Siyasi, Sosyal ve Çalışma Hayatında Kadın" Konferansı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Konferanstan detaylar Zeynep Karahan Uslu'nun konuşması "Siyasi, Sosyal ve Çalışma Hayatında Kadın" konferansı AK Parti ARGE Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Danışmanı Uslu: "Kadınlarla erkekler arasındaki eğitim farkının giderek kapandığı bir Türkiye'de yaşıyoruz.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Konferanstan detaylar
Zeynep Karahan Uslu'nun konuşması "Siyasi, Sosyal ve Çalışma Hayatında Kadın" konferansı
Ak Parti ARGE Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Danışmanı Uslu:
"Kadınlarla erkekler arasındaki eğitim farkının giderek kapandığı bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bu, çeşitli sosyal kampanyalarla kapatılıyor. Çok ciddi projeler, 10 küsur yıldan beri AK Parti ile beraber başlatılmış projelerdir"
" Türkiye, yasal zeminine bakıldığında dünyanın en gelişmiş yasal zeminlerine sahip ülkeler arasında rahatlıkla görülebilir"
AK Parti ARGE Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Danışmanı Zeynep Karahan Uslu, "Kadınlarla erkekler arasındaki eğitim farkının giderek kapandığı bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bu, çeşitli sosyal kampanyalarla kapatılıyor. Çok ciddi projeler, 10 küsur yıldan beri AK Parti ile beraber başlatılmış projelerdir." dedi.
Uslu, Bülent Ecevit Üniversitesince (BEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Siyasi, Sosyal ve Çalışma Hayatında Kadın" konferansında, insanlık tarihinin yaşadığı değişimlerin kadınlar lehine hayatı ve dünyayı geliştirdiğini, değiştirdiğini ve dönüştürdüğünü söyledi.
Yaşanılan dünyayı "geçiş dünyası" olarak tanımlayan Uslu, "Alınan bir mesafe var. Bu mesafede ikili bir yapı görüyorum. Bir tarafta tarihsel alışkanlıkların direnci var. Yani, 'böyle gelmiş, böyle gider' diyen bir zihniyet. Diğer taraftan da haklı taleplerin gücü var. Hayatın her alanında buna sahip olmak isteyen bir kadın profilinin olduğu dünyada yaşıyoruz." diye konuştu.
Uslu, Türkiye'de eğitim düzeyinde ciddi bir artışın olduğunu belirterek, şöyle devam etti.:
"Kadınlarla erkekler arasındaki eğitim farkının giderek kapandığı bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bu, çeşitli sosyal kampanyalarla kapatılıyor. Çok ciddi projeler, 10 küsur yıldan beri AK Parti ile beraber başlatılmış projelerdir. Bu çalışmalarla beraber, 2002 yılında kız çocuklarının sadece yüzde 45'i orta öğretime gidebiliyordu. Vahim bir tablo. Bugün geldiğimizde, 10 kız çocuğunun 8'i liseyi bitiriyor. Yüzde 80 civarında lise eğitimi alan bir genç neslimiz geliyor. Yüksek öğrenime baktığımızda 2002'de kadınların sadece yüzde 13'ü üniversiteye gidebiliyor. Bugün baktığımızda yüzde 40 küsürlerde. Türkiye'nin 2002'de 66 bin kadın sporcusu var. Bugün bir milyon 191 bin kadın sporcusu olan bir Türkiye'de yaşıyoruz. Kendi içerisinde gelişen bir Türkiye var. Alınan mesafe ciddi bir mesafe. Alınacak mesafenin de çok olduğunu ifade etmek gerekiyor."
Kadınlara yönelik şiddetin ciddi bir problem olduğunu ifade eden Uslu, kadınların insan onuruna aykırı davranışlarla karşılaştığını dile getirdi.
Uslu, bu sorunun evrensel güç dengesizliğinden kaynaklandığını savunarak, şunları kaydetti:
"Bütün hukuk sistemleri, dinler yasaklamış ama insanoğlu denilen varlık daha güçlü olduğunu hissettiğinde bundan kendini alıkoyamamış. Elbette kamu otoritelerine düşen görevler var. Birtakım hukuki düzenlemelerin gerçekleşmesi kaçınılmaz. Türkiye, yasal zeminine bakıldığında dünyanın en gelişmiş yasal zeminlerine sahip ülkeler arasında rahatlıkla görülebilir. Esas mesele, toplumsal bir seferberlik gerçekleştirebilmek. Erkeklerin adalet duygusu, eşrefi mahlukat olma bilinçlerindedir, bunu tercih etme ihtiyacı hissetmelerindedir. Çünkü bunu hissettiği zaman bir topluluk kadınıyla ve erkeğiyle bu tedbirlere gerek kalmaksızın adil ve insani bir dünyayı gerçekten inşa edebilme imkanımız olacak."