Türkiye'yi tanımayan kesimleri aldatarak çirkin oyunlar oynuyorlar, bu oyunlara gelmeyeceğiz. Benim sizden ricam şudur: Birimizi Allah için sevelim, makam mevki için değil. Bu ülkede birliğimize, beraberliğimize gölge düşürenlerin karşısında olalım. Buna var mıyız?"
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ve açılışını yaptıkları eserlerin hayırlı olmasını dileyen Başbakan Erdoğan, havalimanı ve diğer yatırımların gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik etti.
"Sizleri Allah için seviyorum" diyen Başbakan Erdoğan, ramazan ayı ile Kadir Gecesi'nin ve Ramazan Bayramı'nın da şimdiden hayırlı olması temennisinde bulundu.
-Açılışa Şerafettin Elçi'nin eşi Fatma Elçi ve çocukları da katıldı-
Başbakan Erdoğan, havalimanının açılışını, eşi Emine Erdoğan, Şerafettin Elçi'nin eşi Fatma Elçi ve çocukları, beraberindeki Bakanlar ve diğer yetkililerle gerçekleştirdi.
Erdoğan, açılış kurdelasını, "Dünyanın bir diğer ucuna çok daha yakınız. Hele hele barışın inşallah içerisindeyiz. Daha yakınız" diyerek kesti.
Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, BDP il ve ilçe yöneticileri, bazı AK Parti milletvekilleri, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve Şerafettin Elçi'nin aile fertleri katıldı.
Tören alanında, "Sayın Başbakanımız insanlığın yeniden doğduğu Hz. Nuh'un şehrine hoşgeldiniz" ve Cizre Sanayi Odasının Türkçe ve Kürtçe yazdırdığı "Sayın Başbakanım hoşgeldiniz" pankartları dikkati çekti.
Alanda sıcak hava nedeniyle soğuk buhar püskürtme sistemi kullanıldı.
- Ankara